Αναιμία στο ΧΑ, πάνω από τις 830 μονάδες ο ΓΔ

Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

391

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση το χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύει την “σύνδεση” του με τις 830 μονάδες, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη, ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,38% κλείνοντας στις 833,61 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 833,66 μον. (+0,39%) και 825,96 μονάδων (-0,54%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,8 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 23 εκατ. τεμάχια. Αν και κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκδηλώθηκαν πιέσεις στο ΧΑ, κυρίως λόγω του αρνητικού διεθνούς κλίματος, σταδιακά οι αγοραστές έδωσαν και πάλι το “παρών”, προκειμένου να μην χάσει ο γ.δ. την “σύνδεσή” του με τα επίπεδα των 830 μονάδων.

Ειδικότερα, σε ένα περιβάλλον χαμηλής ροής ειδησεογραφίας και καταλυτών, το ΧΑ έδειξε να επηρεάζεται από το αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα, καθώς λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών για τις σχέσεις Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ οι επενδυτές αναδιπλώνονται σε πιο ασφαλή “ύδατα”. Και φυσικά στα μάτια πολλών ξένων κυρίως επενδυτών η ελληνική αγορά δεν είναι μέσα στις αγορές που μπορούν να παράσχουν σταθερότητα και ασφάλεια.

Μάλιστα στις διεθνείς αγορές οι αμερικάνικες μετοχές όπως και οι Ευρωπαϊκές κινήθηκαν χαμηλότερα την Τετάρτη καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ κλιμακώθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα, μετά την προειδοποίηση του Ντόναλν Τραμπ πως η Πιονγκγιανγκ θα έρθει αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή» αν συνεχίσει τις απειλές. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ ενώ στα εμπορεύματα το πετρέλαιο κινήθηκε σταθεροποιητικά παρά τη μεγάλη μείωση των αποθεμάτων. Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο χρυσός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει