ΕΜΠΛΕΞΕ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Το Υπουργείο μπλόκαρε το POS του Δήμου

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχει μπλεχτεί ο Δήμος Ηρακλείου αναφορικά με την εγκατάσταση συστημάτων POS για τις υπηρεσίες του. Παρά το γεγονός πως η δημοτική αρχή είχε επιδείξει ταχύτατα αντανακλαστικά για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών «μπλοκάρει» τη διαδικασία και ζητά από τον Δήμο να την ξανακάνει από την αρχή! Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, αποτελεί γεγονός, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ενώ ζητά απ’ όλους τους πολίτες να πραγματοποιούν αποκλειστικές πληρωμές, δεν έχει διασφαλίσει τη διαδικασία για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως εξηγεί στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός, ο Δήμος είχε εκκινήσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση POS με βάση το προσχέδιο νόμου που είχε εκδοθεί, προκειμένου να είναι καθ’ όλα έτοιμος για την άμεση λειτουργία των POS από τις πρώτες κιόλας ημέρες ψήφισης του νόμου. Παρά το ότι η διαδικασία για την εγκατάσταση των συστημάτων δεν έχει αλλάξει, ο αντιδήμαρχος ενημερώθηκε από το Υπουργείο πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο φάκελος να μην γίνει αποδεκτός, επειδή ο Δήμος Ηρακλείου ήταν… πολύ γρήγορος.

 

Ο αρμόδιος επί των Οικονομικών αντιδήμαρχος, Γ.Καραντινός
Ο αντιδήμαρχος Γ.Καραντινός

Τα παράδοξα της διαδικασίας αναγκάζουν τη δημοτική αρχή να κάνει από την αρχή όλα όσα προβλέπονται από το ννόμο, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται και την κυβέρνηση βεβαίως να αυτοακυρώνεται. «Από το Υπουργείο μάς είπαν πως και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η ακύρωση της διαδικασία είναι ακραία, αλλά μας ζήτησαν να την κάνουμε από την αρχή ξανά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραντινός. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Δήμος παραμένει χωρίς μηχανήματα POS και οι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται με μετρητά.

Στο μεταξύ το αρμόδιο Υπουργείο που μπλόκαρε τη διαδικασία ζητά από τους πολίτες να αυξήσουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους για να χτίζουν το αφορολόγητο όριο, αλλά και για να υπάρξει «νοικοκύρεμα» του κράτους. Όταν όμως το ίδιο το Υπουργείο ακυρώνει τον εαυτό του και δεν έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει μία διαδικασία η οποία αποδεδειγμένα ωφελεί την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και τα έσοδα του κράτος, τίθενται σοβαρά ερωτηματικά. Αυτά αφορούν κυρίως την οργάνωση που υπάρχει κεντρικά, αλλά και το κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός συνολικά μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά προς όφελοςτου πολίτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει