Άμεση ανάγκη για νέες εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Η προγραμματισμένη από μέρες άνοδος του αρμόδιου αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνου Σπανουδάκη στην Αθήνα

Πιο επιτακτική από ποτέ είναι η ανάγκη ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Η προγραμματισμένη από μέρες άνοδος του αρμόδιου αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνου Σπανουδάκη στην Αθήνα συνέπεσε με την πυρκαγιά που κατέστρεψε τις εστίες στην Κνωσού.

Όπως είχε γράψει η «Π», πέρα από το θέμα της επέκτασης των υπαρχουσών εστιών, το Ίδρυμα αναζητά μία λύση καθώς φοβάται ότι θα αδυνατεί να βρει φοιτητές στο μέλλον λόγω της εκτόξευσης των ενοικίων, κυρίως στο Ρέθυμνο αλλά και στο Ηράκλειο.

Σε συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον αντιπρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, προέκυψε πως πρόκειται να εκπονηθεί χρηματοοικονομική μελέτη στην οποία θα εξετάζονται όλα τα δυνατά σενάρια χρηματοδότησης ενός έργου οικοδόμησης φοιτητικών κατοικιών, που θα αποτελέσει πρότυπο και θα ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η προ ημερών προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας των δύο πλευρών που έχει ως στόχο την επίλυση του προβλήματος φοιτητικής στέγης τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εκπόνηση χρηματοοικονομικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην οποία θα εξετάζονται όλα τα δυνατά σενάρια χρηματοδότησης ενός έργου οικοδόμησης φοιτητικών κατοικιών, το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο και θα ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην καταγραφή των σχετικών αναγκών και την ιεράρχησή τους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε πως το Υπουργείο Οικονομίας αντιμετωπίζει θετικά το εγχείρημα που αφορά στο σύνολό της τη φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα και που ταυτόχρονα θα λειτουργήσει θετικά στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Τάκης Κορκολής, και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Ηλίας Γεωργαντάς. Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα της συνάντησης σχολίασε χθες ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος είπε πως αναμένεται η μελέτη από πλευράς Ιδρύματος και στη συνέχεια θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.