Μια αθέατη βλάβη… φέρνει διψά στο κέντρο του Ηρακλείου

Αλλεπάλληλες διακοπές της υδροδότησης για τον περιορισμό της διαρροής νερού και τον εντοπισμό της ζημιάς

Έμφραγμα στην υδροδότηση του κέντρου του Ηρακλείου έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη διαρροής νερού, που έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι υπόγειοι χώροι μιας μεγάλης πολυκατοικίας κοντά στην οδό Ίδης. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ τρέχουν και δεν φτάνουν, προκειμένου να εντοπίσουν το σημείο της ζημιάς που προκάλεσε τη μεγάλη διαρροή και, για να γίνει αυτό, γίνονται αλλεπάλληλες διακοπές στην υδροδότηση στο κέντρο της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί διακοπές υδροδότησης στις οδούς  Κόσμων, Θησέως, Καρτερού, Μπιζανίου και Πατριάρχου Νεκταρίου. Για τις περιοχές αυτές χτυπάει «καμπανάκι», καθώς, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΗ, οι δημότες οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί και να φροντίζουν την ορθολογική χρήση του νερού.

Το ιστορικό

Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα στο ίδιο σημείο.  Πρώτη φορά είχε εμφανιστεί αντίστοιχη διαρροή το 2019 και τότε χρειάστηκε να περάσει 1,5 χρόνος μέχρι να εντοπιστεί, το σημείο της βλάβης. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ  Γιώργος Βουρεξάκης, το πρόβλημα δυστυχώς δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί διότι μπορεί να εμφανίζεται διαρροή που πλημμυρίζει τους υπόγειους χώρους της πολυκατοικίας σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά η ζημιά μπορεί να έχει προκληθεί 300 μέτρα πιο μακριά, σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο.

Ντόμινο διακοπών νερού

Στο πλαίσιο αυτό έγινε τις προηγούμενες μέρες διακοπή νερού για δύο μέρες στην οδό Κατεχάκη, ενώ αντίστοιχα γίνονται διακοπές νερού και στην Αγία Τριάδα, ώστε να εντοπιστεί εάν η διαρροή προκύπτει από το συγκεκριμένο σημείο. Παράλληλα προβλέπεται να γίνουν διακοπές νερού και σε άλλα σημεία στην οδό Κόσμων και στην οδό Καρτερού και σε όλους τους κεντρικούς αγωγούς του κέντρου, μέχρι να εντοπιστεί το σημείο στο οποίο έχει προκληθεί η διαρροή με αποτέλεσμα να χάνεται το νερό.

Όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης, δυστυχώς οι μέχρι στιγμής οι προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει και η υπηρεσία θα προσπαθήσει εντατικοποιημένα το επόμενο διάστημα να εντοπίσει τη βλάβη, διότι μέσα στις γιορτές λόγω της κίνησης των καταστημάτων δεν υπάρχει περιθώριο να γίνονται στο κέντρο της πόλης προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης. Άρα υπάρχει μια εσωτερική πίεση στην υπηρεσία να εντοπίσει τη βλάβη το επόμενο διάστημα πριν να ξεκινήσει η εορταστική περίοδος, αλλά και πριν να αρχίσουν οι βροχές του χειμώνα, διότι όταν φτάσουμε εκεί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί το πρόβλημα.

Στην περίπτωση που εξακολουθήσει να παραμένει ανεντόπιστη η βλάβη, μοιραία τα τεχνικά συνεργεία θα πρέπει να την αναζητήσουν μετά το τέλος των βροχών του χειμώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο κ. Βουρεξάκης σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από την υπηρεσία, διότι ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη  περίοδο ανομβρίας, οι διαρροές νερού είναι εντελώς απαγορευτικές καθώς είναι εξαιρετικά επιζήμιες.

Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΗ με σχετική ανακοίνωσή της απευθύνει παράκληση στους δημότες για την ορθολογική χρήση του νερού και καλούν όποιον επιθυμεί για περισσότερες  πληροφορίες σε σχέση με τη διανομή του νερού να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την υπηρεσία καλώντας στο 2810-339050 (αστική χρέωση) ή και από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΗ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει