Η ΝΗΣΤΕΙΑ: Του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ: Με οδηγό τους Πατέρες

382

Μέρος 10ο

Όπως βλέπουμε, η νηστεία δεν βοηθάει μόνο στην πνευματική υγεία αλλά βοηθάει και στην σωματική υγεία. Οι Ισραηλίτες όσο νήστευαν και προσευχόταν, δεν αρρώσταιναν. Όταν όμως θυμήθηκαν τις χύτρες με τα κρέατα και νοστάλγησαν τη δουλεία στην Αίγυπτο, τιμωρήθηκαν. Πέθαναν στην έρημο και δεν αξιώθηκαν να δουν τη Γη της Επαγγελίας. Δεν φοβάσαι κι εσύ το παράδειγμα αυτό; Δεν σκέφτεσαι μήπως με την πολυφαγία αποκλειστείς από την Ουράνια Γη της Επαγγελίας;

Η απόλαυση άφθονης και λιπαρής τροφής δημιουργεί στην ψυχή αναθυμιάσεις, που σαν ένα πυκνό σύννεφο καπνού εμποδίζουν το νου ν’ αντικρίσει τις ελάμψεις του Παναγίου Πνεύματος. Η νηστεία είναι ισχυρό όπλο εναντίον των δαιμόνων. “Αυτό το δαιμονικό γένος δεν μπορεί να διωχθεί με κανένα άλλο μέσο, παρά μόνο με την προσευχή και τη νηστεία” είπε ο Κύριος στην περίπτωση του δαιμονισμένου νέου (Μαρκ. 9:29). Με την τροφή, τη μέθη και τα διάφορα καρυκεύματα, εξάπτεται και κάθε είδος ακολασίας.

Το κυνήγι της απολαύσεως μεταβάλλει τους λογικούς ανθρώπους σε άλογα ζώα. Η κραιπάλη προκαλεί και φρικτές διαστροφές. Γίνεται αιτία ν’ αναζητούν οι ακόλαστοι τη γυναίκα στον άνδρα και τον άνδρα στη γυναίκα. Η νηστεία ρυθμίζει και την έγγαμη ζωή. Εμποδίζει την ασυδοσία και επιβάλλει σύμφωνη εγκράτεια, για ν’ αφοσιωθούν οι σύζυγοι στην προσευχή.

Μην περιορίζεις όμως την αρετή της νηστείας μόνο στη δίαιτα. Αληθινή νηστεία δεν είναι μόνο η αποχή από ορισμένες τροφές και φαγητά, αλλά η αποξένωση από τα πάθη και τις αμαρτίες.

Συνεχίζεται…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει