ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: “Οι εργαζόμενοι στις φυλακές είμαστε αναλώσιμοι;”

340

Με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η διοίκηση της Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακής Αλικαρνασσού επιβεβαιώνει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Π» σχετικά με την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε σωφρονιστικός από κρατούμενο, αναδεικνύοντας παράλληλα τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους υπηρεσιακά, θέτοντας την πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της.

Αναλυτικά η επιστολή που απεστάλη στον υπουργό αναφέρει: «Κύριε Υπουργέ, Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στις ελληνικές φυλακές έχουμε βιώσει στο πετσί μας όλες τις μορφές βίας ακόμη και το θάνατο. Συχνά η υπηρεσιακή καθημερινότητά μας περιλαμβάνει, αφενός φόβο και θυμό γιατί αντιμετωπίζουμε δυσκολία στην άσκηση των καθηκόντων μας και αφετέρου αγωνία γιατί όταν τα ασκούμε, δεν γνωρίζουμε εάν επιστρέψουμε στις οικογένειές μας υγιείς.

Οι υπάλληλοι στη φυλακή Αλικαρνασσού γίναμε μάρτυρες ενός απίστευτου περιστατικού. Κρατούμενος με σοβαρά προβλήματα υγείας, αιμόπτυσε εσκεμμένα και αφού προηγουμένως είχε αυτοτραυματιστεί τον συνάδελφό μας (Σ.Θ.) χωρίς αφορμή και αιτία, για να τον μολύνει όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε με μεταδιδόμενο νόσημα που έχει, ώστε να μην του επιτρέψει να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Μπορείτε να αντιληφθείτε κύριε Υπουργέ, σε τι περιπέτεια θα βρίσκεται ο συνάδελφός μας και η οικογένειά του για τουλάχιστον δυο μήνες οπότε και θα κάνει εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν τελικά έχει νοσήσει ή είναι υγιής; ΓΙΑΤΙ; Επειδή είναι εργαζόμενος στη φυλακή άρα και αναλώσιμος;

ΑΡΑΓΕ Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

● Υπάρχει πρόγραμμα για την εκπαίδευση και προστασία των εργαζομένων από τέτοιου είδους περιστατικά;

● Υπάρχει πρόγραμμα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού σας στα Καταστήματα Κράτησης; Το Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακής Αλικαρνασσού Ηρακλείου εκφράζει στον συνάδελφό μας την αμέριστη συμπαράστασή του και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες». Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος την περασμένη Τετάρτη μετήχθη σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Το δημοσίευμα της «Π»

Όπως έχουμε γράψει, ο 37χρονος κρατούμενος βρισκόταν στην Αλικαρνασσό περίπου έναν χρόνο, έχοντας μεταφερθεί από άλλη φυλακή της χώρας. Εκτίει ισόβια κάθειρξη για φόνο που είχε κάνει και παρά το ότι είχε επιθετική συμπεριφορά με εμφανή τα ψυχολογικά προβλήματα, δεν είχε οδηγηθεί στο ψυχιατρείο αλλά σε φυλακή.

Στην Αλικαρνασσο είχε προκαλέσει μικροπροβλήματα, ενώ την ημέρα του επεισοδίου, νωρίτερα τα είχε σπάσει στο κελί του. Ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο φαρμακείο όπου του έγιναν δύο ηρεμιστικές ενέσεις! Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο πειθαρχείο, κρίνοντας ότι εκεί δε θα είναι ικανός να βλάψει τον εαυτό του…

Ο 37χρονος έγκλειστος όμως μέσα στο πειθαρχείο και, παρά τις ενέσεις που του είχαν γίνει, εξακολουθούσε να είναι ένα αληθινό αγρίμι… Κάποια στιγμή, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έσπασε τον νιπτήρα και με τα κομμάτια του έκοψε τις φλέβες του. Αιμορραγούσε γι’ αρκετή ώρα και κάποια στιγμή φώναξε τον υπάλληλο που είχε υπηρεσία και δεν είχε αντιληφθεί τι είχε προηγηθεί. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν τον κάλεσε για να ζητήσει βοήθεια ή για να του πει κάτι.

Ο υπάλληλος της φυλακής που είχε βάρδια εκείνο το απόγευμα (Πέμπτη 10 Αυγούστου) πήγε να δει τι συμβαίνει και δυστυχώς ήρθε αντιμέτωπος με τον χειρότερο εφιάλτη της ζωής του. Ο 37χρονος, όση ώρα έκανε ο σωφρονιστικός υπάλληλος να πάει να δει τι συμβαίνει, είχε συγκεντρώσει αίμα στο στόμα του από τις φλέβες του που αιμορραγούσαν. Όταν τον πλησίασε ο υπάλληλος, εκείνος έφτυσε μία μεγάλη ποσότητα αίματος στο πρόσωπό του, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί κάτι κακό ανάμεσά τους που ίσως θα προκαλούσε μια πράξη εκδίκησης.

Όπως ήταν φυσικό, ο άνθρωπος που δέχτηκε το αίμα του κρατουμένου στο πρόσωπό του, τα έχασε, κάλεσε αμέσως σε βοήθεια προκειμένου να πάει να πλυθεί, αλλά και να μπορέσουν άλλοι υπάλληλοι της φυλακής να ηρεμήσουν τον έγκλειστο.
Έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν ρωτώντας εάν ο κρατούμενος πάσχει από κάποια σοβαρή μεταδιδόμενη ασθένεια, πληροφορήθηκε ότι ναι μεν δεν είναι οροθετικός, είναι όμως φορέας ηπατίτιδας c. Μέχρι τότε, κατά πληροφορίες, κανείς από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δε γνώριζε την κατάσταση της υγείας του, ώστε να λαμβάνει τις όποιες προφυλάξεις απαιτούνται.

Ο δράστης της επίθεσης μόλις ακινητοποιήθηκε είπε στους υπαλλήλους ότι το έκανε, γιατί ήθελε να κολλήσει ηπατίτιδα όποιον βρισκόταν εκείνη την ώρα μπροστά του. Αρκετή ώρα μετά φέρεται να ζήτησε συγνώμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» το συγκεκριμένο άτομο ήρθε στην Αλικαρνασσό τον περασμένο Ιανουάριο από τη φυλακή των Τρικάλων. Κι εκεί είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα και για πειθαρχικούς λόγους μεταφέρθηκε στην Κρήτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει