Οικονομική ανάκαμψη

458

Πρωί στην Μεσαρά. Στην αυλή του φίλου μου του Νίκου, επιστήμονα γεωργού, κάτω από τον παχύ ίσκιο της πελώριας συκιάς, πίνοντας εκείνος καφέ και εγώ το χαμομήλι μου, συζητούσαμε για την οικονομία της χώρας μας. Πάντοτε σεμνός αλλά διορατικότατος μου έλεγε.
– Εγώ οικονομικά δεν σπούδασα. Όμως από ό,τι βλέπω και από ό,τι ακούω και διαβάζω, βγάζω το εξής συμπέρασμα.

Μολονότι στην Ελλάδα τελευταία έχει γίνει πολύ φτηνή η εργασία ( μικρή η αμοιβή του εργαζομένου), πολύ μικρή και η σύνταξη που τελικώς παίρνει στα γεράματά του ο εργαζόμενος, παρ’ όλα αυτά δουλειές δεν έχουν ανοίξει, νέες επιχειρήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι παλιές έχουν προκόψει. Ο τουρισμός είναι κάτι πρόσκαιρο και αστάθμιστο. Δεν μπορείς να βασίζεσαι σ’ αυτόν.

Εμποδίζουν και τα capital controls. Πολιτική αστάθεια, αβεβαιότητα, εχθρότητα προς τον επιχειρηματία που τα καταφέρνει και αναπτύσσεται (βασικό χαρακτηριστικό της αριστεράς που μας κυβερνά: κάτι τέτοιοι μας ρουφούν το αίμα), πολυπλοκότητα νόμων και αρμοδιοτήτων που αποτελούν εμπόδιο και στο ξεκίνημα και στην λύση υποθέσεων, αποθαρρύνουν τους έχοντες τα μέσα να επιχειρήσουν.

Λίγοι σήμερα οι εργαζόμενοι εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας, μικρός ο μισθός τους, μικρά και τα κέρδη που το κράτος μπορεί να αποκομίσει από φόρους και κρατήσεις. Ξεζουμισμένος οικονομικώς ο ελληνικός λαός τι μπορεί να προσφέρει; Η οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει. Έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο καθένας φυλάει τα χρήματά του, εάν συμβαίνει να έχει. Δεν τα εμπιστεύεται στις ελληνικές τράπεζες. Τα κρύβει. Δεν τα επενδύει σε επιχειρήσεις…

Από την άλλη μεριά στους ξένους επικρατεί μια αντίληψη του τύπου «Στην Ελλάδα πας να επενδύσεις; Θα χάσεις τα χρήματά σου». Δες τι γίνεται στα ορυχεία της Σκουριάς στην Χαλκιδική ή στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εμείς αυτήν την αντίληψη πρέπει να φροντίσομε να την αλλάξομε.

Αλλιώς ανάκαμψη γενικώς δεν πρόκειται να δούμε. Αυτό ο καθένας το καταλαβαίνει. Μόνο οι κυβερνώντες δεν θέλουν να το καταλάβουν. Τους εμποδίζει η κομμουνιστική τους νοοτροπία. Και δυστυχώς το κόμμα του Καμμένου, ο οποίος αλλαξοπίστησε δελεασμένος από υπουργιλίκια, βουλευτιλίκια και από τις σχετικές αμοιβές από αυτά , είναι τελεσιδίκως δεσμευμένος και δεν μπορεί να αντιδράσει. Μαριονέτα μέσα στην κυβέρνηση. Εξευτελίστηκε και πολιτικά έχει σβήσει. Και πήρε στον λαιμό του και όλα τα μέλη του κόμματός του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει