ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ: Δύο σπουδαίες παραστάσεις

356

Τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλαν, στήριξαν και εργάστηκαν για να υλοποιηθούν οι δύο σπουδαίες παραστάσεις με τίτλο «θύμισες» με 45 χορούς, φορεσιές, τραγούδια και δρώμενα από τη Μικρά Ασία και «τση Κρήτης τα γυρίσματα» με 21 ξεχασμένους και μη κρητικούς χορούς και τραγούδια στις 26 και 27 Ιουλίου εκφράζει το “Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού”.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του, «ειδικά η πρώτη παράσταση μας απασχόλησε σοβαρά. Ήταν ένα τάμα, μία ευχή, μία υπόσχεση και μια υποχρέωση. Έτσι νοιώσαμε εξ αρχής και έτσι αντιμετωπίσαμε το θέμα. Με τον μέγιστο σεβασμό. Προσπαθήσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, να διεγείρουμε τη μνήμη, να αφυπνίσουμε το συναίσθημα. Καππαδοκία, Σινασσός, Ικόνιο και Παράλια, οι αλησμόνητες πατρίδες, εκεί που για χρόνια κτύπαγε η καρδιά της Ελλάδας.

Ήταν μια προσπάθεια να ταξιδέψουμε νοερά, να βρεθούμε και πάλι εκεί που ο ελληνισμός άνθησε επί χιλιετίες, από την αρχαιότητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στις μέρες των παππούδων μας, όταν εξοστρακίστηκε βάναυσα και χάθηκε ολοσχερώς. Το χρέος του καλλιτέχνη είναι μεγάλο και όσο πιο σοβαρό είναι το θέμα του, τόσο μεγαλύτερες οι ευθύνες.

Απευθύνεται στις ανθρώπινες αισθήσεις και προσπαθεί να πλάσει πάνω στο σανίδι μια ανύπαρκτη πραγματικότητα. Να σε ταξιδέψει με τα φτερά της φαντασίας, να σε πάει μακριά σε άλλους κόσμους, σε άλλους χρόνους. Δεν ήταν εύκολο. Ήταν μια γιγαντιαία προσπάθεια. Όσο πιο εύκολα ρέει επί σκηνής το θέαμα που απολαμβάνει ο θεατής, τόσο μεγαλύτερη η δουλειά και η προσπάθεια. Να προσεχθούν οι λεπτομέρειες. Μια μικρή φευγαλαία κίνηση, μια ανεπαίσθητη αλλαγή στο ύφος και στον ήχο κάνει τη διαφορά.

Το υλικό που δουλεύεις είναι ο άνθρωπος και μάλιστα, όταν δεν χρησιμοποιείς επαγγελματίες αλλά ανθρώπους της διπλανής πόρτας, όλων των σωματότυπων και όλων των ηλικιών, από 7 μέχρι 77 χρονών, ο βαθμός δυσκολίας υψώνεται στη νιοστή δύναμη. Όμως, αυτό έχει την αξία! Εκείνο που φαντάζει ακατόρθωτο να φανεί τόσο φυσικό στα μάτια του θεατή. Το ταξίδι για το θεατή διήρκησε 2:15 ώρες την πρώτη βραδιά και 1:45 ώρες τη δεύτερη, το ταξίδι το δικό μας διήρκησε δύο χρόνια και ακόμη δεν έχει τελειώσει. Είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς.

Δουλειά, άγχος, έξοδα, σκέψεις, σχέδια ακόμη και στον ύπνο μας… Καταθέσαμε την ψυχή μας, το μυαλό μας, τις δυνάμεις μας και το αποτέλεσμα το κρίνατε εσείς, το κοινό του Ηρακλείου που κατέκλισε και εφέτος το Κηποθέατρο. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε και πάλι τη συνδιοργανώτρια Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο για τη φιλοξενία στο Κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον εξαίρετο ηθοποιό Δομήνικο Ταβερναράκη και στην άριστη Μουσικό Αργυρώ Ρέππα.

Πολλά ευχαριστώ στους χορηγούς Anek Lines, Hotel Olympic, Φούρνος Ζαχαρίας, Αφοί Καλογεράκη ΑΕΒΕ και Τυπογραφείο Καρπαθιωτάκη. Χίλια ευχαριστώ στα μέλη του Εργαστηρίου που θυσίασαν μέρος από το καλοκαίρι τους και δούλεψαν μαζί μας με αξιοθαύμαστο ζήλο. Και τέλος, το πιο μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς, το κοινό του Ηρακλείου, που αγκαλιάσατε και εφέτος την προσπάθεια μας, ήρθατε στις παραστάσεις και με τις θετικές και ενθουσιώδεις κριτικές σας, μας δίνετε δύναμη για να συνεχίσουμε. Καλό καλοκαίρι και να περνάτε καλά μέχρι το επόμενο ραντεβού μας!».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει