Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Τι καταγγέλλουν τα σωματεία των ναυτεργατών

«Οι ανακοινώσεις αφορούν ελάχιστους επιβάτες ενώ η υπουργός Ναυτιλίας ομολόγησε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην απελευθερωμένη αγορά», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τρία ναυτεργατικά σωματεία
Την αντίδραση των ναυτεργατών έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τα εκπτωτικά πακέτα προσφορών στα εισιτήρια.
Σε κοινό δελτίο τύπου τα τρία σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ κάνουν λόγο για μειώσεις φιάσκο, ενώ καταγγέλλουν ελλείψεις προσωπικού και συνθήκες γαλέρας σε υποσυντήρητα και υπερήλικα πλοία.
Η ανακοίνωση των σωματείων
Μια σοφή λαϊκή παροιμία λέει: «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι».
Αυτό επιβεβαιώθηκε με τις περιβόητες εκπτώσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι μειώσεις φιάσκο αφορούν ελάχιστους επιβάτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία έχει προγραμματίσει τις διακοπές και έχει κλείσει τα εισιτήρια μήνες πριν.
Αυτό που γνωρίζει πολύ καλά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, είναι να λιβανίζει την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών.
Η «απελευθερωμένη αγορά»
Το ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης ότι: «η ακτοπλοϊκή αγορά είναι μια απελευθερωμένη αγορά, υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός».
Αυτή την «απελευθερωμένη αγορά» στις κατευθύνσεις της Ε.Ε υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις έχοντας πυξίδα τη συνθήκη του Μάαστριχτ και στη ναυτιλία τον Ε.Κ 3577/1992.
Αυτή η πολιτική έχει επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για τους ναυτεργάτες. Χάνονται θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, δεν εφαρμόζονται ενιαία οι ΣΣΕ, η κοινωνική ασφάλιση, όπως στην κρουαζιέρα, που από το 2010 (ν.3872), έχουν επιβληθεί διεθνείς συμβάσεις, με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους ναυτεργάτες. Με το ν.4150/2013, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, δίνεται το δικαίωμα στους εφοπλιστές να μειώνουν στην ακτοπλοΐα από 1η Νοέμβρη και μέχρι 31 Μάρτη, κατά 60% το προσωπικό των γενικών υπηρεσιών. Αυτός ο νόμος εφαρμόζεται 10 χρόνια και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τον κατήργησε. Στην ίδια εφοπλιστική ρότα το σαθρό επιχείρημα για ελλείψεις στη στελέχωση των επιβατηγών πλοίων, με τις γενικές υπηρεσίες να αποτελούν την αφετηρία για τη συντριβή των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, που τροφοδότησε και η πρόσφατη αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.