Πολύ κοντά στην ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο της UNESCO

358

Συνεχίζει τις προσπάθειές του ο Δήμος Αγίου Νικολάου για να εντάξει τη Σπιναλόγκα στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco Κατερίνα Τζιτζικώστα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου για το θέμα και δήλωσε ότι η ως τώρα προσπάθεια μπορεί να αποτιμηθεί με τον πλέον θετικό τρόπο και να αποτελέσει σημαντικό γεγονός, αφού εφόσον επιτευχθεί θα είναι το πρώτο μνημείο της Κρήτης που θα μπει στον συγκεκριμένο κατάλογο.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Τζιτζικώστα, αποτελεί παράλειψη η μη εγγραφή των μνημείων της Κρήτης στον εν λόγω κατάλογο, δεδομένου ότι ένας ολόκληρος πολιτισμός (Μινωικός) απουσιάζει από την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά -απουσία αισθητή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, αναφερόμενος στη στήριξη τόσο της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και των φορεών του νησιού, σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε : ”Ειναι δεδομένο ότι ο Δήμος, η Περιφέρεια αλλά και όλοι οι φορείς του νησιού, στηρίζουν την προσπάθεια της ένταξης του συγκεκριμένου μνημείου στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco – βήμα το οποίο αν μη τι άλλο – θ’ αποτελέσει ασφαλές κριτήριο για τη σειριακή εγγραφή του συνόλου του Μινωικού Πολιτισμού-ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς- που δυστυχώς μέχρι σημερα ελλείπει από την προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει.

“Learning Cities”
Να σημειώσουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά στενή συνεργασία του Δήμου Αγίου Νικολάου με την Ελληνική Επιτροπή της Unesco, αναφορικά με τη συμμετοχή της πόλης και την ένταξη της στα συνεργαζόμενα ανά τον κόσμο σχολεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει