Από το Εθνικό Θέατρο στο Ηράκλειο η «Άλκηστη» του Ευριπίδη

552

Την παράσταση «Άλκηστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο σήμερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2017».

Η παράσταση ανεβαίνει στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στις 9.30 το βράδυ με είσοδο στα 15 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο για φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών στα 12 ευρώ. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Κίτσου, Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Βασαρδάνης, Σωτήρης Τσακομίδης, Ερρίκος Μηλιάρης και Κίττυ Παϊταζόγλου.

Στην παράσταση συμμετέχουν επί σκηνής οι μουσικοί Κωνσταντίνος Τσιώλης, Κωνσταντίνος Κωστίδης και Σοφόπουλος Θοδωρής. Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την «Άλκηστη», αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Έργο που φέρει επί σκηνής τον θρίαμβο κατά του θανάτου, η Άλκηστη, το πρώτο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη (438 π.Χ.), προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση στο έργο πυροδότησε μια σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων.

Σε έναν κόσμο όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να ανταλλάξει τον θάνατό του με τη ζωή κάποιου άλλου, ο συγγραφέας τού «Αθηναϊκού Διαφωτισμού» υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο σχέσεις «αδιαμφισβήτητης» ανιδιοτέλειας και θέτει επί τάπητος τολμηρά ερωτήματα: Πώς αποδεικνύεται η αγάπη; Μέχρι πού φτάνει η αφοσίωση; Ποια ζωή έχει μεγαλύτερη αξία, και για ποιο λόγο; Οι νόμοι των ανθρώπων δίνουν επαρκείς απαντήσεις σε παρόμοια ερωτήματα; Και τι γίνεται όταν η παρέμβαση των θεών αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού;

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης. Σκηνοθεσία-Επεξεργασία μετάφρασης: Κατερίνα Ευαγγελάτου. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Κίνηση: Πατρίσια Απέργη. Μουσική: Γιώργος Πούλιος. Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκ. Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Οικονομίδης. Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Καλαϊτζίδη. Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνης Γεωργακίλα.

Χορός: Κωνσταντίνος Βουδούρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Γιώργος Ζυγούρης, Στάθης Κόικας, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Νούσης, Χρήστος Ξυραφάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Δημόκριτος Σηφάκης, Περικλής Σκορδίλης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Βαλάντης Φράγκος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει