Από την παράδοση στην ψηφιακή εποχή για τις πιάτσες ταξί

Το ταξί υπάρχει στο λεξιλόγιό μας από παλιά, μετρώντας πολλές δεκαετίες παράδοσης. Ακόμα και πριν απ’ την εφεύρεση του πρώτου αυτοκινήτου, η έννοια της δημόσιας μίσθωσης οχημάτων υπήρχε ήδη. Η πρώτη «επίσημη» υπηρεσία ταξί ξεκίνησε στο Παρίσι το 1640, ενώ το 1636 δημιουργήθηκε η πρώτη πιάτσα ταξί σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου. Το πρώτο ταξί κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1902 από τον Δημήτρη Πρίντεζη.

Με βάση φωτογραφικό υλικό τη εποχής, είχε ακτινωτές ρόδες κι έπαιρνε μπροστά με μανιβέλα. Το ταξίμετρο (απ’ όπου προέρχεται και η λέξη ταξί) ήταν στο εξωτερικό μέρος. Η μανιβέλα καταργήθηκε περίπου το 1930 όπου κυκλοφόρησαν πιο σύγχρονα ταξί.

Έτσι, έχουν περάσει πάνω από 120 χρόνια από τότε που η χώρα μας πρωτοάκουσε τη λέξη «ταξί». Κι από τότε πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Μία απ’ τις πιο σημαντικές καινοτομίες που ήρθε στη χώρα ήταν αυτή της «πιάτσας» ταξί με την εταιρεία FREENOW να βρίσκεται πλέον και στην πόλη του Ηρακλείου, ως τον τρίτο σταθμό επένδυσής της μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι επιβάτες μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή στο κινητό τους και να καλέσουν ταξί εύκολα και γρήγορα σε όποιο σημείο του Ηρακλείου κι αν βρίσκονται.  Καλώντας ταξί, στην οθόνη της εφαρμογής, θα φανεί ο αριθμός της πινακίδας του οχήματος που θα παραλάβει τους επιβάτες και το μοντέλο του αυτοκινήτου.

Επομένως, με αυτόν τον τρόπο, οι επιβάτες αποκτούν πληροφορίες για την υπηρεσία που λαμβάνουν, ενώ στο τέλος της διαδρομής μπορούν να καταχωρήσουν την αξιολόγησή τους για το σύνολο της εμπειρίας κατά τη διάρκεια της μετακίνησης.

Ποιοι ήταν, λοιπόν, οι λόγοι επιλογής του Ηρακλείου από τη FREENOW;

Η FREENOW, εδώ και 12 χρόνια, λειτουργεί στην Ελλάδα ως μια ψηφιακή πιάτσα ταξί, με περισσότερους από 8.000 συνεργαζόμενους οδηγούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους επιβάτες στη χώρα μας.

Βάσει πληροφοριών που έχει ανακοινώσει σε επίσημο δελτίο τύπου της η εταιρεία, ο λόγος που επέλεξε το Ηράκλειο στην Κρήτη είναι γιατί στον νομό υπάρχει μεγάλη ζήτηση της υπηρεσίας.  Βάσει καταγραφής, περισσότεροι από 1.000 χρήστες ημερησίως άνοιγαν την εφαρμογή για να βρουν ταξί στο Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», αρκετούς μήνες πριν την έλευση της FREENOW στo νησί.

Παράλληλα, ο περασμένος Αύγουστος έφερε ιστορικό ρεκόρ τουρισμού και περισσότερους από 800.000 επισκέπτες στο Νομό Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κρήτη αποτελεί Νο1 προορισμό για τους Γερμανούς τουρίστες στους οποίους η εφαρμογή της FREENOW είναι ιδιαίτερα προσφιλής.

 

Οφέλη FREENOW για τους οδηγούς του Ηρακλείου

Οδηγοί ταξί που ήδη συνεργάζονται με τη FREENOW στο Ηράκλειο παρατηρούν σημαντική αύξηση της καθημερινής τους είσπραξης, καθώς η μέση αξία διαδρομής είναι τα 25 ευρώ, έχοντας πρόσβαση σε 10 περίπου επιπλέον διαδρομές την ημέρα.

Αυτό υπολογίζεται σε 250 επιπλέον ευρώ τη μέρα, ήτοι περισσότερα από 7.500 ευρώ τo μήνα. Ακόμη, υπάρχει δυνατότητα πληρωμής από τους επιβάτες και μέσω της εφαρμογής, αυξάνοντας έτσι, την φερεγγυότητα στις πληρωμές από τους πελάτες μέχρι και για “το τελευταίο ευρώ” της διαδρομής.

Η υπηρεσία φαίνεται να είναι βολική για όλους τους κατοίκους του Ηρακλείου (ντόπιους, φοιτητές) αλλά και για τους τουρίστες που αποζητούν ευελιξία, ταχύτητα συναλλαγής, μη χρήση μετρητών και γενικότερα μετακινήσεις που να χαρακτηρίζονται από εξαιρετικό επαγγελματισμό και ποιότητα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει