Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των ΙΧ λόγω τουρισμού

1.135

Αν κάποιος διάβαζε μονάχα τα στατιστικά, θα είχε την εντύπωση πως η Κρήτη είναι ένας μικρός «Παράδεισος», αναφορικά με τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Όμως όταν οι αριθμοί ευημερούν, δεν ευημερεί απαραίτητα και η κοινωνία. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά. Ας πάμε όμως στους αριθμούς που αφορούν τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2017, στην Κρήτη έχει παρατηρηθεί αύξηση των πωλήσεων στα επιβατηγά αυτοκίνητα της τάξεως του 50 % (49,9 % με ακρίβεια το επίσημο ποσοστό). Σε ποσοστό 27 % αντίστοιχα αυξήθηκαν οι πωλήσεις φορτηγών αυτοκινήτων. Για να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντική είναι η εν λόγω αύξηση, αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη την Ελλάδα οι πωλήσεις επιβατηγών αυξήθηκαν μόλις 6,2 %, ενώ οι πωλήσεις φορτηγών είχαν μια γενικότερα αυξητική τάση που δεν ξεπέρασε ωστόσο το 21 %.

Πώς εξηγούνται όμως αυτά τα νούμερα και για ποιο λόγο δεν παρατηρούν οι πολίτες αυτή την τεράστια αύξηση που εμφανίζεται αριθμητικά. Οι απαντήσεις είναι πολύ απλές. Όπως εξηγεί ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπρόσωπος αυτοκινήτων, Βασίλης Εφραίμογλου, η συγκεκριμένη αυξητική τάση οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: Από τη μία πλευρά στις «δραματικές» πωλήσεις του 2016, οι οποίες σημείωσαν ιστορικό χαμηλό. Από την άλλη, στην ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση πωλήσεων προς εταιρείες με ενοικιαζόμενα οχήματα, οι οποίες περιμένοντας εκατομμύρια τουριστών αντικατέστησαν οχήματα και ενίσχυσαν σημαντικά τον στόλο τους.

«Το 80 % των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κρήτη αφορούν σε πωλήσεις ενοικιαζόμενων», αναφέρει εξηγώντας το φαινόμενο ο κ. Εφραίμογλου. Με μια προσεκτικότερη ανάλυση των αριθμών μάλιστα, ο ισχυρισμός επιβεβαιώνεται αφού ο μεγαλύτερος αριθμός πωλήσεων το 2017 παρουσιάστηκε τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, την περίοδο δηλαδή που πραγματοποιούνταν η ανανέωση του στόλου των εταιρειών ενοικιαζόμενων.

Σύμφωνα με τον κ. Εφραίμογλου, οι τιμές των υπόλοιπων μηνών θα δείξουν την πραγματική εικόνα της αγοράς, αφού η επόμενη περίοδος είναι περίοδος που γενικά πραγματοποιούνται δύσκολα αγορές. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η πραγματική εικόνα της αγοράς είναι πολύ διαφοροποιημένη, αφού η πλειοψηφία των απλών καταναλωτών επιλέγει μεταχειρισμένα οχήματα. «Υπάρχουν πάρα πολύ καλές επιλογές και πολύ καλές προσφορές στη διακύμανση από 5.000 ευρώ έως 7.000 ευρώ» εξηγεί ο κ. Εφραίμογλου, διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών κινείται σε αυτές τις επιλογές.

Για την ιστορία των αριθμών, σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι πωλήσεις στην Κρήτη σε επιβατηγά αυτοκίνητα έφθασαν τις 3.682 μονάδες, έναντι 2.456 μονάδων το 2016. Οι πωλήσεις των φορτηγών στην Κρήτη αντίστοιχα ανήλθαν σε 292 μονάδες, έναντι 270 μονάδων το 2016. Ρεκόρ πωλήσεων σημείωσε ο Μάιος του 2017 στα επιβατηγά, με 1.051 πωλήσεις μονάδων και ακολουθούν ο Ιούνιος με 798 μονάδες και ο Απρίλιος με 700 μονάδες. Κάτω από 500 οχήματα πωλούνταν ανά μήνα από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο, με τις χειρότερες πωλήσεις να καταγράφονται τον Φεβρουάριο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει