ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ: Γιορτή εφτάζυμου και Φεστιβάλ Παράδοσης

511

Θεσμό αποτελούν για το χωριό Κασταμονίτσα, η γιορτή του εφτάζυμου και το φεστιβάλ παράδοσης και πραγματοποιούνται και φέτος το Σάββατο 12 Αυγούστου, με οργανωτή τον Τοπικό Μορφωτικό και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κασταμονίστας με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κασταμονίτσας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους, φορείς και πολίτες να παρευρεθούν στη γιορτή του εφτάζυμου, αλλά και στις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό έχουν να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας μεταφέροντας τα αναλλοίωτα στους κόλπους των νεώτερων γενιών.

“Μέσα από τη γιορτή- αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθερία Σηφάκη- ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα στενά του χωριού, όπου θα συναντήσει γυναίκες που ετοιμάζουν παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και να μυηθεί ο ίδιος στην παρασκευή τους. Παράλληλα, στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης (αργαλειοί, υφαντά, χειράμια, χειρόμυλοι) θα κοσμούν τους δρόμους του χωριού μετατρέποντας το σε ανοιχτό μουσείο λαϊκής τέχνης.

Εικόνες από παλιά επαγγέλματα ράφτης, ανυφαντού θα ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, ενώ γιαγιάδες θα φτιάχνουν πλαγκόνες και θα πλέκουν στα πεζούλια των δρόμων. Στο τέλος της διαδρομής αυτής ο επισκέπτης καταλήγει στην αυλή του δημοτικού σχολείου, όπου πραγματοποιείται μεγάλο κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου Μανωλάκη και του Ιάκωβου Πατεράκη. Σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις μας να γευτείτε την παράδοση και τη φιλοξενία των κατοίκων του χωριού».

Άλλες εκδηλώσεις Στην Κασταμονίτσα είναι σε εξέλιξη η έκθεση-εργαστήρι «Ποιητικής Γλυπτικής- Ξυλογλυπτικής και Αμφιδεξιότητας» του παπά Μανόλη και των συνεργατών του και θα παραμείνει ανοιχτή έως 31Αυγούστου. Παράλληλα, παραδίδονται δωρεάν μαθήματα σε νέους καλλιτέχνες καθημερινά από 1 έως 31 Αυγούστου 10:00μ.μ. έως 13:00μ.μ. και 18:00μ.μ. έως 21:00μ.μ. Τετάρτη 16 Αυγούστου και ώρα έναρξης 20:00 μ.μ. θα γίνει καντάδα στους δρόμους του χωριού, από νεαρούς καλλιτέχνες. Θα ακολουθήσει γλέντι στον προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής. Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα έναρξης 20:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί “Βραδιά Γέλιου” με τους Γιώργο Βιτώρο και Στάθη Μονιάκη, στο χώρο της Πηγαϊδούλας, ενώ θα προηγηθούν τα εγκαίνια του χώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει