Τους θερινούς μήνες αυξάνεται η κίνηση στα πρατήρια

320

Είναι 12.30 τη νύχτα. Κι όμως πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν σαν να είναι μεσημέρι. Κίνηση, οχήματα και κόσμος διαμορφώνουν ένα σκηνικό που θυμίζει πολύ παλαιότερες εποχές. Είναι η «ευλογία» του τουρισμού, η οποία βέβαια αγγίζει πολύ συγκεκριμένους κλάδους.

Στην περίπτωση των πρατηρίων υγρών καυσίμων, ο τουρισμός έχει ευνοήσει σημαντικά έναν κλάδο, ο οποίος κατά κανόνα τους χειμερινούς μήνες μαστίζεται. Η ενίσχυση του κλάδου όμως έρχεται … εσωτερικά και έχει διαφορετικές προεκτάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Για όσους ασχολούνται και μπορούν να θυμούνται, είναι κοινός τόπος ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αύξαναν σημαντικά τις πωλήσεις τους κυρίως λόγω των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Χιλιάδες τουρίστες αναζητούσαν κοντινούς και μακρινούς τουριστικούς προορισμούς με πρώτη στάση τους τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Η συγκεκριμένη εικόνα δεν έχει εξαλειφθεί. Έχει όμως τροποποιηθεί σημαντικά. Οι ενοικιάσεις οχημάτων συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά όχι με την ένταση του παρελθόντος και ούτε με τη συχνότητα που παρατηρούνταν. Έχει συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση η «κατάρα» του “All Inclusive”. Οι επισκέπτες μπορεί να φθάνουν κατά εκατομμύρια, ωστόσο στην Κρήτη αποσυμπιέζονται οι εντάσεις της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η οικονομική δυναμικότητα να έχει μειωθεί δραματικά. Την ίδια στιγμή, τα διαθέσιμα ποσά αυτού του τύπου επισκεπτών δεν ξεπερνούν σε καταναλώσεις τα 150 ευρώ, όπως έχει αποτυπωθεί και σε έρευνες, ποσό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία. Με δεδομένο πως τα 150 ευρώ είναι ποσό που ξοδεύεται για όλες τις ανάγκες κάθε επισκέπτη, ο οποίος κατά μέσο όρο μένει 8 – 10 ημέρες στον προορισμό των διακοπών του, γίνεται κατανοητό πως ακόμα κι αυτά τα χρήματα αποτελούν κόστη για τις βασικές ανάγκες επισκέψεων και διαβίωσης.

Παρ’ όλα αυτά, οι επαγγελματίες του χώρου που μετακινούνται καθημερινά από και προς ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται από 10 – 30 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους είναι εκείνοι οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της κίνησης. Αντίστοιχα σημαντική είναι η κίνηση των τουριστικών λεωφορείων, που είτε πραγματοποιούν εκδρομές είτε μετακινούν προσωπικό ξενοδοχείων.

«Η κίνηση είναι σαφέστατα ενισχυμένη» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης για να προσθέσει:

«Η ενίσχυση γίνεται κυρίως από επαγγελματίες που δουλεύουν σε ξενοδοχεία και από τα λεωφορεία. Η εικόνα βέβαια παρατηρείται μόνο για το διάστημα του καλοκαιριού, ενώ δεν αναιρεί την πολύ κακή εικόνα του χειμώνα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει