Ο Τόσκας για την τρομοκρατία

528

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σχολιάζοντας την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.
“Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες απειλές, για τέτοιους κινδύνους στη χώρα μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γενικότερα κίνδυνοι… Ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος ενέργεια κάποιου ‘μοναχικού λύκου’, γιατί δυστυχώς η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλη” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι “η χώρα είναι πυλώνας όχι μόνο σταθερότητας, αλλά και ασφάλειας και ηρεμίας σε σύγκριση, όχι μόνο με τον άμεσο περίγυρό μας, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη… Μεγάλες πρωτεύουσες ζουν μέσα στον φόβο, πρέπει να επιδιώξουμε να απορρίψουμε και να πολεμήσουμε τον φόβο στην Ευρώπη”.
Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, το πρόβλημα της τρομοκρατίας θα μπορέσει να αρχίσει να αντιμετωπίζεται μόνο εάν επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Οι φωτιές

«Η πρώτη κλήση έγινε στις 16:16 και τα δύο πρώτα οχήματα έφτασαν στις 16:35 ακριβώς. Το πρώτο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 16:39 και το δεύτερο στις 17:06». Αυτά τόνισε ο Νίκος Τόσκας απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Documento», αναφορικά με τον χρόνο αντίδρασης της κρατικής μηχανής στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. «Εάν θέλουμε αντίδραση σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για τα μέσα της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να επέμβει σε χρόνο μικρότερο των είκοσι λεπτών σε δασική πυρκαγιά», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Τόσκας εξήγησε ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της χώρας είναι παλιά (κάποια του 1973 και κάποια του 2000) και ότι θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί παλιότερα, συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στα δύο χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης και μάλιστα σε συνθήκες αυστηρής λιτότητας». Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, «επισκευάσαμε, συντηρήσαμε και αξιοποιήσαμε τα 18 μικρά αεροσκάφη “αρχικής επίθεσης” στη φωτιά, τα Πετζετέλ, τα οποία ήταν παρατημένα, απαξιωμένα και δεν χρησιμοποιούνταν. Επίσης πήραμε πρόσφατα από χορηγίες επιπλέον κάδους και αξιοποιήσαμε και στρατιωτικά ελικόπτερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τα κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση ο αναπλ. υπουργός τόνισε πως είναι φημολογία η είδηση περί μείωσης των κονδυλίων, υπογραμμίζοντας πως «το 2013 τα κονδύλια ήταν 305 εκατ. ευρώ και το 2018 θα ζητήσουμε 393 εκατ. ευρώ».
Ωστόσο, ο κ. Τόσκας εξέφρασε τον φόβο ότι ακόμη και τα «λίγα χρήματα» που δίνονται στους δήμους για την πρόληψη πυρκαγιών, δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά. «Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες όταν η φωτιά πήγε στην παραλία του Καλάμου ήταν οι πολλοί φράχτες, η έλλειψη δρόμων, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, τα πολλά ξερά χόρτα που υπήρχαν μέσα στις αυλές των σπιτιών, αλλά και τα πολλά κλαδιά που υπήρχαν πάνω στις στέγες», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δικές του δηλώσεις για σχέδιο εμπρησμών, ο κ. Τόσκας διευκρίνισε: «Δεν έχω καμία διάθεση να παράγω ή να αναπαράγω σενάρια συνωμοσίας, αλλά είναι αλήθεια ότι αυτό το διάστημα μας προβλημάτισαν οι πάρα πολλές πυρκαγιές. Και φυσικά θα ερευνήσουμε το ενδεχόμενο κάποιοι να εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, θεωρώντας ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει κοιμηθεί».
Τέλος σχετικά με την τρομοκρατία ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε τα εξής: «Το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη, το τραγικό μάθημα της Βαρκελώνης, τολμώ να πω, δείχνει για άλλη μια φορά ότι αυτήν τη στιγμή η κυριότερη απειλή στην Ευρώπη προέρχεται ακριβώς από αποσταθεροποιημένες περιοχές του πλανήτη και τους εξτρεμιστές του λεγόμενου ριζοσπαστικού Ισλάμ. Αυτό θα πρέπει να απασχολεί -και απασχολεί- κι εμάς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει