Η Πολιτεία τιμά τον Ν. Καζαντζάκη

Σκηνές από την πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη, που θα βγει στις αίθουσες τον Νοέμβριο, θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Σάββατο στην Κρήτη, στον τόπο καταγωγής του μεγάλου συγγραφέα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η προβολή σκηνών από την ταινία, που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της πολιτείας, υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή γενικού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Πλευράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Νίκου Καζαντζάκη, θα πραγματοποιηθεί στον θερινό κινηματογράφο Αρχανών, στο Ηράκλειο, στις 10 το βράδυ του Σαββάτου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναδεικνύει τον πολιτικό ρόλο του Καζαντζάκη ως ειδικού απεσταλμένου του Ελευθέριου Βενιζέλου στις περιοχές του Καυκάσου, ο οποίος έσωσε χιλιάδες Πόντιους Έλληνες μετά τη γενοκτονία και η ταινία εντάσσεται σε αυτές τις δράσεις του. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διοργανώνει ειδικές τιμητικές εκδηλώσεις και δράσεις επιτυχόντων σε διαγωνισμό αναφορικά με τον Νίκο Καζαντζάκη, και μια από αυτές είναι και το πρόγραμμα 70 νέων ομογενών με τίτλο «Στα ίχνη του Καζαντζάκη» που θα επισκεφτούν τους τόπους που γεννήθηκε και περπάτησε ο μεγάλος συγγραφέας. Σημειώνεται πως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.

Στην Κρήτη ο Πρόεδρος για τον Καζαντζάκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το Ηράκλειο και το Λασίθι το Σάββατο στις 29 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Αφορμή της 24ωρης επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου στην Κρήτη είναι οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και η παρουσία βραβευμένων νέων, οι οποίοι έχουν μελετήσει και γράψει για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Μεταξύ άλλων ο Προέδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον θερινό κινηματογράφο Αρχανών όπου θα γίνει η παγκόσμια πρώτη προβολή του making of της κινηματογραφικής ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

11:00 Άφιξη στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο Ηρακλείου-Υποδοχή από Τοπικές Αρχές-Επιμνημόσυνη Δέηση-Κατάθεση Στεφάνου

11:45 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μουσείο «Ν. Καζαντζάκη στη Μυρτιά Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Ομιλία του καθηγητή κ. Χαραλαμπάκη-Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας-Ξενάγηση.

18:30 Άφιξη στο Πολύκεντρο Δημοτικό κτίριο στο Κράσι του Δήμου Χερσονήσου στην εκδήλωση με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι».

Χαιρετισμός του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη κ. Γεωργίου Στασινάκη-Ομιλία της κας Γ. Ιεραπετριτάκη-Ομιλία του κ. Ν. Χρυσού.

19:20 Άφιξη στο Καμπάνειο Ίδρυμα στο Ψυχρό του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου σε εκδήλωση-υποδοχή και χαιρετισμός του προέδρου του Ιδρύματος κ. Π. Παπαδάκη και ακολουθεί:

Δρώμενο με θέμα «Καζαντζάκης και Μινωικός Πολιτισμός» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη-Προβολή εργασιών των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αναφορικά με τον Ν. Καζαντζάκη και Α. Παπαδάκη-Βράβευση των τριών καλυτέρων εργασιών από τους συμμετέχοντες νέους ομογενείς στον διαγωνισμό αναφορικά με τον Ν. Καζαντζάκη και Α. Παπαδάκη στο χώρο του Καμπάνειου Ιδρύματος.

22:15 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον θερινό κινηματογράφο Αρχανών-Παγκόσμια πρώτη προβολή του making of της κινηματογραφικής ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Αμέσως μετά το πέρας της ταινίας αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η ημερίδα στο Κράσι

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Κράσι το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα, στον χώρο πολιτισμού «Πολύκεντρο», με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Το θέμα της ημερίδας είναι “Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμοί

Μαστοράκης Ιωάννης, δήμαρχος Χερσονήσου, Λαμπρινός Νικηφόρος, υπεύθυνος Πολιτισμού Δ. Χερσονήσου, Στασινάκης Γεώργιος, πρόεδρος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., Πρεσβευτής Ελληνισμού.

Ομιλητές

Ιεραπετριτάκη Γιούλη, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. «Τότε που οι θεοί ήσαν ακόμη στην κούνια τους»

Χρυσός Νίκος, συγγραφέας «Λευτέρης Αλεξίου• ο δάσκαλος, ο ποιητής, ο αδελφός, ο φίλος».

Συντονισμός

Κανάκη Σοφία, φιλόλογος, εκπρόσωπος της Τοπικής Επιτροπής Ν. Ηρακλείου Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.

Την εκδήλωση, με τραγούδια του Παύλου Σιδηρόπουλου (δισέγγονος του Γ. Ζορμπά) πλαισιώνουν οι μουσικοί: Τυμπακιανάκης Κωνσταντίνος, κιθάρα, Τυμπακιανάκη Χαρά, τραγούδι, Παπαδάκη Γιάννα, φλάουτο, Παπαδάκη Κατερίνα, ακορντεόν, Κλώντζας Μανόλης, κρουστά.

Ακολουθεί κρητικό πρόγραμμα.

Τρισάγιο για Ανεμογιάννη, Σακλαμπάνη και Πρίφτη

Τρισάγιο στη μνήμη του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, της Τιτίκας Σακλαμπάνη, που διετέλεσε διευθύντρια του Μουσείου και της Κλεοπάτρας Πρίφτη, προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη επί πολλά χρόνια, θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου ( παλαιό νεκροταφείο), την Κυριακή, 30 Ιουλίου ,στις 10.30 το πρωί. Η τελετή γίνεται με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, παρουσία του προέδρου της κ. Γιώργου Στασινάκη. Καλούνται τα μέλη της Εταιρείας, οι φίλοι, οι γνωστοί και κάθε ενδιαφερόμενος να παραστούν.

Πορεία προς το Μαρτινέγκο με μαύρα πουκάμισα

Πορεία στον τάφο του Καζαντζάκη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουλίου. Η πορεία που οργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, θα ξεκινήσει από το Κάστρο της Θάλασσας (Rocca a Mare) και θα ακολουθήσει μια διαδρομή έως τον τάφο του συγγραφέα, με όλους τους συμμετέχοντες να φορούν μαύρα πουκάμισα. Εκεί θα γίνουν απαγγελίες αποσπασμάτων της “Ασκητικής”, έως την αλλαγή του φωτός και την αρχή της νύχτας, όπου ο καθένας να ανάψει το κερί του για να τιμήσει το Ηράκλειο τον Νίκο Καζαντζάκη. ”Με αυτόν τον τρόπο, που θα βασιστεί στη συμμετοχή του λαού, θα δείξει το Ηράκλειο και όλη η Κρήτη ότι δεν ξεχνά τον άνθρωπό της. Η πορεία θα ακολουθήσει τα νοητικά σχήματα της ίδιας της “Ασκητικής”, έτσι ώστε το έργο να είναι και το πνεύμα της όλης προσπάθειας για να φανεί στο τέλος και η υπέρβαση του όντος” τονίζει ο Ν. Λυγερός. ”Η “Ασκητική” εκδόθηκε το 1927, ο Νίκος Καζαντζάκης απεβίωσε το 1957. Αυτές οι δύο ημερομηνίες δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να γίνει μια επετειακή εκδήλωση στο Ηράκλειο, αλλά αποτελούν σύμβολα για τον ελληνισμό και την ανθρωπότητα, αφού το έργο του Καζαντζάκη έχει αγγίξει πλήθος χωρών λόγω της εμβέλειάς του. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει ένας φόρος τιμής προς αυτόν τον άνθρωπο που ανέδειξε την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Ελληνισμό. Η επιλογή της τοποθεσίας του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη είναι η αφετηρία της σκέψης για τον φόρο τιμής”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει