Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ «Π»: «Οι εκλογές είναι γιορτή και μια μεγάλη πρόκληση για όλους»

165

Κοινωνική προσφορά, προληπτική ιατρική και… αθλητισμός είναι μερικά από τα στοιχεία στα οποία  ποντάρει η Κρήτη, όπως λέει ο γιατρός αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος εκ νέου Γιώργος Πιτσούλης.

«Θέλουμε μια κοινωνία οχυρωμένη που έχει μάθει να προλαβαίνει» αναφέρει ο γιατρός και προσθέτει πως και «ο αθλητισμός για εμάς είναι δομικό αναπτυξιακό στοιχείο της κοινωνίας μας. Είναι λοιπόν στο πάνω ράφι!».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο συνδυασμός Αρναουτάκη έχει προοπτική νίκης γιατί έχει αποδείξει ότι μπορεί και επισημαίνει τις δυνατότητες του περιφερειάρχη να συνθέτει, να ενώνει και να προωθεί τα συμφέροντα της Κρήτης.

Και συνεχίζει:

«Οι εκλογές είναι μια γιορτή. Είναι όμως και μια όμορφη πρόκληση! Νέοι υποψήφιοι αλλά και ήδη εκλεγμένοι αναμετρώνται από μηδενική βάση. Ευτυχώς δεν είναι τίποτα δεδομένο. Βλέπετε ακόμη και οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω.  Εμείς έχουμε μια πορεία και έχουμε ήδη κριθεί τρεις φορές. Αν οι πολίτες μάς τιμήσουν  κι αυτή τη φορά,  θα προσπαθήσουμε και πάλι να επαληθεύσουμε τις προσδοκίες τους».

Η συνέντευξη

-Μπαίνετε ξανά σε μια προεκλογική περίοδο στο πλευρό του Στ. Αρναουτάκη. Είστε από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς και ο περιφερειάρχης πάει για τέταρτη θητεία. Έχετε πια… καύσιμα για να προσφέρετε κάτι παραπάνω;

-Η βάση της πυραμίδας είναι η κοινωνία. Εγκρίνει ή απορρίπτει  την έως τώρα πολιτεία σου, τις συμπεριφορές σου, αλλά και τις προοπτικές που της προσφέρεις. Όταν υπάρχει ώσμωση και διάδραση με την κοινωνία στη λύση προβλημάτων, στη  διαμόρφωση μιας προοπτικής αλλά και στην υλοποίηση πολιτικών τότε το μοντέλο διοίκησης είναι αποτελεσματικό.

Αυτό κάνουμε, είμαστε δίπλα στον πολίτη, σε κάθε βήμα, όπου και όπως μπορούμε, είτε είναι αρμοδιότητά μας είτε όχι. Γι’ αυτό και υπάρχει πάντα η διάθεση, η φρεσκάδα, η δυναμική να προοδεύουμε.

-Έχει πια να δώσει η Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με τις υποδομές; Τα έργα; Ή χρειάζονται νέες ιδέες;

-Οι υποδομές είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Κρήτη. Μεγάλα και μικρά έργα εκτελούνται αυτή τη στιγμή προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού.  Δεν είναι μόνο τα νέα έργα αλλά και συντηρήσεις που είναι σημαντικές. Πέρα από τις απαραίτητες υποδομές υπάρχουν κι εκείνες που ορίζονται κατ’ αρχήν από το ερώτημα προς τα πού θέλεις να πλεύσει η ανάπτυξή σου.

Πώς οραματίζεσαι τα επόμενα χρόνια και ποια είναι η  στρατηγική για το μέλλον.

Στην Κρήτη φαίνεται ο πρωτογενής και ο τριτογενής τομέας να προηγούνται.

-Αρκούν όλα αυτά για να μας πείσετε; Να ψηφίσουμε Αρναουτάκη και… Πιτσούλη;

-Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να γνωριζόμαστε καλύτερα. Είναι πραγματικά μια γιορτή. Είναι όμως και μια όμορφη πρόκληση! Νέοι υποψήφιοι αλλά και ήδη εκλεγμένοι αναμετρώνται από μηδενική βάση. Ευτυχώς δεν είναι τίποτα δεδομένο. Βλέπετε ακόμη και οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω.  Εμείς έχουμε μια πορεία και έχουμε ήδη κριθεί τρεις φορές. Αν οι πολίτες μάς τιμήσουν  κι αυτή τη φορά,  θα προσπαθήσουμε και πάλι να επαληθεύσουμε τις προσδοκίες τους.

-Δώσατε βάρος στην κοινωνική πλευρά της ιατρικής και στις κινητές μονάδες. Είστε ευχαριστημένος με τα όσα έγιναν; Μπορούσαν να γίνουν κι άλλα;

-Επενδύσαμε πάρα πολλά στην υγεία. Υποστηρίξαμε υποδομές και προμηθεύσαμε με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό νοσοκομεία και δομές υγείας. Ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα των φορέων υγείας.  Δώσαμε όμως μεγάλη βαρύτητα στο κεφάλαιο που λέγεται πρόληψη και που τολμώ να πω ότι σ’ αυτό το πεδίο είμαστε μοναδικοί ως φορέας αυτοδιοίκησης σε επίπεδο χώρας και όχι μόνο.

Λειτουργούμε την  κινητή μονάδα μαστογραφίας η οποία πριν λίγες μέρες μετατράπηκε σε ψηφιακή. Εκπονήσαμε το πρόγραμμα ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες φορείς και που μαζί με τις πρέσβειρες από τον  αθλητισμό παρεμβαίνουμε στην κοινωνία πολεμώντας τον καρκίνο του μαστού. Η κινητή οδοντιατρική μονάδα μετατράπηκε σε παραμύθι κι έτσι “ο γιατρός ο κάστορας των δοντιών ο μάστορας” έχει γίνει ο ήρωας των παιδιών δημιουργώντας καλές συνήθειες για την στοματική τους υγεία.

Τη χρονιά αυτή συμμετείχαν πάνω από 5.000 παιδιά. Σε λίγες μέρες θα μοιραστούν 13.000 οδοντόβουρτσες στην πρώτη και δευτέρα δημοτικού. Πρέπει να σας πω ότι ήδη σχεδιάζουμε επόμενες παρεμβάσεις που αφορούν π.χ στο κάπνισμα στην κακοποίηση στον εθισμό στο ίντερνετ κλπ.

Με τον περιφερειάρχη και στελέχη της Περιφέρειας σε εκδήλωση
Με τον περιφερειάρχη και στελέχη της Περιφέρειας σε εκδήλωση

Η πρόληψη

-Εάν σας ζητούσα και ως γιατρός που είστε δηλαδή να διαλέξετε μεταξύ του μαστογράφου π.χ. και της οδοντιατρικής μονάδας, τι θα… ψηφίζατε;

-Ευτυχώς δε με ρωτήσατε αν ετοιμάζουμε κάτι για τους άντρες! Και το λέω γιατί υπάρχει γκρίνια ότι δεν ασχολούμαστε με τον αντρικό πληθυσμό. Μακάρι να μπορούσαμε να διαθέτουμε ένα στόλο από μονάδες πρόληψης. Στελεχωμένο από ειδικούς. Η κοινωνία είναι σύμμαχός μας και πραγματικά το ζητάει και συνεργάζεται άψογα. Άρα η απάντηση μου είναι ότι διαλέγω τη διεύρυνση των μονάδων και των προγραμμάτων μας. Θέλουμε μια κοινωνία οχυρωμένη που έχει μάθει να προλαβαίνει.

-Τα παιδιά ή οι ενήλικες είναι στην πρώτη γραμμή της προληπτικής ιατρικής;

-Η πρόληψη και η υγεία χορεύουν ένα τανγκό. Αν τις χωρίσεις χάνουν τα βήματά τους.  Οι  μοντέρνοι σχεδιασμοί στην πρόληψη και στην υγεία απαιτούν εξατομίκευση.  Σημαντικό είναι να αναγνωρίσεις το πρόβλημα να δημιουργήσεις προοπτικές  και να παρέμβεις με λύση. Η θέση της προληπτικής ιατρικής είναι πάντα η πρώτη! Και είναι συνδεμένη με το φύλο την ηλικία, το βιοτικό επίπεδο την τοποθεσία και γενικότερα με τις πεποιθήσεις για την υγεία και την πρόληψη. Πρέπει λοιπόν να γίνει συστατικό της καθημερινότητάς μας.

Ο αθλητισμός

-Δεν μου είπατε τίποτα για τον αθλητισμό… Εκεί ποντάρετε ως περιφέρεια; Έχει… επιρροή στον κόσμο νομίζω…

-Καλώς ήρθατε στην Κρήτη του αθλητισμού,  θα μπορούσα να σας πω γιατί η Κρήτη πραγματικά αποτελεί αθλητικό προορισμό. Ο αθλητισμός για εμάς είναι δομικό αναπτυξιακό στοιχείο της κοινωνίας μας. Είναι λοιπόν στο πάνω ράφι! Ο αθλητισμός έχει κοινούς τόπους με την υγεία, την πρόληψη, την κοινωνικοποίηση, την οικονομία, τον τουρισμό και όχι μόνο.

Οι Κρητικοί έχουν αγκαλιάσει τον αθλητισμό. Η Κρήτη έχει γίνει το επίκεντρο μικρών και μεγάλων αθλητικών γεγονότων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.

Υπάρχουν χιλιάδες  σωματεία που αποτελούν τους  βασικούς  πυλώνες και τα οποία στηρίζουμε στην προσπάθεια τους. Επίσης προσπαθούμε να δημιουργούμε νέες αθλητικές υποδομές και να εκσυγχρονίζουμε τις υπάρχουσες ώστε να μπορούν με ασφάλεια να αθλούνται τα παιδιά μας. Αθλητισμός και Περιφέρεια Κρήτης λοιπόν  είναι συγγενείς έννοιες.

-Και κάπου εκεί… είναι και η μεγάλη επένδυση που κάνατε με τους απινιδωτές. Πιστεύετε αλήθεια ότι αξίζει τον κόπο; Θα αποδώσει;

-Εκπονήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης, το πρόγραμμα ΖΩΗ. Στόχο έχει να δημιουργήσει μια κοινωνία έτοιμη και ικανή. Πολίτες που θα μπορούν και  θα ξέρουν να  παρέμβουν με βάση τη γνώση και τις υποδομές που θα τους παρέχουμε. Έτσι προχωρήσαμε στην προμήθεια 250 αυτόματων απινιδιτών με wi-fi  για να μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάστασή τους ανά πάσα στιγμή και να μην κρέμονται άχρηστοι και κλειδωμένοι κάπου.

Ο Γ. Πιτσούλης με τον Μ. Τεντόγλου
Ο Γ. Πιτσούλης με τον Μ. Τεντόγλου

Σε συνεργασία με το εργαστήριο ΚΑΡΠΑ της ιατρικής σχολής  ξεκινήσαμε να εκπαιδεύουμε κατ αρχάς τους απόφοιτους ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια μέλη των αθλητικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων. Στόχος είναι όταν συμβεί κάτι σχετικό  να υπάρχει το δυνατόν σε κοντινό σημείο έτοιμος προσβάσιμος  απινιδωτής και έτοιμοι εθελοντές να προστρέξουν σε βοήθεια.

Κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό. Σ’ αυτό το δίκτυο προστασίας θα εντάξουμε και όλους τους υπάρχοντες απινιδοτες. Τέλος σε συνεργασία με το ΙΤΕ δημιουργούμε μια εφαρμογή για κινητά που θα μπορεί άμεσα να σου υποδεικνύει το κοντινότερο σημείο όπου υπάρχει απινιδωτής  και να ενημερώνει τυχόν καταρτισμένους εθελοντές  και το ΕΚΑΒ για βοήθεια. Έχουν δημιουργηθεί και σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο στην κατεύθυνση αυτή. Όλο αυτό το εγχείρημα είναι μια μεγάλη ομπρέλα προστασίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει