ΛΑΪΚΗ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ: “Πράσινο φως” για τις… φυλακές

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: Οριστικά δίπλα στις φυλακές η λαϊκή

Με ένα μεγάλο ομόφωνο «ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου χθες βράδυ  άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης μόνιμης λαϊκής αγοράς της πόλης, που χωροθετείται σε δημοτικό ακίνητο 18 στρεμμάτων δίπλα στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού.

Στο σύνολό τους οι δημοτικές παρατάξεις συμπαρατάχθηκαν με την άποψη ότι το σημαντικό αυτό ακίνητο το οποίο αποτελεί δημοτική περιουσία είναι τουλάχιστον άδικο να μην αξιοποιείται, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει πάνδημη επιθυμία να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της λαϊκής αγοράς, η λειτουργία της οποίας είναι αδύνατο να συνεχιστεί στις οδούς που μέχρι σήμερα υλοποιείται.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην οποία καταγράφηκαν σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων των οδών  Σταδίου (από την οδό Κ.Καριωτάκη μέχρι την οδό Μπαμπαλή)  και   Αναγεννήσεως (από την  οδό  Ηροδότου έως την οδό Αναπαύσεως), όπου αρχικά συζητήθηκε η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της περιοχής.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής αντέδρασαν εντονότατα ξεκαθαρίζοντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που τους ταλαιπώρησε για 13 ολόκληρα χρόνια, προκαλώντας αφόρητες παρενέργειες σε όσους ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή.

Στη βάση αυτή η δημοτική Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μόνη διέξοδος που μπορεί να δοθεί είναι εγκατάσταση της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού στο δημοτικό ακίνητο  δίπλα στις φυλακές της Ν. Αλικαρνασσού, όπου θα μπορεί να κατασκευαστεί μια σύγχρονη αγορά, σωστά οργανωμένη για τους καλλιεργητές των αγροτικών προϊόντων αλλά και τους εμπόρους, όπως επίσης και για τους καταναλωτές οι οποίοι θα έχουν χώρους στάθμευσης και τουαλέτες και όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις.

Ο κ. Β. Σισαμάκης από τη μείζονα αντιπολίτευση τόνισε ότι είχαν γίνει μεγάλες προσπάθειες από παλιά προκειμένου να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο για τη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς και μάλιστα, όπως είπε, στην κατεύθυνση αυτή είχε συμβάλει και η πρώην νομάρχης Β. Σχοιναράκη, η οποία όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την προσπάθεια αυτή καθώς ολοκληρώθηκε η θητεία της.

Όπως είπε, η δημοτική Αρχή οφείλει να αποφασίζει για τα ακίνητά της  και δεν μπορεί να τις επιβάλλονται απαγορεύσεις και μάλιστα αναίτιες. Ο ίδιος αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά των εργαζομένων στις φυλακές της Ν. Αλικαρνασσού τόνισε ότι η γενική άρνηση που εκφράζουν δηλώνουν, αν όχι ανικανότητα σίγουρα αδυναμία διαχείρισης και η στάση αυτή επαυξάνει την αντικειμενική ανάγκη για την άμεση μεταφορά του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Από την πλευρά των Ενεργών Πολιτών ο κ. Ηλ. Λυγερός τόνισε ότι είναι καλό ο Δήμος Ηρακλείου να μπορέσει να έρθει σε συνεννόηση με τις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού και να βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο σε σχέση με την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Αντίστοιχα  ο κ. Μ.Κασαπάκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε ότι σαφώς ο καθένας έχει δικαίωμα να πει την άποψή του, ωστόσο η γενική άρνηση χωρίς αντιπρόταση είναι φανερό ότι οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Εάν ήθελαν να συμβάλουν οι εργαζόμενοι στην εξέλιξη της συζήτησης θα μπορούσαν να προτείνουν στον Δήμο Ηρακλείου τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας που θα δημιουργούσαν συνθήκες ενός ουσιαστικού διαλόγου που σήμερα δεν υπάρχει.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μ. Παττακός τόνισε ότι οι αιτιάσεις των εργαζομένων στις φυλακές δεν ευσταθούν με δεδομένο το γεγονός ότι δίπλα στις φυλακές λειτουργούν σχολεία, αθλητικά κέντρα και μια σειρά από δραστηριότητες για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε ζήτημα. Με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να ανακύπτει θέμα για τη λαϊκή αγορά, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι θα αλλάξει η είσοδος στις φυλακές…

Στο μεταξύ, απέρριψε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το αίτημα του τοπικού συμβουλίου Καμινίων για το «πάγωμα» της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς των Καμινίων μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τη νέα χωροθέτησή της. Μάλιστα, επιτροπή που έχει ήδη συγκροτηθεί, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, αναζητά νέους χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, οι οποίοι θα έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη χρήση αυτή.

Το ίδιο γίνεται, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, και για τη λαϊκή αγορά του Μασταμπά, καθώς στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ακύρωσε την πρόταση που είχε τεθεί για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στις οδούς Καστρινάκη και Πατριάρχου Φωτίου.

Αντίστοιχα η δημοτική Αρχή έχει βγάλει οριστικά από το κάδρο και την Ατλαντίδος, που μετά τις καταιγιστικές αντιδράσεις των πολιτών δεν ξαναμπαίνει στην ατζέντα της συζήτησης για τη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό προχωρά στην αναζήτηση νέων οδών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή και η προσέγγιση που υπάρχει είναι να βρεθούν οδοί που μέχρι σήμερα δεν έχουν φιλοξενήσει λαϊκές αγορές.