ΤΣΙΠΡΑΣ: “Κάναμε λάθη, αλλά σώζουμε τη χώρα”

«Κάναμε λάθη, αλλά θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια»

1.692

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα θα βγει από τα μνημόνια, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την έξοδο στις αγορές.

«Από εδώ και στο εξής θα τελειώσει η δραματική περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Εσπευσε να προσθέσει ωστόσο ότι «μετά τις γερμανικές εκλογές περιμένουμε πιο σαφή μέτρα για το χρέος».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ: «Αν ισχύουν όσα λέει το ΔΝΤ για το χρέος, τότε όσοι εμπιστεύθηκαν χθες την ελληνική οικονομία δεν ξέρουν τι έκαναν» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ομολόγησε ότι «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Υπερεκτιμήσαμε την υπόθεση της ποσοτικής χαλάρωσης αναφορικά με τις αγορές. Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν δίκιο, διότι ανταποκρίθηκαν οι αγορές».Προανήγγειλε πάντως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές. «Αυτό είναι ένα πιο εύκολο καλοκαίρι. Δεν πρέπει όμως να ησυχάσουμε» τόνισε. Πρόσθεσε δε πως «έχουμε καλύψει μέρος των χαμένων θέσεων στην αγορά εργασίας, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σιγά – σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας». Προειδοποίησε ωστόσο ότι «δεν θα δούμε άμεσα αυτές τις αλλαγές. Θα έρθουν πρώτα οι επενδύσεις και μετά θα έρθουν και οι θέσεις εργασίας. Ήδη υπάρχει αύξηση απο το 2015».

Οπως είπε «δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε. Δεν ακούσαμε τις φωνές που έλεγαν βγείτε ή μη βγείτε. Είχαμε υπερκάλυψη προσφορά πάνω από δύο φορές, δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Εχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής στην αγορά εργασίας. Χαρακτήρισε ως «ιστορική στιγμή» την χθεσινή ημέρα της 15ης Ιουνίου, ενώ υποστήριξε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 είχε επικοινωνιακούς σκοπούς. «Η ζωή έδειξε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 δεν είχε προοπτική – Ηταν στη λογική να χτιστεί ένα success story», υποστήριξε. Αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε εκδοθεί το ομόλογο το 2014 ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2014 δεν είχε σχέση η κοινωνία με σήμερα. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2014 δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του 2017. Ο Σαμαράς είχε υπογράψει τεράστιους στόχους πλεονασμάτων, ήταν άδεια τα ταμεία και δεν υπήρχε θετικό κλίμα για επενδύσεις».

«Έχουμε αφήσει τα πιο δύσκολα πίσω μας. Θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Και αυτό φάνηκε χθες. Ήταν ιστορική στιγμή η 15η Ιουνίου.

«Αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας», είπε και πρόσθεσε «κλειδώσαμε μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, όταν με βάση το σύμφωνο σταθερότητας θα έπρεπε να είναι 2,6%».

Σημεία από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

• Δεν την χρεοκοπήσαμε εμείς την χώρα, την παραλάβαμε χρεοκοπημένη και λεηλατημένη. Δύο χρόνια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, οι δείκτες είναι θετικοί. Η ανεργία μειώνεται, οι επενδυτές έρχονται. Μία μερίδα πολιτών τραβά ακόμη κουπί, το ξέρουμε. Σχεδιάζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, από το 2021 που θα είναι εκτός μνημονίων. 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση της.

• Να σχεδιάσουμε το αύριο, όχι να μεμψιμοιρούμε για το παρελθόν.

• Αναμένουμε την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος.

• Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη. Έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο. Οσα εισπράξουμε θα πάνε για φοροελαφρύνσεις.

• Οι δανειστές επιβάλλουν την υψηλή φορολογία.

• Ταυτόχρονα επιβαρύνσεις και ελαφρύνσεις – Όσα πάρουμε θα δώσουμε – Αυτή ήταν η συμφωνία.

• Τον προϋπολογισμό του 2019 θα έχουμε τη δυνατότητα να τον διαμορφώσουμε εμείς, τον Αύγουστο 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο.

• Αν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα τα δεχόντουσαν όλα χωρίς αντίμετρα – Η αντιπολίτευση μας έλεγε υπογράψτε.

• Το 2016 είχαμε πλεόνασμα 4,2%, είχαμε υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

• Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δε θα ρωτάγαμε την κα Velculescu, (το ΔΝΤ) πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους εδώ και 7 χρόνια!.

• Να μην ενεργοποιηθούν «κόφτες», αλλά… «δότες».

• Στόχος μας ελαφρύνσεις γι’ αυτούς που σήκωσαν περισσότερα βάρη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει