ΔΗΜΟΣ: Αλλαγές προσώπων και φιλοσοφίας

Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΟΤΖΙΑ

905

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Σε αναβρασμό ξανά η Λότζια, που κινείται στο ρυθμό του επικείμενου ανασχηματισμού, ο οποίος φέρνει ανακατατάξεις στην ηγεσία των δημοτικών επιχειρήσεων. Οι επίσημες ανακοινώσεις του δημάρχου κ. Β.Λαμπρινού αναμένονται σήμερα εκτός δραματικού απροόπτου και εδώ το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στα πρόσωπα τα οποία μετακινούνται αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία των αλλαγών αυτών, με πολλά ερωτηματικά για τις ανάγκες που έρχεται να εξυπηρετήσει. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε κάποιος να πει  ότι οι αλλαγές που επιχειρεί να δρομολογήσει ο δήμαρχος Ηρακλείου έρχονται να απορροφήσουν τους κραδασμούς του πρώτου ανασχηματισμού. Την  ενεργοποίηση δηλαδή σε θέση ευθύνης ανθρώπων που στον πρώτο ανασχηματισμό «κόπηκαν» και απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους.

Πρόκειται για άτομα που παρά την αρχική δυσφορία τους για τις επιλογές του δημάρχου, επέλεξαν να μη γίνουν ένα με όσους παγίωσαν ενδοπαραταξιακά μια πολεμική στάση, συγκροτώντας μια ιδιότυπη εσωτερική αντιπολίτευση (που εκφράζεται κατά βάση μέσα από ένα κοινό πολιτικό περίβλημα, βάλλοντας στοχευμένα σε επίπεδο προσώπων με τα οποία μοιράζονται τα έδρανα της «Δύναμης Πολιτών»). Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Ξυλούρης, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, και παρά την αρχική πικρία του για την απομάκρυνση του, απέδειξε στην πράξη ότι για τον ίδιο το συλλογικό είναι ανώτερο από το προσωπικό και εξακολούθησε να στηρίζει έμπρακτα την παράταξη.

Το όνομα του κ. Ξυλούρη, όπως εγκαίρως έχει γράψει η «Π», έχει εμπλακεί έντονα με τη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ, στην οποία αναμένονται ανακατατάξεις, σε αντίθεση με τη ΔΕΠΤΑΗ και τη ΔΗΚΕΗ τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ  ΑΑΕΗ ΑΕ ΟΤΑ οι πρόεδροι των οποίων φαίνεται ότι δεν θα μετακινηθούν. Αντίστοιχα το ίδιο εκτιμάται ότι θα γίνει και με τη Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, η οποία φαίνεται ότι θα αφήσει πίσω της τη Δημοτική Περιουσία για να αναλάβει την αντιδημαρχία Πολεοδομίας, ένα αντικείμενο το οποίο γνωρίζει άριστα με την ιδιότητα της ως συμβολαιογράφου. Δεν θεωρείται απίθανο στο πλαίσιο των γενικότερων ανακατατάξεων να γίνουν μικρές ανακατανομές στις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, οι οποίες θα αλλάξουν χέρια.

Αλλαγές προέδρου αλλά και γενικού διευθυντή στη ΔΕΥΑΗ

Ο σημερινός αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ρασούλης φαίνεται ότι μετακινείται τελικά στην προεδρία της ΔΕΥΑΗ και με μεγάλη «προίκα» όπως αναφέρουν πληροφορίες που διαρρέουν από τη Λότζια. Για την ακρίβεια  σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές,  με παρέμβαση του Γ. Γ. του Δήμου, δρομολογείται εξομοίωση του μισθού του προέδρου της ΔΕΥΑΗ, που σήμερα δεν πληρώνεται πάνω από 800 ευρώ, με τον μισθό του αντιδημάρχου που προσεγγίζει τα 1.700 ευρώ.

Αντίστοιχα φαίνεται ότι δρομολογείται και μια άλλη πολύ σοβαρή εξέλιξη στο εσωτερικό της ΔΕΥΑΗ με την αλλαγή του επί σειρά ετών γενικού διευθυντή  κ. Χ. Παπαματθαιάκη, ο οποίος αντικαθίσταται με ένα νέο πρόσωπο που έχει ένα αξιόλογο βιογραφικό και μάλιστα έχει γίνει το τελευταίο διάστημα «μήλο της έριδος» στον Δήμο Ηρακλείου. Πρόκειται για τον τοπογράφο μηχανικό Γιώργο Πολυχρονάκη, ο οποίος είχε διατελέσει με επιτυχία διευθυντής της ΔΕΥΑ Μαλίων, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του για τη θέση αυτή  που οδηγεί τον σημερινό υπεύθυνο στη θέση του προϊσταμένου της Τεχνικής Διεύθυνσης. Μάλιστα το όνομα του κ. Πολυχρονάκη είχε ακουστεί έντονα και για τη θέση του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΤΑΗ, ωστόσο το γεγονός ότι ο δημοτικός υπάλληλος έχει μια σοβαρή και επιτυχημένη προϋπηρεσία στο αντικείμενο της ΔΕΥΑΗ φαίνεται ότι  έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη μετακίνηση του στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει αβίαστα εδώ, εάν επαληθευτούν όλα τα παραπάνω που διαχέονται έντονα μέσα στη Λότζια,  είναι γιατί οι αλλαγές αυτές γίνονται τώρα και όχι νωρίτερα. Γιατί δηλαδή τα στελέχη του Δήμου έκριναν ότι ο Ν.Φακουρέλης, ο οποίος έχει αποδείξει περίτρανα ότι είναι πραγματικός εργάτης και όχι κηφήνας της Λότζια θα πρέπει να πληρώνεται με 800 ευρώ, και να μην φροντίσουν εγκαίρως να εξομοιώσουν τον μισθό του και να ανασυγκροτήσουν συνολικά τη ΔΕΠΤΑΗ, ώστε να μπορέσει να παράξει καλύτερο έργο. Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ δεν στηρίχθηκε όσο θα μπορούσε, παρά το γεγονός ότι όλοι του αναγνωρίζουν και την εργατικότητα του, και την αδιαπραγμάτευτη τιμιότητα και ανιδιοτέλειά του να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φακουρέλης έδωσε πραγματικά μεγάλες μάχες πετυχαίνοντας για πρώτη φορά την εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού για την οικονομική ενίσχυση της ΔΕΥΑΗ με στόχο την αντικατάσταση των δικτύων της.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα το πρωί ο κ. Λαμπρινός έχει συγκαλέσει σύσκεψη όλων των επικεφαλής των δημοτικών επιχειρήσεων, προκειμένου προφανώς να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις του με την προοπτική στη συνέχεια να ανοίξει και επισήμως τα χαρτιά του για τον τρόπο ανασυγκρότησης του σχήματος των συνεργατών του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει