Στην Κρήτη στο πλαίσιο περιοδείας «Η Μαζώχτρα»

Στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις ανεβαίνει την Κυριακή 20 Αυγούστου η παράσταση του Αργύρη Εφταλιώτη σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, «Η Μαζώχτρα». «Η Μαζώχτρα» είναι ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και βασίζεται σε αληθινή ιστορία ενός χωριού της Κρήτης στα τέλη του 19ου αιώνα, περίοδο επαναστάσεων και εξεγέρσεων για την απελευθέρωση του νησιού.

«Η Μαζώχτρα» μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, χωρίς διασκευή, μέσω της πρωτότυπης φόρμας που προτείνει η σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου, αναδεικνύοντας το χιούμορ και τον επίκαιρο λόγο του συγγραφέα. Στην υπόθεση του έργου, σ’ ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», η Ασήμω -που δουλεύει ως μαζώχτρα στις ελιές του Πανάγου και ο Πανάγος -αρχοντόπουλο με δικά του χτήματα- ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Ένα αρχοντόπουλο όμως δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα.

Έτσι, ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Ενώ αρχικά σκέφτεται να πέσει στον γκρεμό, αποφασίζει τελικά να εκδικηθεί : Με ένα ψέμα της -που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό – σπέρνει τη συμφορά. Και τότε, αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…

Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. Ταυτότητα παράστασης Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου, βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος, επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα, σκηνικά-κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη, πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης, φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης, φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης, σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Φωτεινή Κακλίδη, Χρήστος Ατζινάς, trailer: Σήφης Στάμου, παραγωγή: Ξανθιάς Α.Μ.Κ.Ε, oργάνωση παραγωγής: Ρία Μεντηλίδου, Αγγελική Μαρίνου.Σελίδα παράστασης: : https://www.facebook. com/hmazoxtra
Trailer: https://www. youtube.com/watch?v= miNjOeH8_ jc
Ραδιοφωνικό σποτ: https://www.youtube. com/watch?v= kauokEUniAo

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Νάντια Δαλκυριάδου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός. Στοιχεία Παράστασης: Ώρα έναρξης: 9.15 μ.μ. Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές), 5 ευρώ (μειωμένο για ανέργους και μαθητές) Προπώληση εισιτηρίων από 18 Αυγούστου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει