Λαμπρές εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ - Σε Ηράκλειο - Λασίθι για τον Καζαντζάκη

515

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις στο πλαίσιο του έτους «Νίκος Καζαντζάκης», που συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.

Ο κ.Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου για να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα στον προμαχώνα Μαρτινέγκο και θα κορυφωθούν στις Αρχάνες, όπου θα προβληθούν τα μονταρισμένα πλάνα από την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, το σημερινό πρόγραμμα του κ. Παυλόπουλου διαμορφώνεται ως εξής:

10.40΄ Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον αερολιμένα Ηρακλείου.

11.00΄ Άφιξη στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. Υποδοχή από τοπικές αρχές. Απόδοση τιμών. Επιμνημόσυνη Δέηση. Κατάθεση στεφάνου.

11.20΄ Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά Δήμου Αρχανών.

11.45΄ Άφιξη του Προέδρου της Δμοκρατίας στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη. Ομιλία του Καθηγητού κ. Χαραλαμπάκη.

Ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξενάγηση.

12.45΄ Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το εστιατόριο «ΚΑΜΠΑΕΤΗ» στη Μυρτιά Δήμου Αρχανών. Υποδοχή από τον κ. Περιφερειάρχη.

13.00΄ Γεύμα παρατιθέμενο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον περιφερειάρχη Κρήτης.

17.50΄ Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Πολύκεντρο Δημοτικό κτίριο στο Κράσι Χερσονήσου.

18.30΄ Άφιξη στο Πολύκεντρο Δημοτικό κτίριο στο Κράσι Χερσονήσου.

Εκδήλωση με θέμα: “Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι”.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη κ. Γεωργίου Στασινάκη. Ομιλία της κας Γ. Ιεραπετριτάκη. Ομιλία του κ. Ν. Χρυσού.

19.00΄ Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Καμπάνειο Ίδρυμα (Ψυχρό Οροπέδιο Λασιθίου).

19.20΄ Άφιξη στο Καμπάνειο Ίδρυμα. Υποδοχή από τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Π. Παπαδάκη.

19.30΄ Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Καμπάνειου Ιδρύματος κ. Π. Παπαδάκη. Δρώμενο με θέμα: «Καζαντζάκης και Μινωικός Πολιτισμός»

Προβολή εργασιών των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αναφορικά με τον Ν. Καζαντζάκη και Α. Παπαδάκη. Βράβευση των τριών καλυτέρων εργασιών από τους συμμετέχοντες νέους ομογενείς στον διαγωνισμό αναφορικά με τον Ν. Καζαντζάκη και Α. Παπαδάκη, στον χώρο του Καμπάνειου Ιδρύματος. Δείπνο. Απονομή δώρων στους 72 συμμετέχοντες.

21.00΄ Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Δήμο Αρχανών.

22.15΄ Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον θερινό κινηματογράφο Δήμου Αρχανών. Παγκόσμια πρώτη προβολή του making of της κινηματογραφικής ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης», του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

23.15΄ Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον αερολιμένα Ηρακλείου.

23.40΄ Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αθήνα.

Μινωικό δρώμενο στο Δικταίο Άντρο

Επιμορφωτικό πρόγραμμα για ομογενείς, με τίτλο «στα ίχνη του Καζαντζάκη», διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών από χθες έως τις 10 Αυγούστου στην Κρήτη. Ειδικότερα, με βάση το πρόγραμμα που εντάσσεται στις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και την ανακήρυξη του 2017 ως έτος Καζαντζάκη, ομογενείς θα ξεναγηθούν στην Κνωσό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Τύλισσο και στα Μάλια.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο Δικταίο ‘Αντρο, τόπο γέννησης του Δία και έμπνευσης του μεγάλου συγγραφέα, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά κατά την παραμονή του στο Κράσι, μαζί με τη γυναίκα του Γαλάτεια, τον Βάρναλη και την Έλλη Αλεξίου. Μάλιστα, εκεί είναι προγραμματισμένο να λάβει σήμερα χώρα, στο Καμπάνειο Ίδρυμα στις 7:00 μ.μ., παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των υφυπουργών Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και Παιδείας Κώστα Ζουράρι, μινωικό δρώμενο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη. Σε αυτό θα ακουστούν αποσπάσματα του μεγάλου συγγραφέα για την αρχαία Κρήτη με παράλληλη αναπαράσταση των τελετών που περιγράφει στα βιβλία του.

Ημερίδα στο Κράσι

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Κράσι, σήμερα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα στον χώρο πολιτισμού «Πολύκεντρο», με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Το θέα της ημερίδας είναι ‘’Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι”.

Πρόγραμμα

Χαιρετισμοί: Μαστοράκης Ιωάννης, Δήμαρχος Χερσονήσου, Λαμπρινός Νικηφόρος, υπεύθυνος Πολιτισμού Δ. Χερσονήσου, Στασινάκης Γεώργιος, πρόεδρος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., πρεσβευτής Ελληνισμού

Ομιλητές: Ιεραπετριτάκη Γιούλη, πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.

«Τότε που οι θεοί, ήσαν ακόμη στην κούνια τους»

Χρυσός Νίκος, συγγραφέας

«Λευτέρης Αλεξίου· ο δάσκαλος, ο ποιητής, ο αδελφός, ο φίλος»

Συντονισμός: Κανάκη Σοφία, φιλόλογος, εκπρόσωπος της Τοπικής Επιτροπής

Ν. Ηρακλείου Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.

Την εκδήλωση, με τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου (δισέγγονος του Γ. Ζορμπά) πλαισιώνουν οι μουσικοί:

Τυμπακιανάκης Κωνσταντίνος, κιθάρα.

Τυμπακιανάκη Χαρά, τραγούδι.

Παπαδάκη Γιάννα, φλάουτο.

Παπαδάκη Κατερίνα, ακορντεόν.

Κλώντζας Μανόλης, κρουστά.

Ακολουθεί κρητικό πρόγραμμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει