Νέο σχέδιο για να μειωθούν οι λίστες στα χειρουργεία

65

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, αναζητά το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συνεχείς συσκέψεις με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και με Διοικητές Νοσοκομείων, προκειμένου να βρεθεί ένας νέος τρόπος ώστε να επιταχυνθούν οι επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Άλλωστε οι λίστες χειρουργείων σε πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν καθυστέρηση ακόμα και 2 με 3 χρόνια, αναμονή που όμως θεωρείται πλασματική σε πολλές περιπτώσεις. Και αυτό διότι υπάρχουν ασθενείς που έχουν εγγραφεί στη λίστα χειρουργείου προκειμένου να πραγματοποιήσουν μία επέμβαση, αλλά λόγω της μεγάλης καθυστέρησης επέλεξαν άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας τους, πηγαίνοντας συνήθως στον ιδιωτικό τομέα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να μειωθούν οι αναμονές, αλλά το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για τον λόγο αυτό ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναζητεί τρόπους ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί εντολή στις Διοικήσεις των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, να προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές σε ανανέωση της λίστας χειρουργείων που διαθέτουν, επικοινωνώντας με τους εγγεγραμμένους ασθενείς ώστε να διαπιστωθεί εάν αντιμετωπίζουν ακόμη πρόβλημα υγείας ή αν έχουν βρει άλλη λύση στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι το οποίο επρόκειτο να γίνει εδώ και μήνες, αλλά δεν έγινε ποτέ.

Ταυτόχρονα εξετάζεται, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, να επεκταθεί το ωράριο για τα χειρουργεία ώστε να πραγματοποιούνται περισσότερες επεμβάσεις μέχρι το μεσημέρι.

Άλλωστε τα απογευματινά χειρουργεία που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο Γκάγκα από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Yγείας δεν φαίνεται να μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτή τη φάση. Πρόκειται για τα απογευματινά χειρουργεία που θα γίνονται με πληρωμή από τους ασθενείς αλλά προς ώρας δεν έχουν λυθεί βασικά προβλήματα, όπως που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που θα πραγματοποιούν επεμβάσεις απογευματινές ώρες, τη στιγμή που τα μεγάλα νοσοκομεία ειδικά της Αθήνας, παρουσιάζουν πληρότητα που αγγίζει ακόμη και το 100%.

Επίσης, επιθυμία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να ενεργοποιηθεί ένας ουσιαστικός μηχανισμός ελέγχου της λίστας χειρουργείων, ώστε να μην βαφτίζονται τα λεγόμενα «ψυχρά» περιστατικά, δηλαδή τα προγραμματισμένα, ως επείγοντα για να παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και ειδικές επιστημονικές ομάδες ελέγχου τήρησης των κανόνων ώστε να εντοπίζονται όσο είναι δυνατόν οι γιατροί εκείνοι που «βαφτίζουν» συστηματικά τα απλά περιστατικά ως επείγοντα, προκειμένου να εξυπηρετούν δικούς τους ασθενείς με το αζημίωτο φυσικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει