Αεροδρόμιο στο Καστέλλι: Ζητούνται πολίτες

Διαβάζοντας πρόσφατα τα νέα στο διαδίκτυο σε μια νότια παραλία διάβασα πως αν θέλει να παραμείνει υπουργός Μεταφορών ο κ. Σπίρτζης είναι γιατί θέλει να φτιάξει τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι! Του εύχομαι να παραμείνει υπουργός, να φτιάξει τον ΒΟΑΚ, αλλά να μην φτιάξει αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Γιατί, θα γράψω στη συνέχεια, αφού γράψω πρώτα για την όμορφη παραλία.

Μεγάλη παραλία, ξηρό κλίμα και καθαρή θάλασσα. Λέγεται πως από την αρχαιότητα την προτιμούσαν οι Μινωίτες, αλλά και οι Βενετσιάνοι και προπαντός οι κουρσάροι. Από πολύ μικρός, αρκετές δεκαετίες πριν, έως και σήμερα, συνέχεια, ακούω πως η αρχαιοκαπηλία ζει και βασιλεύει.

Δεν είναι ο μόνος τόπος στην Κρήτη. Πολλοί φαίνεται πως έφτιαξαν και ίσως φτιάχνουν ακόμη τα οικονομικά τους. Τα αρχαία όμως δεν είναι κολοκυθάκια ή αγγουράκια για να τα πουλάς και να ξαναπαράγεις. Είναι μοναδικά. Και η αξία τους δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πολλαπλή και διαχρονική. Θα υπήρχε και τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τον Παρθενώνα, την Κνωσό, το Μαντείο των Δελφών, τη Βεργίνα, την Ολυμπία, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και πολλά άλλα; Επιπλέον αναλογιστήκαμε ποτέ ποια είναι η συνεισφορά τους στην οικονομία τοπική και εθνική, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προβολή ενός τόπου;

Αναλογιστήκαμε τι θα ήταν και ο τόπος αυτός αν όλα τα κλεμμένα αρχαία ευρίσκονταν εκεί σε ένα μουσείο; Μπορεί να κέρδισαν οι ολίγοι. Πόσα όμως χάνουν οι παρούσες και μελλοντικές γεννιές και ο τόπος, απ’ αυτή την αρχαιοκαπηλία; Πολλαπλές και αμύθητες οι απώλειες. Κι όμως ο αρχαιοκάπηλος διευκολύνεται και καλύπτεται. Κι αυτό γίνεται από μαγκιά, φόβο αντιποίνων ή γιατί θεωρείται μέγιστη “ρουφιανιά”και ντροπή για όποιον καταγγείλει μια αρχαιοκαπηλία;

Κι όμως ως πολίτες δέχονται τη λεηλασία και γίνονται συνένοχοι στην εξαφάνιση της ιστορίας και του ζωτικού και μοναδικού πλεονεκτήματος του τόπου και της χώρας τους.Νοοτροπία της αρπαχτήςΗ ίδια νοοτροπία που κατέχει τις δυνάμεις των αρχαιοκαπήλων (αρχαιοκάπηλους και λοιπούς εμπλεκόμενους) δεν είναι και εκείνων που θέλουν να κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο δίπλα στο Καστέλλι, στην Πεδιάδα ενώ υπάρχει ήδη αεροδρόμιο, το “Νίκος Καζαντζάκης” με όλες τις δυνατότητες για επέκταση και βελτίωσή του;Διαβάσατε το δημοσίευμα “Μην πυροβολείτε το αεροδρόμιο στο Καστέλλι”, ή την ανακοίνωση γνωστού ευρωβουλευτή και πρώην βουλευτή μετά την επίσκεψή του στους περιφερειάρχη, Δήμαρχο και αντιπεριφερειάρχη;.

Η ακόμη και τα επιχειρήματα άλλων για τη φυγή του αεροδρομίου από την πόλη.Το Ηράκλειο τάχατες θα γίνει μια άλλη σύγχρονη κι αξιοζήλευτη πόλη αν το αεροδρόμιο φύγει από το Ηράκλειο και πάει στο Καστέλλι! Αφού έδιωξαν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Δικτύων, ας διώξουν και το αεροδρόμιο και γιατί όχι αργότερα και το λιμάνι. Ή και την Κνωσό, ό,τι άφησαν δηλ. οι διαχρονικοί καταπατητές γι’αυτή την αρχαία πόλη των 30.000 κατοίκων.

Για την καταστροφή της ευρύτερης περιοχής Πεδιάδα, Μονοφάτσι, Αστερούσια, Δίκτυ και Οροπέδιο με διαχρονική προσφορά στη διατροφική ασφάλεια της χώρας, στις εξαγωγές. Τις χρυσοφόρες δυνατότητες για αξιοποίηση της πλειάδας των πλεονεκτημάτων που διαθέτει για μια ισχυρότερη ενδογενή ανάπτυξη, ούτε λόγος. Για την ζημιά που θα προκληθεί στους κατοίκους, στις περιουσίες τους και στο κλίμα της περιοχής και της Κρήτης,με το ξερίζωμα χιλιάδων δένδρων, τη τσιμεντοποίηση, την κηριζινορύπανση, την ηχορρύπανση, την περιβαντολλογική ρύπανση “σιγή ιχθύος”. Είναι οι ίδιοι που “ποιούσαν την νήσσαν” όταν δινόταν η μάχη για την παραμονή του ΕΝΙSΑ στην Κρήτη.

Είναι οι ίδιοι που αδιαφόρησαν για την κατάσταση γύρω από την Κνωσό που της στερεί το δικαίωμα να συμπεριλαμβάνεται στα “μνημεία της Ουνέσκο”. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι και δυνάμεις που θυσιάζουν τα διαχρονικά συμφέροντα της Κρήτης για τα εφήμερα ρουσφέτια προϋπόθεση της ανυπόληπτης ή έστω ελάσσονος πολιτικής τους παρουσίας και επιβίωσης.Να μηv διαπραχθεί το έγκλημαΗ Κρήτη όπως και η Ελλάδα για να γίνει μια σεβαστή Περιφέρεια και χώρα έχει ανάγκη από πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους και το αποδεικνύουν, μέσα από την καθημερινότητα και τις επιλογές τους. Οχι μόνο με τα λόγια και τα Like.

Πρέπει να απαιτήσουν το δικαίωμα να είναι νοικοκύρηδες στο σπίτι τους, κι όχι υπηρέτες και δούλοι των ισχυρών ομάδων συμφερόντων. Η Κρήτη κινδυνεύει και με ταχύ μάλιστα ρυθμό. Κι αν τώρα δεν υπάρξει αντίσταση στο προωθούμενο έγκλημα και στη λεηλασία, τι θα συμβεί αύριο στις νότιες παραλίες, στις θάλασσες και στον ουρανό μας με την εξόρυξη των υδραγονανθράκων στην νότια Κρήτη; Θα τα εγκαταλείψομε έρμαιατων δυνάμεων της αρπαχτής;

Στην ενημερωτική συνάντηση που υποχρεώθηκε να οργανώσει ο Δήμος Μινώα-Πεδιάδα και το Υπουργείο Μεταφορών μετά την έγγραφη καταγγελία και επισημάνσεις για τις νομικές συνέπειες λόγω της “οργανωμένης και μεθοδευμένης σιωπής” εις βάρος της ενημέρωσης των κατοίκων, της δημοτικού συμβούλου και προέδρου της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αειφόρα ανάτυξη της Πεδιάδας” κ. Μαρίνα Μουράτη αποκαλύφθηκαν:

α) Η περιφρόνηση της νοημοσύνης των παρευρισκομένων από τον επί κεφαλής της ομάδας που συνέταξε την περιβαντολλογική μελέτη, ο οποίος προκάλεσε το αυθόρμητο γέλιο και ειρωνικά σχόλια των παρευρισκομένων όταν ισχυρίστηκε πως “ο θόρυβος του αεροπλάνου για τους περισσότερο θιγόμενους Αρχάγγελο και εν μέρει Ευαγγελισμό θα είναι ο ίδιος με ενός πλυντηρίου σε διπλανό δωμάτιο”!

β) Η περιφρόνηση του υπουργείου στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και στην ιστορική μας μνήμη με την αποδοκιμασία και τη σχεδόν επίπληξη του γενικού διευθυντή του, προς την αρχαιολόγο κ. Βασιλάκη για την αναφορά της στον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας!Δεν θα καταστρέψουν μόνο τις ζωές, τις περιουσίες, το περιβάλλον με τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε, θέλουν να μας επιβάλλουν και το αλτζχάιμερ για την εξάλειψη της ιστορικής, αρχαιολογικής και πνευματικής μας μνήμης.

Κρήτη SOS

Οπως είχα γράψει στο προηγούμενο δημοσίευμα “Οχι αεροδρόμιο στο Καστέλλι; Γιατί”, δίπλα στην “Πρωτοβουλία Πολιτών για την προβολή και αειφόρα ανάπτυξη της Πεδιάδας” ξεκίνησε η δημιουργία του “Κινήματος Πολιτών Πεδιάδας, Μονοφατσίου, Αστερουσίων, Δίκτυ και Οροπεδίου ΚΡΗΤΗ SOS” για την προστασία του τόπου μας και για μια άλλη ανάπτυξη που θα σέβεται τον Ανθρωπο και το Περιβάλλον όπου ζει και χάρις στο οποίο επιβιώνει.

Κάθε Κρητικός και Κρητικιά αλλά και κάθε Ανθρωπος που συμμερίζεται τις διαχρονικές και παναθρώπινες αξίες της πολυφωνικής δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δίκαιης, ισότιμης και ισόρροπης ενδογενούς ανάπτυξης του τόπου μας, που δεν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ξένος, εχθρός ή σκλάβος στο τόπο του μπορεί να συμμετάσχει.

Ζητούνται Πολίτες. Υπάρχουν.

Ελάτε μαζί μας.

Πιο δυνατοί θα νικήσουμε τις δυνάμεις της αρχπαχτής και της λεηλασίας.

Μην ξεχνάτε τον μεγάλο συντοπίτη μας Νίκο Καζαντζάκη. Μπορούμε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει