Από φιλοξενούμενοι… οικοδεσπότες οι πρόσφυγες

Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Κρήτη έγιναν από φιλοξενούμενοι οικοδεσπότες και υποδέχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, στο Χουδέτσι.
Ο κ. Λαμπρινός συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Αναπτυξιακή Ηρακλείου και η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία και του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, ενώ εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων ένταξης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο μέσω του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο.

Η εκδήλωση μεταξύ άλλων περιελάμβανε διαπολιτισμική γιορτή γεύσεων και μουσική στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Χουδετσίου, στην οποία οι πρόσφυγες μαγείρεψαν παραδοσιακά εδέσματα από τις πατρίδες τους για τους παρευρισκόμενους που γέμισαν τον χώρο, καθώς και συναυλία από το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» με μουσικά ακούσματα από τις χώρες της Ανατολής.

Ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς πρόσφυγες και να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαμονής τους στην Κρήτη.
«Από την Άνοιξη του 2016 η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης είχε αποφασίσει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα όπως είναι το προσφυγικό» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Λαμπρινός για να προσθέσει:
«Δεν υποχωρήσαμε από αυτή τη θέση, παρά την πιεστική περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικράτησε τους επόμενους μήνες και κυρίως το περασμένο καλοκαίρι».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, «χάρη στην ψύχραιμη στάση της ΠΕΔ και την άψογη συνεργασία της με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, σήμερα η επιτυχία του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων έχει καταστήσει το νησί μας παράδειγμα προς μίμηση».
«Οι ευχαριστίες, η ευγνωμοσύνη και τα χαμόγελα των ανθρώπων που συμμετέχουν στην αποψινή, πολύ όμορφη εκδήλωση αποτελούν τη μεγαλύτερη δικαίωση για την στάση και τις επιλογές μας» ανέφερε καταληκτικά ο κ. Λαμπρινός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει