Συνεχίζεται η πτώση στο ΧΑ

851

Με βουτιά άνω του 5% σε ΔΕΗ και Πειραιώς και ισχυρές πιέσεις στις υπόλοιπες τράπεζες και κάποια blue chips, κάθε άλλο παρά καλή θα μπορούσε να ήταν η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου το οποίο χάνει όλο και περισσότερο και όλο και εντονότερα έδαφος, από τότε που άρχισε να φλερτάρει τις 855 μονάδες, πριν πέντε συνεδριάσεις.

Έτσι, χθες βρέθηκε κάτω ακόμα και από τις 820 μονάδες χάνοντας κάθε επαφή με την ανοδική τάση και σημειώνοντας πτώση άνω του 3% σε τέσσερις συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 8,4% από τις αρχές της εβδομάδας. Οι πωλητές έχουν πάρει τα ηνία της αγοράς από την “είδηση” της έκδοσης του ομολόγου και οι αγοραστές δεν δείχνουν καμία διάθεση να αντισταθούν, βλέποντας πως στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπάρχει κάποιος καταλύτης για να δώσει “σήμα” για κάποια αντιστροφή της τάσης.

Όπως όλα δείχνουν η είδηση της εξόδου στις αγορές είχε αποτιμηθεί πλήρως και επιπλέον δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους επενδυτές, δίνοντας το έναυσμα για ρευστοποιήσεις αφού το ελληνικό χρηματιστήριο είχε σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη άνω του 30% από τις αρχές του έτους.

Στις διεθνείς αγορές στην ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων στράφηκε η προσοχή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις Η.Π.Α. όπυ σκαρφάλως σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Εν τω μεταξύ η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, με τις ανακοινώσεις της για τον πληθωρισμό να κάνουν ορισμένους αναλυτές να πιστεύουν πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα τα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ενισχύεται σημαντικά, καθώς το πολύτιμο μέταλλο ανακάμπτει μετά τις ανακοινώσεις της Fed.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει