ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΔΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Σε μια 5ετία… δρόμοι, αεροδρόμια, τα πάντα!

611

Σε μια πενταετία το αργότερο, η Κρήτη θα έχει έναν ασφαλή οδικό άξονα, ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι και ισόρροπη ανάπτυξη απ’ άκρη σ’ άκρη της.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, βουλευτές, εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιακά στελέχη. Ο γενικός γραμματέας έδωσε έμφαση στη δημιουργία μεγάλων έργων για το νησί και ειδικότερα στην κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς Βόρειου Οδικού Άξονα. Για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ, ο περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε πως μέσα από την πρόταση που έχει κάνει η Περιφέρεια με ρήτρα διαθεσιμότητας και έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και τη διυπουργική, ο Βόρειος Οδικός Άξονας θα μπορέσει να προχωρήσει, όπως και τα άλλα έργα.

Από τη συνάντηση με τον Δέδε στην Περιφέρεια

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σε σχέση με την εξέλιξη και την πορεία όλων των έργων, υποστηρίζοντας πως μέσα από τη δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο, η… κοσμογονία στην Κρήτη δεν θα αργήσει να έρθει. Ο κ. Δέδες φρόντισε να «διαλύσει» τα σύννεφα που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση τόσο σχετικά με την αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα και από την πλευρά του Λασιθίου, όσο όμως και σε σχέση με την επιβολή διοδίων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες, για τα αντισταθμιστικά στο Λασίθι θα έπρεπε να έχουν φροντίσει οι προηγούμενες κυβέρνησης. Διευκρίνισε ωστόσο πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι και να δώσει λύση στο θέμα των αντισταθμιστικών, αλλά και να βρει τρόπους χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του άξονα και στον νομό Λασιθίου. Σε σχέση με τα διόδια υποστήριξε ότι οι Κρητικοί και οι μόνιμοι κάτοικοι δεν πρόκειται να πληρώνουν διόδια στον Βόρειο Οδικό Άξονα, αφήνοντας όμως ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την εξεύρεση βιώσιμου τρόπου χρηματοδότησης και συντήρησης του έργου.

ΒΟΑΚ

Αισιόδοξος για την πορεία εξέλιξης των έργων στον Βόρειο Οδικό Άξονα εμφανίστηκε ο κ. Δέδες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για χρηματοοικονομικό, νομικό σύμβουλο, ώστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα χρηματοδοτήσει το έργο να προχωρήσει σύντομα η δημοπράτησή του.

Σε σχέση με την αναβάθμιση του Άξονα και στον νομό Λασιθίου, ο κ. Δέδες ανέφερε πως ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης «έχει επιληφθεί μέσω των συζητήσεων που κάνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και μέσα από την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων, που πρέπει να υπάρχουν σε ένα έργο παραχώρησης, ώστε αυτά να είναι στον μέγιστο δυνατό επίπεδο και να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το έργο και στο νομό Λασιθίου». Ο κ. Δέδες όρισε ως ορίζοντα δημοπράτησης τις αρχές του 2018.
Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Όπως υποστήριξε ο κ. Δέδες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», το έργο έχει εγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με διαθέσιμη πίστωση της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μέσα στον μήνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι επαφές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ώστε να υπάρξει και μια συμμετοχή των καταστημάτων στον σχεδιασμό που θα επιτρέψει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου. «Για το χρονοδιάγραμμα αυτών των έργων μπορούμε εντός του Σεπτεμβρίου να έχουμε πλήρη απάντηση», σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Καστέλι - απαλλοτριώσεις
Ικανοποίηση από την Περιφέρεια

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, ενώ υποστήριξε πως δύο χρόνια υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία. Επίσης ο περιφερειάρχης στις δικές του δηλώσεις στα ΜΜΕ ανέφερε: «Τα μεγάλα θέματα του νησιού μας, ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο, κ.ά. είναι μέσα στις προτεραιότητες για να μπορούν να δημοπρατηθούν.

Είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα έργα και μέσα από την πρόταση που έχει κάνει η Περιφέρεια με ρήτρα διαθεσιμότητας, που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και την διυπουργική, θα προχωρήσουν και θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2018, ούτως ώστε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης να ξεκινήσουν.

Όμως θα ήθελα να πω, μην χάνουμε το δάσος για το δέντρο. Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικούμε και βρίσκουμε ανθρώπους που ακούνε και εμείς από την πλευρά την δική μας, είναι υποχρέωσή μας πάντα να οραματιζόμαστε, να διεκδικούμε, να υλοποιούμε».

ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Υπόσχεση ξανά για τους κόμβους

Θετικά απάντησε για πολλοστή φορά η κυβέρνηση στην ανάγκη να δημιουργηθεί κόμβος στο Βόρειο Οδικό Άξονα στο ύψος της Αγίας Πελαγίας. Για το θέμα ενημερώθηκε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης καλωσόρισε τον γενικό γραμματέα στον Δήμο Μαλεβιζίου και του ανέλυσε την πορεία που έχει ακολουθηθεί για το σημαντικότατο αυτό έργο, καθώς και τις προσπάθειες που έχουν γίνει την τελευταία 5ετία από τον Δήμο και την Περιφέρεια Κρήτης για την υλοποίησή του. Από την πλευρά του ο κ. Δέδες αναφερόμενος στο θέμα των κόμβων της Αγίας Πελαγίας ενημέρωσε ότι τα χρήματα του έργου υπάρχουν από το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας του ΕΣΠΑ και ότι πρόκειται για το πλέον ώριμο έργο του ΒΟΑΚ.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι σύμφωνα και με τον σχεδιασμό και την βούληση του Υπουργείου, μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε την έγκριση του τεχνικού δελτίου του έργου, καθώς και την έγκριση δημοπράτησης, η οποία δημοπράτηση και θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017, κάτι που ικανοποίησε τόσο τον δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη, όσο και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Ο κ. Μαμουλάκης ζήτησε παράλληλα από τον γενικό γραμματέα ένα επιπλέον ποσό ύψους 500.000 ευρώ με σκοπό την πραγματοποίηση έργων οδοποιίας με ασφαλτικά στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας και στόχο την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής. Ο κ. Δέδες δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα και σύντομα θα απαντήσει σχετικά στον δήμαρχο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει