Καθαριότητα: Στο κενό η προσπάθεια παραμονής συμβασιούχων με προσωρινή διαταγή

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

191

Με τα 2/3 των συμβασιούχων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου να έχουν φύγει από τις θέσεις τους, η Λότζια δέχτηκε χθες άλλο ένα ράπισμα μετά την απόρριψη του αιτήματος της προσφυγής 130 εργαζομένων να παραμείνουν στο πόστο τους προκειμένου να μην βουλιάξει η πόλη στα σκουπίδια από τους ξέχειλους κάδους και  τους κινδύνους των μολυσματικών ασθενειών που επισείει η κατάσταση αυτή.

Η νέα απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου απέδειξε περίτρανα ότι πλέον είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα νομικά περιθώρια επίλυσης του οξύτατου προβλήματος της απώλειας εκατοντάδων συμβασιούχων, το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με πολιτικές παρεμβάσεις που θα άνοιγαν το δρόμο μιας νέας προκήρυξης θέσεων εργασίας με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

Το γεγονός ότι δεν κλιμακώθηκαν οι πιέσεις για να δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη, μοιραία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας σε σχέση με την τύχη των 600 συμβασιούχων του Δήμου Ηρακλείου.

Ειδικότερα όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς 90 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου και άλλοι 40 από άλλες δημοτικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων και εργαζόμενων του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδος, προσέφυγαν δικαστικά καταθέτοντας αιτήσεις χορήγησης  προσωρινής διαταγής προκειμένου να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.

Τα επιχειρήματα που επικαλέστηκαν ήταν ισχυρότατα καθώς η πόλη έχει παραδοθεί στο έλεος των σκουπιδιών και όλοι είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης βαθύτατα προβληματικής με σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους και μάλιστα εν μέσω εκλογών και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή μιας δυναμικής τουριστικής χρονιάς σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και είχαμε μια ελπίδα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική εξέλιξη.

Ωστόσο οι προσδοκίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς, και τα πράγματα εξελίχθηκαν αρνητικά. Ο ίδιος σημειώνει ότι «το ΕΚΗ εμμένει στην πάγια τοποθέτησή του για την οποία αγωνίζεται, που δεν είναι άλλη από την προκήρυξη νέας διαγωνιστικής διαδικασίας με την οποία θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι αλλά σε μόνιμη και σταθερή εργασία».

Στο μεταξύ την ίδια στιγμή η Λότζια προσπαθεί να διαχειριστεί τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της από την απώλεια 600 εργαζομένων που απομακρύνονται με τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται η μία μετά την άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό, ουσιαστικά ξαναγράφεται ο χάρτης λειτουργίας του Δήμου, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια να αναδιανεμηθεί το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει για να καλυφθούν όπως – όπως τα χαοτικά κενά που ανοίγονται στο εσωτερικό του. Έτσι ήδη έχει ξεκινήσει ένας εσωτερικός ανασχεδιασμός μετακινήσεων για να κρατηθούν όρθιες υπηρεσίες που καταρρέουν.

Ωστόσο το εγχείρημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο επειδή οι απώλειες είναι μεγάλες όπως και τα κενά που μένουν ακάλυπτα, όπως μοιραία και οι αντιξοότητες που δημιουργούνται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει