Και Ελληνες μεταξύ των τραυματιών στη Βαρκελώνη

ΝΕΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

1.524

Μία Ελληνίδα μητέρα με τα δύο της παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες του τρομοκρατικού χτυπήματος που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Βαρκελώνη. Το ελληνικό προξενείο έχει επιβεβαιώσει την είδηση τραυματισμού της γυναίκας και των δύο της παιδιών, με τη διευκρίνιση πως μαζί τους βρίσκονταν και ο πατέρας, ο οποίος όμως δεν φέρει τραύματα. Η τετραμελής οικογένεια βρίσκονταν στη Βαρκελώνη για διακοπές.

Οι επίσημες πληροφορίες ωστόσο για τον αριθμό των θυμάτων ήταν συγκεχυμένες, με τις πρώτες αναφορές να εκτιμούν πως οι νεκροί ανέρχονται σε 13. Σύμφωνα με την κατάσταση που διαπίστωσε η Αστυνομία φθάνοντας στο συμβάν παρ’ όλα αυτά, εκφράζονται φόβοι για εκτόξευση του αριθμού των θυμάτων, ο οποίος με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις είναι πιθανό να ξεπεράσει τους 35. Κανένας ωστόσο δεν μπορούσε ως αργά χθες το βράδυ να δώσει ακριβή αριθμό ή πληροφορίες, αφού η κατάσταση στην περιοχή ήταν τραγική. Μετά το τραγικό συμβάν ο δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε.

Το όνομα του είναι Γκλις Ουκαπίς, η καταγωγή του είναι από το Μαρόκο και η ηλικία του 20 ετών. Ως αργά χθες το βράδυ όμως δεν υπήρχαν κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για το αν ήταν μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης ή αν είχε μεταβεί στην Ισπανία με πρόφαση την αναψυχή. Η τραγωδία στη Βαρκελώνη άρχισε όταν το λευκό βαν που οδηγούσε ο Ουκαπίς έπεσε σε πλήθος πεζών στο κέντρο της πόλης. Το βανάκι έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στην περιοχή Ράμπλας, μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχής της Βαρκελώνης.

Για να μεγιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες ο δράστης, οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως έκανε γκελ με το όχημα δεξιά και αριστερά. Μετά το χτύπημα που οι αρχές άμεσα επιβεβαίωσαν ως τρομοκρατικό, ο δράστης άφησε το λευκό βαν και διέφυγε με τα πόδια. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη όλων των δραστών, ενώ μέχρι το βράδυ χθες είχαν πραγματοποιηθεί δεκάδες προσαγωγές υπόπτων σε μια γιγαντιαία επιχείρηση με πάνοπλους αστυνομικούς.

Οι δρόμοι περιμετρικά της Ραμπλάς και το κέντρο της πόλης αποκλείστηκαν υπό το φόβο νέων επεισοδίων και την πιθανότητα τραυματισμών αθώων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει