Μια ανεπανάληπτη εσπερίδα

1,054

Στην εξαιρετική ομιλία του ο Δρ. Αντώνης Βασιλάκης, επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Η Κνωσός και ο μινωικός κόσμος στον Καζαντζάκη», την οποίαν ανέπτυξε στην ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΟ» που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στη Βίλα Αριάδνη στην Κνωσό, με σαγηνευτικό τρόπο, ο οποίος δεν σου επέτρεπε να έχεις εστραμμένη την προσοχή και το μυαλό σου σε τίποτε άλλο, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, έναν χαρακτηριστικό λόγο του Ν. Καζαντζάκη προς την οικογένειά του, ο οποίος έλεγε: «Μην ξεχάσουμε αύριο να πάμε όλοι να επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε την ΚΝΩΣΟ».

Γνωρίζοντας λοιπόν την εκδήλωση, που θα πραγματοποιούσαν: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσού και η Βρετανική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, είπα στη φαμίλια μου: Αύριο το βράδυ μην ξεχάσουμε να πάμε όλοι μαζί στην εσπερίδα, που οργανώνουν οι παραπάνω φορείς, με θέμα: «Ο Ν. Καζαντζάκης στην Κνωσό». Έτσι και έγινε. Βρεθήκαμε όλοι, μαζί με φίλους, στο χώρο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στο κτήμα της Βίλας ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κνωσό. Μας καλωσόρισαν ο επιμελητής του αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών κ. Κωστής Χρηστάκης, καθώς και η ακούραστη και αειθαλής πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μάρα Παναγιωτάκη, η οποία μας παρακάλεσε να δεχτούμε να αφιερώσει την βραδιά στην μνήμη της αείμνηστης γιαγιάς της Ουρανίας Μαρκογιαννάκη, η οποία μαζί με το σύζυγό της, εργαζόταν στον χώρο των ανασκαφών της Βίλας Αριάνδη.

Πράγματι ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή της βραδιάς και όλοι την αισθανθήκαμε. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Αντώνη Βασιλάκη, ο οποίος με τις άριστες ιστορικές και αρχαιολογικές γνώσεις και τις πολλαπλές εμπειρίες του, μας έκανε κοινωνούς των έργων του Καζαντζάκη που αναφέρονται στη Κνωσό και με τις απίστευτες και υπέροχες απαγγελίες των εξαίρετων φιλολόγων, κ.κ. Μαρίας Φραγκιαδάκη και Μάρας Παναγιωτάκη, μεταφερθήκαμε νοερά στο ανάκτορο του Μίνωα, στη Μινωική Εποχή και στην ζωή των Κρητών Μινωιτών, εις πείσμα εκείνων που ισχυρίζονται ότι οι Μινωίτες έχουν ρίζες απ’ άλλους τόπους.

Τον λόγο έλαβε μετά ο συγγραφέας και φιλοτελιστής κ. Μάρκος Μαρινάκης με την προβολή και επεξήγηση ανέκδοτων καρτών, kart- postal, με κνώσιο περιεχόμενο, που κατά καιρούς έστελνε με ιδιόχειρη σημείωση ο Ν. Καζαντζάκης σε συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα. Είναι μια πρωτότυπη, σπάνια και πρωτοφανής συλλογή του ρέχτη και συλλέκτη κ. Μ.Μαρινάκη.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική και φοβερή θεατρική παρουσίαση από την ομάδα του Πολυχώρου καλλιτεχνικών δράσεων «ΔΙΑΡΤΗΡΗΤΕΟ» με σκηνοθεσία του κ. Πάνου Ιωαννίδη. Δεν είμαι κριτικός θεατρικών παραστάσεων, απλός θεατής υπήρξα, όπως φαντάζομαι και τα υπόλοιπα 450-500 άτομα, που παρακολούθησαν την όλη εκδήλωση. Ως απλός θεατής, έμεινα κατάπληκτος από την θεατρική παρουσία των νέων παιδιών, από το πόσο δούλεψαν, καθώς και από την τόση όρεξη με την οποία μας παρουσίασαν το διήγημα του Ν. Κασζαντζάκη: «Μια Κυριακή στην Κνωσό».

Φαίνεται ότι εκεί στο ΔΙΑΡΤΗΡΗΤΕΟ δουλεύουν όλοι με μεράκι, αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και προ πάντων έχουν θέληση για προσφορά ποιότητας. Την εκδήλωση έκλεισε ο ανεπανάληπτος Ιατρός κιθαρωδός κ. Γεώργιος Μαστοράκης, με τίτλο της όλης εμφάνισής του: «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ». Έτσι ο αλτρουιστής, ανιδιοτελής και υπέροχος μουσικός κάτοχος της κιθαρικής τέχνης, μας ταξίδεψε με τα μουσικά ακούσματα και τις μουσικές μελωδίες του Τζον Λένον, του Πωλ ΜακΚάρτνεϋ και του Μάνου Χατζηδάκη στην εποχή του Ν. Καζαντζάκη όταν έγραφε τα διηγήματά του «Ταξιδεύοντας».

Με τις γλυκές μελωδίες του, μας θύμισε εκείνα που ο Ν. Καζαντζάκης είπε σε μια συνέντευξή του: «Σίγουρα, ταξιδεύοντας, βρίσκεις πάντα ό,τι μέσα σου έχεις. Χωρίς να το θες, από τις αναρίθμητες εντυπώσεις που πλημμυρίζουν τα μάτια σου, κάνεις επιλογές και διαλέγεις ό,τι περισσότερο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ή στις περιέργειες της ψυχής σου. Έτσι κι εμείς όλοι με τις μουσικές περιπλανήσεις, που μας χάρισε ο κιθαρωδός Ιατρός κ. Γ. Μαστοράκης ταξιδεύοντάς μας, βρήκαμε αυτό που εκείνη τη στιγμή είχαμε όλοι ανάγκη, μετά από τόσες και τόσες κρίσεις που περνούμε: «ΤΗΝ ΑΓΑΛΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ». Και μας τη χάρισε!!

Σε εσάς, που λάβατε μέρος στην πρωτότυπη αυτή εκδήλωση, αξίζουν έπαινοι και συγχαρητήρια. Στους διοργανωτές, ιδιαίτερα στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κνωσού κ. Μάρα Παναγιωτάκη, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε ώστε η όλη εκδήλωση να στεφθεί από πλήρη επιτυχία. Στα μέλη του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου τα οποία είχαν επιμεληθεί και έναν γευστικότατο μπουφέ.

Οι Κνώσιοι από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα ξέρουν να επιμελούνται και να παρουσιάζουν στα κνώσια εδάφη τους εξαιρετικές και πρωτότυπες εκδηλώσεις με τις οποίες διδάσκουν «Πολιτισμόν». Εμείς όλοι οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους εσάς που μας χαρίσατε ΚΑΙ αυτήν τη βραδιά. Και μια προτροπή, όχι δική μου, αλλά του Ν. Καζαντζάκη: «Μην ξεχάσουμε όλοι, (τουλάχιστον οι κάτοικοι του ν. Ηρακλείου), αύριο να επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε την Κνωσό μας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει