Διεθνής συνάντηση βιοτεχνολογίας με έξι περιφέρειες

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διεθνής συνάντηση βιοτεχνολογίας στην οποία συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκές Περιφέρειες, στο πλαίσιο της οποίας θα απαντηθούν ερωτήσεις όπως «μπορεί η θάλασσα να δώσει βιολογική πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων;», «τι είναι η βιοτεχνολογία και πώς δημιουργεί πρωτοπόρα προϊόντα;», «μπορούν να την αξιοποιήσουν κρητικές επιχειρήσεις;».

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα ακολουθήσουν το διήμερο, σε μια συνάντηση έξι ευρωπαϊκών Περιφερειών που θα παρουσιάσουν στην Κρήτη νέες έρευνες και καλές πρακτικές που αξιοποιούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα και θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Περιφέρεια Κρητης.

Η συνεδρίαση σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής «Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιων Βιολογικών Ερευνών» (EMBRIC – European Marine Biological Resource Centre) που υποστηρίζει τη έρευνα για τη “γαλάζια” ανάπτυξη.

Η απογευματινή συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στο ΙΘΑΒΒΥΚ-ΕΛΚΕΘΕ στις Γούρνες.

Τη διεθνή συνάντηση συνδιοργανώνουν η  Περιφέρεια Κρήτης με το ΙΘΑΒΒΥΚ του ΕΛΚΕΘΕ και την Περιφέρεια Βρετάνης από τη Γαλλία. Εκτός των διοργανωτών συμμετέχουν η Περιφέρεια Οκιτανί από τη Γαλλία, η Περιφέρεια Αλκάβρε από την Πορτογαλία, η χώρα των Βάσκων από την Ισπανία και η Γαλικία επίσης από την Ισπανία.

Οι παραπάνω Περιφέρειες μαζί με την Κρήτη υποστηρίζουν τη “γαλάζια” ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και γνώσης που παράγονται στα ερευνητικά κέντρα.

Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν έρευνες που βοήθησαν στην επιχειρηματικότητα, με έμφαση στη βιοτεχνολογία από θαλάσσιους βιολογικούς πόρους. Πρόκειται για μια εντελώς νέα προοπτική που στοχεύει να αξιοποιήσει όσα προσφέρει η θάλασσα στη δημιουργία νέων προϊόντων.