Η κρητική κωμωδία «Φορτουνάτος» σήμερα στην πύλη Βηθλεέμ

653

Τον «Φορτουνάτο» του Μάρκου Αντώνιου Φώσκολου παρουσιάζει σήμερα στην «Πύλη Βηθλεέμ» το θέατρο των «VIVI». Το έργο ανεβαίνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στις 9.15 το βράδυ σήμερα, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι.

Η επιλογή του έργου είναι συμβολική, αφού φέτος συμπληρώνονται 420 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Κρητικού ποιητή, που υπογράφει το κείμενο του έργου. Ο «Φορτουνάτος» ανεβαίνει με βάση τη φιλολογική έκδοση του Άλφρεντ Βίνσεν. Στο έργο αναφέρθηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης και ο σκηνοθέτης της παράστασης Τηλέμαχος Μουδατσάκις.

«Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζει την παράσταση του θεάτρου των ViVi ο «Φορτουνάτος» μια κρητική κωμωδία του 17ου αιώνα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής κωμωδίας της αντίστοιχης περιόδου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φασουλάκης, που υποστήριξε επίσης πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο δημιουργημένο στον κρουστό δεκαπεντασύλλαβο στίχο, που χαρακτηρίζεται ως ένα μνημειώδες κείμενο της κρητικής λογοτεχνίας.

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Τηλέμαχος Μουδατσάκις ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο «Φορτουνάτος» είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του νεοελληνικού, γραμματολογικού πολιτισμού. «Το καίριο είναι ότι ο στίχος αποτελεί τη «φόρμα» που διοχετεύεται το αίσθημα το ορμητικό, το αίσθημα της Κρητικής ψυχής» υποστήριξε ο κ. Μουδατσάκις για να προσθέσει: «Ο «Φορτουνάτος», κρητική κωμωδία του 17ου αιώνα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής κωμωδίας της αντίστοιχης εποχής. Προσκαλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσει δωρεάν τις παραστάσεις μας». Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Μουδατσάκις-Μουσική: Ηφαιστίων Βαξεβανέρης-Ηθοποιοί: Θανάσης Πατριαρχέας, Αλέξανδρος Ψυχράμης, Βασίλης Σαμαριτάκης, ΖανόΝτάνιας, Φωτεινή Παπαδάκη, Στέλλα Σειραγάκη, Αργυρώ Τζιρίτα, Κλεάνθης Βαρσαμούλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει