Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Σημαντική αύξηση του τζίρου μετά από αρκετές συνεδριάσεις

Έντονη κίνηση στη λεωφόρο Αθηνών μετά από αρκετές συνεδριάσεις χαμηλού τζίρου. Ο γενικός δείκτης λοιπόν, ολοκλήρωσε τη λήξη των παραγώγων Σεπτεμβρίου, και έπειτα άρχισε να κινείται έντονα ανοδικά και με σημαντική αύξηση του τζίρου του.

Χθες λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,60% στις 698,74 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,5 εκατ. τεμάχια. Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, , η αξιολόγηση της οποίας βρίσκεται ακόμα δύο κλίμακες χαμηλότερα από τον οίκο Standard and Poor’s και τρεις κλίμακες χαμηλότερα από τον οίκο Fitch.

Βέβαια οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως σκιαγράφησαν και οι ξένοι επενδυτές στο road show του χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, όπου και διαμήνυσαν κατά τις επαφές τους με τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων, πως προβληματίζονται για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα ξεφύγουν από την παγίδα των NPLs, χωρίς να μειωθούν τα κεφάλαιά τους.

Επίσης, ανέφεραν ότι ο κύριος φόβος τους, είναι ότι θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες που θα βρουν, όμως, κλειστές τις πόρτες των αγορών και των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι οι προ μηνός τιμές κινούνταν στα επίπεδα που είχαν γίνει οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες στα τέλη του 2015, άρα οι τιμές των μετοχών τους βρίσκονται σήμερα 50% χαμηλότερα από αυτές των τελευταίων ΑΜΚ.

Στις διεθνείς αγορές, ανοδικά κινήθηκαν οι βασικότεροι δείκτες στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να κινείται +0,53% στις 12.392 μονάδες, το Παρίσι +0,70% στις 5.490 μονάδες και το Λονδίνο +1,59% στις 7.484 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ κινείται διορθωτικά έναντι του δολαρίου -0,18% στο 1,1761. Πτωτικά κινείται και ο  χρυσός -0,66% και τα 1.203$ η ουγγιά. Ανοδικά κινείται ο μαύρος χρυσός στα +1,92%  και τα 71,67$ το βαρέλι.