Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης διεκδικεί το Βραβείο REGIOSTARS 2023 

Το ερευνητικό έργο COMPOSE (Νησιωτικές και αγροτικές κοινότητες με έργα θετικής ενέργειας), υποστηρίζει τοπικές αρχές και αναπτυξιακούς φορείς στην πορεία για κλιματική ουδετερότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με προσαρμοσμένα εργαλεία και συστηματικές δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Ένα καινοτόμο αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις αρχές του συμμετοχικού σχεδιασμού και της ενεργειακής δημοκρατίας και μια πρακτική διαδικτυακή εργαλειοθήκη βιώσιμου σχεδιασμού, που αναπτύχθηκαν από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθοδηγούν τις τοπικές αρχές σε μια πιο αποτελεσματική διαδικασία για το σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση έργων βιώσιμης ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του τοπικού δυναμικού και της ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Το έργο COMPOSE διακρίθηκε ανάμεσα από εκατοντάδες υποψηφιότητες ως φιναλίστ για τα φετινά βραβεία REGIOSTARS 2023 που διοργανώνονται από την DG Regio, τη Γενική Διεύθυνση για την περιφερειακή και αστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτελεί και τη μοναδική υποψηφιότητα με ελληνική συμμετοχή στο φετινό διαγωνισμό.

Επιλέχθηκε από εξειδικευμένη διεθνή κριτική επιτροπή και διαγωνίζεται σήμερα στον τελικό γύρο του διαγωνισμού, την ψηφοφορία κοινού, στην κατηγορία «Μια πράσινη Ευρώπη» (Α Green Europe). Η αναγνώριση αυτή υπογραμμίζει την σημαντική συμβολή του έργου στην περιφερειακή ανάπτυξη, την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης με εργαλεία που κάνουν πραγματική διαφορά στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει