“Το μόνο λάθος του Μακρόν ότι είναι μικρός”

Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, διαβεβαιώνει, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, πως θα αναλάβει τον «δημόσιο ρόλο» της με πλήρη διαφάνεια, έπειτα από την πολεμική που προκάλεσαν τα σχέδια να της δοθεί ένα επίσημο καθεστώς. Σ’ αυτή την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Elle, η 64χρονη πρώην εκπαιδευτικός μιλάει επίσης για το ασυνήθιστο ζευγάρι που σχηματίζει με τον κατά 24 χρόνια νεώτερο σύζυγό της.

Η δημιουργία ενός επίσημου στάτους «Πρώτης Κυρίας», όπως στις ΗΠΑ, είχε εξετασθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν μέχρι που μια διακήρυξη που εναντιωνόταν στην προοπτική αυτή συγκέντρωσε περισσότερες από 300.000 υπογραφές μέσα σε τρεις εβδομάδες. «Όπως όλες οι προκάτοχοί μου, θα αναλάβω τον δημόσιο ρόλο μου, όμως οι Γάλλοι θα γνωρίζουν πλέον ποια μέσα έχουν τεθεί στη διάθεσή μου», λέει σ’ ένα πρώτο απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του περιοδικού.

Ο ρόλος αυτός «θα καθορισθεί όχι από έναν νόμο, αλλά από έναν χάρτη διαφάνειας» που θα επισημαίνει ότι «δεν λαμβάνει αμοιβή» και θα διευκρινίζει τις «αποστολές και τα μέσα» της, προσθέτει η Μπριζίτ Μακρόν. Σε μια χώρα που οι προεδρικές σύζυγοι έχουν αντιμετωπίσει ποικίλες και συχνά δύσκολες καταστάσεις, κανένα κείμενο δεν ορίζει το πλαίσιο ούτε τα μέσα για τη δράση τους.

Η μελλοντική χάρτα διαφάνειας, που θα ανακοινωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες, αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει τη σημερινή κατάσταση, διευκρίνισε την Τετάρτη το περιβάλλον της: η Μπριζίτ Μακρόν διαθέτει τρεις συνεργάτες – δύο προεδρικούς συμβούλους αποσπασμένους σ’ αυτήν και μια γραμματέα. «Στον ιστότοπο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων θα ανεβαίνουν τα ραντεβού μου, οι υποχρεώσεις μου, ώστε οι Γάλλοι να ξέρουν ακριβώς τι κάνω».

«Το σημαντικό είναι να είναι όλα πολύ καθαρά», υπογραμμίζει η πρώην καθηγήτρια Φιλολογίας, η οποία σύμφωνα με το περιβάλλον της θα μπορούσε να ασχοληθεί με υποθέσεις με κοινό στοιχείο την εκπαίδευση και τις ειδικές ανάγκες. «Η ιστορία μας είναι τόσο απλή» Πάντα στο πλευρό του συζύγου της στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, συχνά στα εξώφυλλα των περιοδικών, μετά την εκλογή της 7ης Μαΐου, η Μπριζίτ Μακρόν ήταν στο έπακρο διακριτική.

Μετά την ημερομηνία αυτή, σιωπά στα μέσα ενημέρωσης, εκτός από μερικά φωτορεπορτάζ σε περιοδικά που ασχολούνται με τη ζωή των διασημοτήτων ή βίντεο του προεδρικού μεγάρου που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αποκλειστική συνέντευξή της, εικονογραφημένη με φωτογραφία της που την εικονίζει με τζιν και σακάκι, προβάλλεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Elle που κυκλοφορεί αύριο στη Γαλλία, αλλά και στα εξώφυλλα πολλών διεθνών εκδόσεων του περιοδικού.

Στη συνέντευξή της, η Μπριζίτ Μακρόν μιλάει επίσης διά μακρών για τη σχέση της με τον σύζυγό της, αστειευόμενη σχετικά με τα 24 χρόνια που τους χωρίζουν. «Το μόνο ελάττωμα του Εμανουέλ, είναι πως είναι νεώτερός μου», λέει. «Όταν διαβάζω πράγματα για το ζευγάρι μας, έχω πάντα την εντύπωση ότι διαβάζω την ιστορία κάποιου άλλου.

Ωστόσο η ιστορία μας είναι τόσο απλή», συνεχίζει η Μπριζίτ, η οποία υπήρξε η καθηγήτρια θεάτρου του Εμανουέλ Μακρόν, όταν αυτός ήταν 16 ετών και πήρε διαζύγιο για να τον παντρευτεί. «Αν δεν είχα κάνει αυτή την επιλογή, η ζωή θα είχε περάσει δίπλα μου». Ερωτηθείσα σχετικά με την έλευσή της στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, απαντά: «Με τον Εμανουέλ, είμαι τόσο συνηθισμένη να μου συμβαίνουν εξαιρετικά πράγματα που αναρωτιέμαι πάντα ποια θα είναι η επόμενη περιπέτεια. Και αυτό διαρκεί ήδη 20 χρόνια».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει