Οι μαθητές περπατούν στην εθνική, για να πάνε σχολείο!

Μέσα στην παλιά εθνική οδό Ηρακλείου – Γουβών, που δεν έχει πεζοδρόμια, αναγκάζονται να περπατούν πολλοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία τα οποία στεγάζονται στην πρώην Αμερικανική Βάση των Γουβών, για να πάνε στο μάθημά τους, αφού δεν έχουν πρόσβαση από το ανατολικό τμήμα της βάσης, και βρίσκονται εκτεθειμένοι στα αυτοκίνητα.

Μέχρι τώρα οι εκκλήσεις των γονέων των παιδιών που αγωνιούν για την ασφάλειά τους βρίσκονται στο κενό και το πρόβλημα παραμένει.

Σε επιστολή τους οι γονείς των μαθητών μεταξύ άλλων αναφέρουν:

“Στο νοτιοανατολικό άκρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης κοντά στο φυλάκιο, υπάρχει μια είσοδος με σιδερένια σκάλα. Η είσοδος αυτή με τη σκάλα συνδέει την περιοχή ανατολικά της βάσης με την εσωτερική περιοχή της, όπου τώρα στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες και Σχολεία. Το πέρασμα αυτό εξυπηρετεί έναν σεβαστό αριθμό παιδιών που κατοικούν ανατολικά της βάσης και φοιτούν στα σχολεία που βρίσκονται εσωτερικά αυτής. Τέτοια είναι το Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο, το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο, τα Δημοτικά  και οι Παιδικοί Σταθμοί των περιοχών Γουρνών και Γουβών.  Η διάβαση για την οποία γίνεται αναφορά οριοθετείται στο νοτιοανατολικό άκρο της Βάσης και σε ευθεία γραμμή με την Πύλη Εισόδου στην περιφραγμένη περιοχή που κατοικούν οι οικογένειες των στρατιωτικών.

Στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Αμερικανικής Βάσης έχουν αφαιρεθεί κατά τόπους οι περιφράξεις, ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες και οι μαθητές από τις άλλες πλευρές, Βόρεια, Δυτικά, και  Νότια  για το Δημαρχείο, το Δημοτικό Γυμναστήριο, τα Σχολεία αλλά και τις  άλλες υπηρεσίες που στεγάζονται στην περιοχή της Βάσης. Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνον Ανατολικά.  Με τη μεταφορά των νοτιοανατολικών συνόρων,  οριακά  στα τελευταία κτίσματα της περιοχής αυτής, το πέρασμα αυτό και η διάβαση των μαθητών θα βρίσκεται εκτός των συνόρων της κατοικημένης στρατιωτικής περιοχής, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Η στάση μας αυτή απορρέει απ την εδραιωμένη πεποίθηση πως η μεταφορά των συνόρων δεν ενοχλεί στο ελάχιστο τις κατοικίες των στρατιωτικών, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί στο μέγιστο, λύνοντας ένα χρόνιο πρόβλημα των μαθητών της περιοχής αυτής”.

Σχετική επιστολή προς τη διοίκηση της Μονάδας 133 ΣΜ έστειλε πριν λίγο καιρό και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, υπογραμμίζοντας:

“Σας παρακαλούμε θερμά να επιτρέψετε τη διατήρηση της μέχρι προ ημερών δυνατότητας να διέρχονται νότια μέσα από το χώρο διαμονής των κατοικιών των αξιωματικών (Ο.Σ.Ε.Α.Α.Υ.) της μονάδας σας, οι μαθητές που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή των Κάτω Γουβών που γειτνιάζει με το χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης προκειμένου να μπορούν να μεταβούν στα σχολεία τους.

Η διακοπή της διέλευσης αυτής προκαλεί μια περιπορεία των μαθητών 900 περίπου μέτρων, μάλιστα σε τμήμα Παλαιάς Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Γουβών, που στερείται στο σύνολό της υποδομή πεζοδρομίου.

Με δεδομένη την ευαισθησία σας, την κοινωνική σας προσφορά και την άριστη

συνεργασία μας, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλείας λειτουργίας της μονάδας σας, για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης διέλευσης των μαθητών μας από το συγκεκριμένο χώρο κατά τις εργάσιμες ημέρες για τη συντομότερη και ασφαλέστερη προσέγγιση των σχολικών μονάδων”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει