Μετά τις απαλλοτριώσεις κάποιοι θα μείνουν ακτήμονες!

2,167

Στο μεταξύ, έχουν εκδοθεί τα δύο πρώτα ΦΕΚ των απαλλοτριώσεων για την περιοχή, που αναφέρονται στο Λιλιανό και στο Τοπικό Διαμέρισμα Νιπιδιτού, τα οποία θα εξεταστούν μετά τη σχετική διαδικασία που προχωρά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις 14 Νοεμβρίου.

Οι απαλλοτριώσεις αφορούν σε περίπου 500 άτομα, ενώ αναμένεται στη συνέχεια να αρχίσει σταδιακά η έκδοση και των υπόλοιπων 20 ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις. Οι Ορκωτοί Εκτιμητές, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, έχουν ορίσει τιμή μονάδας για τα χέρσα χωράφια από 1,7 ευρώ έως 2,5 ευρώ το μέτρο.

Για τα επικείμενα έχει οριστεί αναφορικά με τις ελιές τιμή μονάδας 150 ευρώ για τις μεγάλες, 110 ευρώ για τις μεσαίες και 60 ευρώ για τα μουρελάκια. Αναφορικά με τις συκιές και πορτοκαλιές, η τιμή μονάδας βρίσκεται στα 100 ευρώ, ενώ το γραμμικό αμπέλι αποζημιώνεται με βάση τους εκτιμητές με 7.000 ευρώ το στρέμμα και το μη γραμμικό με 6.000 ευρώ το στρέμμα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές, όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 της διαδικασίας κι αποτελούν τη βάση των δικαστικών διεκδικήσεων. Ενώ όμως φαινομενικά οι τιμές των απαλλοτριώσεων είναι καλές, δεν συνεκτιμούν ότι ένα ποσοστό 20% – 30% των ιδιοκτητών, δεν έχουν περιουσίες, εκτός από αυτές που το κράτος σκοπεύει να απαλλοτριώσει, και είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγροτικής οικογένειας, που έχει στην κατοχή της 1.670 ελιές και μετά την απαλλοτρίωση θα μείνει με … 42. Για το θέμα τοποθετείται ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο οποίος επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες, αλλά και προτείνει στους ιδιοκτήτες γης να απευθυνθούν οπωσδήποτε σε αρμόδιους δικηγόρους για τις διαδικασίες.

«Με τα πρώτα ΦΕΚ οι τιμές των απαλλοτριώσεων θεωρώ πως είναι χαμηλές γιατί θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί ότι πολλοί από τους δημότες που απαλλοτριώνεται η περιουσία τους σε ποσοστό πάνω από 70% δεν διαθέτουν άλλη περιουσία, με αποτέλεσμα μετά τη διαδικασία να μείνουν ακτήμονες» αναφέρει ο κ. Καλογεράκης και προσθέτει:

«Ενώ αυτοί οι άνθρωποι έχουν δρομολογήσει το εισόδημα και τη δουλειά τους με βάση την ιδιοκτησία τους, θα βρεθούν χωρίς περιουσία και κατά συνέπεια εργασία, κάτι το οποίο πιστεύω κι εύχομαι να συνεκτιμήσει το ελληνικό Δημόσιο».
Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος καλεί όλους τους θιγόμενους να προσφύγουν σε νομική υποστήριξη «για να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τις περιουσίες τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει