Ο Πρόεδρος τίμησε τον μεγάλο Κρητικό

“Δείκτης πορείας το έργο του Νίκου Καζαντζάκη” - ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

402

Εξήντα χρόνια μετά τοn θάνατό του ο Καζαντζάκης είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Και πιο οικουμενικός. Για τη γενέτειρά του, την Κρήτη, ένας πνευματικός θησαυρός, μια σπουδαία παρακαταθήκη για μας και τις επόμενες γενιές. Στις επετειεακές εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κληρονομιά και το στίγμα του μεγάλου Kρητικού συγγραφέα ήταν διάχυτα παντού.

«Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη για μας τους Έλληνες, για την Ευρώπη για τον κόσμο ολόκληρο, πρέπει να διαβάζεται και να εμπνέει ταυτοχρόνως σαν ένα σήμα κινδύνου αλλά και σαν ένας δείκτης πορείας» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στους Βαρβάρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος λίγο μετά την άφιξή του στο Ηράκλειο κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στον λόφο «Μαρτινέγκο» όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Τον Πρόεδρο υποδέχτηκαν στον τάφο του συγγραφέα ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Κρήτη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα με πολυσήμαντο έργο και 60 χρόνια μετά τον θάνατό του παραμένει πάντα επίκαιρος.

Τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του έτους «Νίκος Καζαντζάκης» συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.

«Σ’ αυτούς του ταραγμένους καιρούς όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για την Ευρώπη και τον Κόσμο ολόκληρο, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τον Ν. Καζαντζάκη είναι το αδάμαστο πνεύμα του. Το πνεύμα που υπερασπίσθηκε την ελευθερία και το πνεύμα που αναζήτησε διαρκώς την αλήθεια. Αυτές οι δύο έννοιες, αυτοί οι δύο αγώνες ταιριάζουν πολύ περισσότερο σήμερα, ακόμα κι από την εποχή του Καζαντζάκη, στον Άνθρωπο. Τον Άνθρωπο που δοκιμάζεται. Φαντάζομαι ότι όλοι πρέπει να ξαναγυρίσουμε πάλι σ’ αυτά που είχε πει. Να τα σκεφθούμε με το σημερινό μάτι, για να καταλάβουμε πόσο ο Καζαντζάκης παραμένει επίκαιρος» δηλωσε ο κ.Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στη Μυρτιά. Στο έργο και την προσφορά του Νίκου Καζαντζάκη αναφέρθηκε σε ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας Νίκος Χαραλαμπάκης, λέγοντας ότι έδειξε ότι πρέπει να επικρατήσει η γλώσσα του λαού. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζακη δώρισε μια αναμνηστική πλακέτα με τη μορφή του Καζαντζάκη και ένα αντίγραφο από το ποιητικό του έργο « Οδύσσεια».

Στο Κράσι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε και στο ορεινό χωριό Κράσι Ηρακλείου, όπου και παρακολούθησε εκδήλωση με θέμα: «ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι». Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και πραγματοποιήθηκε στον χώρο πολιτισμού «Πολύκεντρο».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο προέδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη κ. Γεώργιος Στασινάκης.

Με μαντινάδες τον υποδέχθηκαν στο Λασίθι

«Εκεί όπου βρίσκεστε πάντα κουβαλάτε την Ελλάδα, ξέρω ότι χτυπάει μεσα στην καρδιά σας. Εμείς εδώ σας έχουμε πάντα ως παιδιά της Ελλάδας και ως πρεσβευτές της Ελλάδας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Καμπάνειο Ίδρυμα Λασιθίου, απευθυνόμενος σε ομογενείς νέους που συμμετείχαν σε επιμορφωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Νίκο Καζαντζάκη. Ο κ. Παυλόπουλος χαρτακτήρισε το έργο του Νίκου Καζαντζάκη πάντα διαχρονικό και στάθηκε ιδιαίτερα στον «Καπέταν Μιχάλη».

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Καμπάνειο Ίδρυμα, στην περιοχή Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, όπου τον υποδέχθηκαν με κρητικές μαντινάδες, και παρακολούθησε εκδήλωση και δρώμενο με θέμα: «Καζαντζάκης και Μινωικός Πολιτισμός».

Στο δρώμενο ακούστηκαν αποσπάσματα του μεγάλου συγγραφέα για την αρχαία Κρήτη, με παράλληλη αναπαράσταση των τελετών που περιγράφει σε βιβλία του. Παράλληλα, έγινε παρουσίαση των εργασιών νέων ομογενών που συμμετείχαν σε διαγωνισμό για τον Νίκο Καζαντζάκη, τρεις από τους οποίους βραβεύτηκαν, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν αναμνηστικά δώρα. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Οι νέοι ομογενείς συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Στα ίχνη του Καζαντζάκη», το οποίο υλοποιείται στην Κρήτη έως και τις 10 Αυγούστου. Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης χαρακτηρισε την επίσκεψη ιστορική και ως ενθύμημα δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα ξύλινο παραδοσιακό ανεμόμυλο τονίζοντας ότι για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται τον τόπο.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η ελληνική Πολιτεία τιμά σε ολη την οικουμένη τον Νίκο Καζαντζάκη.

Πλήθος κόσμου στο “making of” του “Καζαντζάκη”

Τo “making of” της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης» προβλήθηκε το βράδυ του Σάββατου στον θερινό κινηματογράφο των Αρχανών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και πλήθους κόσμου.

Την ταινία που θα βγει στις αίθουσες τον Νοέμβριο παρακολούθησαν και οι νέοι ομογενείς που βρίσκονται στο νησί.

Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος αναχώρησε για την Αθήνα.

Ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στην Κρήτη. Θα επισκεφθεί τα Ανώγεια για την επέτειο του Ολοκαυτώματος στις 13 Αυγούστου και θα παραστεί στις εκδηλώσεις, θα μιλήσει και μάλιστα θα ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης.

Στα μέσα Σεπτέμβρη θα επισκεφτεί εκτός απροόπτου τη Βιάννο για την επέτειο του Ολοκαυτώματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει