Η θεατρική ομάδα Ιυττός ανεβάζει τον «Προμηθέα Δεσμώτη»

153

Η Θεατρική ομάδα Ιυττός παρουσιάζει το έργο του Αισχύλου “Προμηθέας Δεσμώτης” στις 7 Αυγούστου στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης. Το εργο διαδραματίζεται την παναρχαιη εποχή που ο Δίας είχε αποκτήσει την εξουσία του κόσμου. Η Θεογονία του Αισχύλου είναι η πικρή ιστορία της εξουσίας.

Στον Προμηθεϊκό μύθο επειδή ο Δίας ηθέλε να αφανίσει το ανθρωπινο είδος, ο Προμηθέας εκλεψε την φωτιά απο τον Δία και την εδωσε στους ανθρωπους. Ο Δίας για να τον τιμωρησει τον έδεσε σε έναν βράχο αιώνια.

Η φωτιά συνδέεται με το πέρασμα από την φύση στον πολιτισμό. Ο Προμηθέας έβγαλε τους ανθρώπους απο την ζωώδη κατασταση, τους αφαίρεσε την ζωώδη νόηση και τους έδωσε την ανθρώπινη. Τους ελευθέρωσε από τον φόβο και τους χάρισε τυφλές ελπίδες.

Ο Προμηθέας του Αισχύλου ειναι ένα έργο που δεν μπορεί παρά να προέρχεται από ένα μυαλό που κάποια στιγμή αντίκρυσε το χάος. Ένα χάος πνευματικό, πολιτικό, θρησκευτικό.

Ο μύθος της γέννεσης στον Αιχύλο είναι η ιστορια της ανθρωποτητας.

Συμμετεχει ολόκληρος ο κόσμος: θεοί, ανθρωποι, στοιχειακές δυνάμεις.

Μεταφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Αντώνης Ντουράκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Μουσική: Κωνσταντίνος Πολοπετράκης

Κατασκευή μασκών: Εύα Σπιθούρη

Κράτος: Φαίδωνας Αναστασάκης

Ηφαιστός: Πέτρος Φαρσαράκης

Βία: Γιώργος Χαλκιαδάκης

Προμηθέας: Αντώνης Ντουράκης

Ωκεανός: Ιωάννης Καββαλάκης

Ιώ: Δάφνη Di Gregorio

Ερμής: Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Ωκεανίδες: Μαρία Τσικριτσάκη, Εβελίνα Τσιάρα, Αλεξάνδρα Πεπονάκη, Πετρος Φαρσαράκης, Φαίδωνας Αναστασάκης, Ιωάννης Καββαλάκης, Γιώργος Χαλκιαδάκης, Δάφνη Di Gregorio.

Τιμή εισητηρίου: κανονικό 15 ευρώ, προπώληση 12, μειωμένο 10 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει