Ούτε βήμα πίσω για τον… μετροπόντικα

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑ

824

Του Γιάννη Ζωράκη

Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους μένουν οι εκπρόσωποι του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που αντιδρούν κάθετα στην έξοδο του μετροπόντικα προτού διασφαλιστούν τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Όπως επανέλαβε για μία ακόμα φορά με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά εμμένει στη θέση του να μην επιτρέψει την ενεργοποίηση της παράκαμψης έως ότου υπάρξει δέσμευση για τα αντισταθμιστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση που πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου για την ολοκλήρωση των δικτύων του φράγματος Αποσελέμη έχει «κολλήσει» για μόλις 70 μέτρα που χρειάζονται από το σημείο που βρίσκεται ο μετροπόντικας ως τη σύνδεση με το φράγμα. Για να επιτευχθεί η σύνδεση είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί παράκαμψη στον δρόμο και η υφιστάμενη χάραξη να ακυρωθεί για διάστημα 4 μηνών, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Η ενεργοποίηση της παράκαμψης ωστόσο, η οποία έχει ήδη κατασκευαστεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, έχει «κολλήσει» στην υπογραφή του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου, ο οποίος αρνείται να υπογράψει, επικαλούμενος από τη μία πλευρά θέματα ασφάλειας της παράκαμψης και από την άλλη τη δέσμευση της Πολιτείας για αντισταθμιστικά έργα, η οποία δεν επιβεβαιώνεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών των γραφειοκρατικών διαδικασιών είναι το έργο να παραμένει στάσιμο και οι εργασίες να έχουν «κολλήσει».

Σε σχέση με το θέμα της παράκαμψης παρόλα αυτά, ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Μάρκος Πατρελάκης διαβεβαιώνει με δηλώσεις του στην «Π» πως δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον κ. Πατρελάκη, η παράκαμψη πληροί προδιαγραφές ασφάλειας ακόμα και για μεγάλα φορτηγά. Ο κ. Πατρελάκης διευκρινίζει ότι η παράκαμψη είναι πλατύτερη και με καλύτερες καμπύλες από αυτές που προέβλεπε η αρχική μελέτη, ενώ συμμορφώνεται πλήρως με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.

Ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης επισημαίνει παράλληλα ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου η παράκαμψη ενεργοποιείται για τέσσερις μήνες, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις του, η ολοκλήρωση του έργου χρονικά τοποθετείται σε δύο έως τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει