Η ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ: Το ένα σοκ μετά το άλλο στην Κρήτη

Δύο νεκροί φοιτητές και ο σκύλος τους

1.224

Πριν προλάβει η Κρήτη να συνέλθει από τη διπλή τραγωδία στην παραλία του Γεροποτάμου στο Ρέθυμνο, λίγα χιλιόμετρα πιο δυτικά, ένα νέο ανθρώπινο δράμα συγκλονίζει το πανελλήνιο… Δυο νέα παιδιά ξεψύχησαν στην άσφαλτο, επειδή ένας συνομήλικός τους αποφάσισε να πιάσει το τιμόνι ενός δανεικού αυτοκινήτου και με την οδηγική του συμπεριφορά να σκορπίσει το θάνατο. Ο Γιάννης Στρογγυλος από τους Αγίους Αναργύρους Αττικής και η Στέλλα Μούσχου από τα Μελίσσια, φίλοι από τα παλιά, που μόνο οι σπουδές σε διαφορετικές πόλεις τους χώρισαν, από χθες νωρίς το πρωί, δε θα χωρίσουν ποτέ ξανά.

Τα δύο νέα παιδιά, ηλικίας 19 ετών ο Γιάννης και 20 ετών η Στέλλα, βγήκαν να κάνουν μία βόλτα με το σκυλάκι τους σε ένα γνώριμό τους δρόμο, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στα Κουνουπιδιανά Χανίων. Η 20χρονη φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ονειρευόταν από μαθήτρια να έρθει για σπουδές στο νησί, στην πόλη που αγαπούσε, στη σχολή που πάντα ήθελε. Οι προσπάθειές της ανταμείφθηκαν, η μοίρα θέλησε όμως να δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο.

Τόσο εκείνη, όσο και ο φίλος της άφησαν την τελευταία τους πνοή, σε κοντινή απόσταση από το Πολυτεχνείο. Ο άνθρωπος που μεταξύ άλλων ευθύνεται για τη νέα τραγωδία, ένας 20χρονος από τη Γεωργία, είναι άγνωστο πώς και κάτω από ποιες συνθήκες έπεσε πάνω στα δύο παιδιά και στο σκυλάκι που είχαν μαζί τους, οδηγώντας και τις τρεις ψυχές στο θάνατο. Το αυτοκίνητο δεν ήταν δικό του, το είχε δανειστεί από έναν Έλληνα φίλο του. Το δίπλωμά του, από τη Γεωργία, δεν αναγνωρίζεται στη χώρα μας, ενώ και το αλκοτέστ που του έγινε, δεν έδειξε να έχει καταναλώσει αλκοόλ.

Ο ίδιος στα πρώτα λόγια που είπε ήταν ότι δεν είδε τα άτυχα παιδιά, το μόνο όμως σίγουρο είναι ότι είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα. Αυτόπτες μάρτυρες δεν υπάρχουν, παρά μόνο κάποιοι περαστικοί που έφτασαν στο σημείο του θρήνου, ελάχιστα λεπτά μετά. Αρχικά, δόθηκε η εντύπωση ότι ο 20χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, επειδή βρέθηκε στο δρόμο του ένα αδέσποτο σκυλί. Αυτή την άποψη είχαν οι πρώτοι περαστικοί βλέποντας τα παιδιά και το σκυλί νεκρά στον δρόμο.

Όπως όμως προέκυψε από τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης, η 20χρονη είχε μπει σε ένα μίνι μάρκετ λίγα λεπτά πριν κι όταν έκανε τις αγορές της, απομακρύνθηκε με το φίλο της που την περίμενε έξω από το κατάστημα. Κινούνταν με κατεύθυνση τα Κουνουπιδιανά σε έναν δρόμο που οι ντόπιοι λένε ότι είναι επικίνδυνος, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει πεζοδρόμιο. Ελάχιστα μέτρα πριν την είσοδο του Πολυτεχνείου, το μόνο που ακούστηκε ήταν ένας δυνατός γδούπος.

Οι δύο φίλοι εκσφενδονίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, στοιχείο που μαρτυρά και την ταχύτητα με την οποία κινούνταν το όχημα του νεαρού Γεωργιανού. Η άτυχη φοιτήτρια βρέθηκε νεκρή πολύ κοντά σε ένα εικονοστάσι που υπάρχει για να θυμίζει ότι εκεί έχει ξεψυχήσει κι άλλο θύμα της ασφάλτου. Ο φίλος της ήταν πιο μακριά, είχε σύμφωνα με πληροφορίες τις αισθήσεις του, όταν έφτασε το ασθενοφόρο, δεν άντεξε όμως και υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Το μοιραίο όχημα με τον 20χρονο στο τιμόνι ακινητοποιήθηκε μονάχα όταν έπεσε πάνω σε μια σταθμευμένη λίγα μέτρα παραπέρα μηχανή. Αστυνομικοί της Τροχαίας τον συνέλαβαν και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα. Το Πολυτεχνείο Ο θάνατος των δύο φίλων στάθηκε η αφορμή να έρθει και πάλι στην επικαιρότητα το αίτημα για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στο σημείο.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης του ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης, αναφέρει: “Καθίσταται πλέον ζωτικής σημασίας η άμεση υλοποίηση από την Πολιτεία της μελέτης του κυκλικού κόμβου με στόχο τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων στη λεωφόρο έξω από την πύλη του Ιδρύματος, την οποία το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει εμπεριστατωμένα καταρτίσει και εγκαίρως υποβάλει στις αρμόδιες Αρχές παραχωρώντας παράλληλα και την απαραίτητη έκταση γης.

Η οικογένεια του Πολυτεχνείου Κρήτης και η κοινωνία των Χανίων πενθεί δύο νέους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα με τραγικό τρόπο βρήκαν τον θάνατο από τροχαίο ατύχημα κοντά στην πύλη της Πολυτεχνειούπολης των Κουνουπιδιανών. Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση του Ιδρύματος στις οικογένειες των δύο νέων για την πρόωρη απώλειά τους”.

ΤΡΟΧΑΙΟ: Δύο νεκροί φοιτητές

Η υπερβολική ταχύτητα και οι κόμβοι

Από τις πρώτες ενδείξεις, το σημερινό τραγικό δυστύχημα οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα διερχόμενου οχήματος. Το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχοντας επιδείξει τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και προνοητικότητα, έχει εγκαίρως καταρτίσει και υποβάλει στις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας ολοκληρωμένη μελέτη κατασκευής κυκλικού κόμβου στο ύψος της πύλης της Πολυτεχνειούπολης Κουνουπιδιανών με στόχο τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων.

Για τη βελτιστοποίηση μάλιστα της αποτελεσματικότητας του έργου έχει προσφέρει στην Πολιτεία και την απαραίτητη έκταση γης. Η υποβληθείσα μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης προβλέπει την παραχώρηση γης από το Ίδρυμα για διαπλάτυνση του δρόμου και την κατασκευή δημόσιου χώρου στάθμευσης, στον οποίο θα συγκεντρώνονται και όλες οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τους φοιτητές και τους περίοικους, όπως τα ΑΤΜ των τραπεζών, οι πωλητές εισιτηρίων και η στάση του λεωφορείου.

Επιπλέον, στην εμπεριστατωμένη πρόταση του Ιδρύματος προβλέπεται και η διευκόλυνση εισόδου των οχημάτων στο παρακείμενο κτίριο του κολυμβητηρίου. Η τοποθέτηση κυκλικών κόμβων σε διασταυρώσεις, κατάλληλα σχεδιασμένων ώστε να παρέχουν κάθετη πρόσβαση στις διερχόμενες κυκλοφοριακές κατευθύνσεις, λειτουργεί ως μηχανισμός υποχρεωτικής ελάττωσης της ταχύτητας των οχημάτων και δίνει ισότιμη προτεραιότητα στη διακίνηση των οχημάτων μέσα στον κόμβο, θέτοντας βέβαια τους αναγκαίους κανόνες.

Η εμπειρία από την τοποθέτηση ανάλογων κόμβων στο δρόμο Χανίων-Αεροδρομίου έχει διαπιστωθεί ότι έχει συμβάλει στη σημαντική μείωση τροχαίων ατυχημάτων».

Δυο νέα παιδιά ξεψύχησαν στην άσφαλτο

32 νεκροί από την αρχή του έτους

Στα Χανιά καταγράφο-νται οι περισσότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη από την αρχή του έτους μέχρι και χθες, που ξεψύχησαν στην άσφαλτο δύο νέα παιδιά, έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Δεκαπέντε άτομα έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο στον δυτικότερο νομό του νησιού, εκεί όπου κυκλοφορεί το 22% των οχημάτων της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου του Συλλόγου πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, Γ. Λιονάκη, στα Χανιά καταγράφεται το 47% των θανάτων. Στο Ηράκλειο μέχρι και χθες είχαν σκοτωθεί 10 άτομα, πέντε στο Ρέθυμνο και δύο άτομα στο Λασίθι.

Από τους συνολικά 32 νεκρούς, οι έξι παρασύρθηκαν ενώ περπατούσαν. Τρεις από αυτούς ήταν στο Ηράκλειο και τρεις ακόμη στα Χανιά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι 19 από τους 32 νεκρούς έχασαν τη ζωή τους από τις 2 τα ξημερώματα μέχρι τις 8 το πρωί, ενώ 16 από τα 19 θύματα της ασφάλτου σκοτώθηκαν από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Είναι απίστευτο πόσοι νέοι άνθρωποι μεθούν, ξενυχτούν και στη συνέχεια παίρνουν το αυτοκίνητό τους και οδηγούν», σχολιάζει ο κ. Λιονάκης. Η νέα τραγωδία της ασφάλτου με θύματα μια 20χρονη κι έναν 19χρονο συγκλονίζει από χθες όλη τη χώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει