“Η καρδιά της Κρήτης χτυπά στην ενδοχώρα, εκεί έζησε και ο Καζαντζάκης”

Ο Δ. ΠΛΕΥΡΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π”

454

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κρήτη στις εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη» τονίζει στην «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής της Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Δημήτρης Πλευράκης που έχει και την ευθύνη της οργάνωσης των εκδηλώσεων από πλευράς πολιτείας.

Εκδηλώσεις που είναι απολύτως αποκεντρωμένες αφού γίνονται στο Κράσι, στο Οροπέδιο, στις Αρχάνες, στους Βαρβάρους.

«Μα, η καρδιά της Κρήτης χτυπά στην ενδοχώρα, στο εσωτερικό του νησιού! Εκεί περπάτησε, εκεί έζησε, ανδρώθηκε, εκεί βρήκε το υλικό για τα βιβλία του ο Καζαντζάκης. Στο Δικταίο Αντρον, στο σπήλαιο του Δία ανέβηκε για να πάρει δύναμη, εμπνεύστηκε το μυθιστόρημά του στα παλάτια της Κνωσού» λέει ο κ.Πλευράκης.

Όπως αναφέρει, ο Καζαντζάκης έχει ταυτιστεί με την ιστορία και την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας:

«Ο Καζαντζάκης έγραψε τον Ζορμπά, αυτό το μυθιστόρημα αλλαξε τα πάντα. Εφερε τον τουρισμό. Εκανε ακόμη πιο γνωστή την Κρήτη. Δείτε, για να χαριτολογήσουμε κάθε δευτερη ταβέρνα είναι… Ζορμπάς. Και ήταν Έλληνας!» τονίζει ο κ.Πλευράκης που επισημαίνει τον πολιτικό ρόλο του μεγάλου συγγραφέα.

«Ο άλλος μεγάλος Κρητικός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, του είχε αναθέσει ειδική αποστολή να πάει στον Καύκασο και να σώσει τους Πόντιους αδερφούς μας από τη γενοκτονία. Και να έρθουν κάποιοι στην Ελλάδα. Ηταν μια δύσκολη αποστολή και εκεί οι Πόντιοι αδερφοί μας τον θυμούνται ακόμη!». Γι αυτό και θα έρθουν παιδιά από όλες τις περιοχές αυτές, παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμό για τον Καζαντζάκη, θα πατήσουν τα ίδια χώματα, θα γίνει όλος ο κόσμος Κρήτη»!

«Αυτοί όλοι θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας. Πηγαίνουν τον ελληνισμό ένα βήμα παρακάτω! Οι Έλληνες του εξωτερικού θα είναι περήφανοι» τόνισε.

Και καταλήγει: «Στο Υπουργείο Εξωτερικών προσέχουμε πάντα την Κρήτη. Είναι στο επίκεντρο και εξαιτίας του γεωστρατηγικού της ρόλου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει