70 νέοι ομογενείς στα ίχνη του Καζαντζάκη

ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

579

Εβδομήντα  νέοι ελληνικής καταγωγής από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Αρμενία και τη  Μολδαβία, θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις για το «Έτος Καζαντζάκη» και του επιμορφωτικού προγράμματος «Στα ίχνη του Καζαντζάκη στην Κρήτη».

Τις εκδηλώσεις  στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους “Νίκος Καζαντζάκης” συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.

Η ΓΓΑΕ/Υπουργείο Εξωτερικών με τις εκδηλώσεις υπό τον συντονισμό του αρμόδιου γενικού Δημήτριου Πλευράκη ανέδειξαν  ένα άγνωστο ως τώρα στους πολλούς ρόλο του μεγάλου συγγραφέα.

Ο Καζαντζάκης με ειδική εντολή από τον άλλο μεγάλο Κρητικό πολιτικό Ελ. Βενιζέλο, ως ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού κράτους προσπάθησε και έσωσε χιλιάδες Έλληνες Πόντιους που κινδύνευαν στις περιοχές του Καυκάσου.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές και τις προξενικές εκθέσεις του διπλωματικού γραφείου του ΥΠΕΞ, άγγιζαν, αν δεν ξεπερνούσαν, τις 500.000 ψυχές.

Γι’ αυτό τον λόγο η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού/ Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον συντονισμό του γενικού κ. Δημήτριο Πλευράκη, αναγνωρίζοντας τον πολιτικό ρόλο του μεγάλου συγγραφέα διοργάνωσε διεθνή διαγωνισμό με τίτλο «Στα ίχνη του Καζαντζάκη» ανάμεσα στους Έλληνες των περιοχών που έδρασε ως πολιτικός ο Ν. Καζαντζάκης και  τα 70 παιδιά που διακρίθηκαν σε αυτόν θα αναζητήσουν τις πολιτιστικές ρίζες του μεγάλου συγγραφέα στην πατρίδα του.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 70 νέοι- ες ομογενείς, ηλικίας 18-35 ετών, εκ των οποίων οι 48 προέρχονται από τις δοκιμαζόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και οι υπόλοιποι από τη Ρωσία, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν και τη Μολδαβία, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό αναφορικά με τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη τη σχέση του με τον Μινωικό Πολιτισμό καθώς και την προσφορά των Ελλήνων ευεργετών στο έθνος και συγκεκριμένα του Αντώνιου Παπαδάκη.

Με το πρόγραμμα αυτό οι νέοι θα γνωρίσουν τον Μινωικό Πολιτισμό σε ειδικές ξεναγήσεις στην Κνωσό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Τύλισσο, στα Μάλια και στο Δίκταιο Άντρο, τόπο γέννησης του Δία και έμπνευσης του μεγάλου συγγραφέα. Εκεί θα λάβει χώρα μινωικό δρώμενο σε συνεργασία με τις “εκδόσεις Καζαντζάκη”.

Σε αυτό θα ακουστούν αποσπάσματα του μεγάλου συγγραφέα για την αρχαία Κρήτη με παράλληλη αναπαράσταση των τελετών που περιγράφει στα βιβλία του. Επίσης, θα γνωρίσουν το Ηράκλειο, το Μεγάλο Κάστρο, όπως το έλεγε ο συγγραφέας, και θα παρευρεθούν σε ειδική προβολή που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα της πολυαναμενόμενης ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» για τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα από τον διάσημο σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, στις Αρχανές Ηρακλείου. Στις εκδηλώσεις  που θα πραγματοποιηθούν αύριο ως γνωστόν θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει