Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο ΒΟΑΚ – Αντίδραση από τη ΝΔ

536

Το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα και της επιμονής της κυβέρνησης να ανακοινώνει το έργο χωρίς να περιλαμβάνει το νομό Λασιθίου έχει ανάψει φωτιές. Το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο με φορείς και κατοίκους να διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνεται με τόσο κυνικό τρόπο ένα έργο, το οποίο ενώ αφορά το σύνολο του νησιού, αφήνει, στην ουσία, εκτός έναν από τους τέσσερις νομούς. Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την οργή των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών Νέας Δημοκρατίας και των τεσσάρων νομών της Κρήτης, που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την «εξαίρεση του νομού Λασιθίου» από τον Βόρειο Οδικό Άξονα.

«Ο κ. Σπίρτζης ας μη βιάζεται να κόψει κορδέλες σε έργα κακοσχεδιασμένα και με προβληματικές μελέτες» τονίζεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των Επιτροπών, όπου και προστίθεται: «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκδηλώνει την πρόθεσή της για τη δημοπράτηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, μόνο για τους 3 από τους 4 νομούς του νησιού, ήτοι Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και αφήνει εκτός τον Ν. Λασιθίου. Το ερώτημα είναι: έχει 3 νομούς η Κρήτη ή θεωρούν στην κυβέρνηση ότι ο Ν. Λασιθίου έχει επαρκές, ποιοτικό και ασφαλές οδικό δίκτυο;»

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι «καλό θα είναι η κυβέρνηση να αφήσει τους πειραματισμούς που έκανε με τα υπόλοιπα έργα και να δει το έργο συνολικά, διότι η προχειρότητα και η ανικανότητά τους και σε επίπεδο υποδομών θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στο μέλλον!» Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των ΝΟΔΕ, ο νομός Λασιθίου έχει μεγάλη συνεισφορά στην αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό και δικαιούται ισότιμη αντιμετώπιση στα μεγάλα έργα υποδομών και ιδιαίτερα σε ασφαλές και ποιοτικό οδικό δίκτυο και γι’ αυτό ο υπουργός οφείλει να επιδείξει τον δέοντα σεβασμό προς τη συγκεκριμένη κοινωνία.

Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποιεί επίσης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζερβάκης, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Πιτσούλη, ζητά την σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ζερβάκης, η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα αποτελεί ένα πολύπαθο έργο της Κρήτης, το οποίο «όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις διαχρονικά με τις πρακτικές τους μετέθεταν στις καλένδες και προφασιζόμενοι ανυπαρξία μελετών και μετάθεση ευθυνών, κέρδιζαν πολιτικό χρόνο με την ανοχή όλων μας, εις βάρος μιας ολόκληρης Κρήτης».

Ο περιφερειακός σύμβουλος αναφέρει ότι με βούληση του Υπουργείου Υποδομών θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για μελέτη – χρηματοδότηση – κατασκευή – συντήρηση σύγχρονου αυτοκινητόδρομου απο τα Χανιά έως το Ηράκλειο. «Αν συμπεριλάβουμε και το τμήμα Ηράκλειο – Χερσόνησος που ήδη κατασκευάζεται φτάνουμε σχεδόν στα όρια του νομού Λασιθίου» επισημαίνει ο κ. Ζερβάκης ο οποίος και προσθέτει: «Μένει λοιπόν οριστικά εκτός ο ένας από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, ο νομός που πρωτοστάτησε στον τουρισμό, που πρωτοπορεί στον πρωτογενή τομέα, που δημιουργεί στον πολιτισμό, που έχει μείνει εκτός από την κατανομή των πανεπιστημιακών σχολών, που σχεδιάζεται να δεχθεί όλο το ενεργειακό βάρος της Κρήτης, και που δυστυχώς κάποτε χαρακτηρίστηκε “στου διαόλου τη μάνα».

Ο περιφερειακός σύμβουλος εκτιμά ότι εφόσον υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, η Κρήτη θα μετατραπεί σε ένα νησί δύο ταχυτήτων, με το ήδη υπάρχον εξ’ ανατολών αναπτυξιακό έλλειμμα να μεγεθύνεται καθημερινά, με τραγικές συνέπειες στη ζωή, την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

«Κύριε Πρόεδρε, ενόψει και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κρήτη, θεωρώ ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει τη βούλησή του για μια Κρήτη ισόρροπα ανεπτυγμένη, σύγχρονη και προοδευτική, και προπαντώς ενιαία και αδιαίρετη από τη μια άκρη στην άλλη» τονίζει ο κ. Ζερβάκης για να προσθέτει ότι «η υπερηφάνεια και ο πολιτισμός μας δεν ανέχεται πια συγκαταβατικά χτυπήματα στην πλάτη και ξεπερασμένες πολιτικές του τύπου “διαίρει και βασίλευε».

Ο περιφερειακός σύμβουλος αναφέρει ότι είναι ανάγκη η τοπική πολιτεία να αποφασίσει αν οι «εξαγγελίες όλων μας περί συγκριτισμού και ισόρροπης ανάπτυξης δεν είναι ευχολόγια και ευσεβείς πόθοι αλλά προαποφασισμένες πολιτικές με απόλυτη βούληση υλοποίησης». «Είναι ευκαιρία επιτέλους να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ζερβάκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει