Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΣΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ “Π”: «Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους»

Η σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους είναι το πιο σημαντικό λέει στην “Π” ο Γρηγόρης Πασπάτης

877

Λίγα 24ωρα πριν οδηγηθούμε στις κάλπες, ο κ. Γρηγόρης Πασπάτης μιλάει στην “Π” για την υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη που θεωρεί πολιτικό σπίτι του και μας μεταφέρει όλα όσα ακούει και συζητάει με τον κόσμο.

Ποια είναι τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου, με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι περισσότεροι, πόση αλήθεια αντέχουν οι ψηφοφόροι, τι σχέση έχει ο ίδιος με το “Τικ Τοκ” και το “lifestyle” και πόσα ποτήρια ρακή χρειάζεται να τσουγκρίσει κάποιος για να εκλεγεί;

“Για μένα έχουν σημασία οι σχέσεις  εμπιστοσύνης που έχω χτίσει με τους ανθρώπους. Ξέρουν ότι δεν τους παραμυθιάζω, ότι θα σταθώ δίπλα τους όταν χρειαστεί και ας μην τσουγκρίζω μαζί τους πολλά ποτήρια ρακή.

Η συζήτηση με τον κ. Πασπάτη ακολουθεί:

Ερωτ: Όλο αυτό το προεκλογικό διάστημα βλέπετε κόσμο, κάνετε ομιλίες, επισκέπτεστε την ενδοχώρα. Ποια είναι τα  καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων;

Απ: Κυριαρχούν τα οικονομικά, η πληθωριστική κρίση έχει συμπιέσει τα εισοδήματα των περισσότερων νοικοκυριών. Δεν ακούς πια τόσο για ανεργία και ταλαιπωρία από τη γραφειοκρατία, αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό μεταβληθεί επί τα βελτίω.

Αλλά οι περισσότεροι συμπολίτες μας πιέζονται οικονομικά και μολονότι εδώ στην Κρήτη γενικά τα βγάζουμε πέρα, λόγω του τουρισμού και άλλων παραγόντων, η ανασφάλεια και η ανησυχία για αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι υπαρκτή. Και μετά, φυσικά, ακολουθούν θέματα που έχουν περισσότερο να κάνουν με τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, με τομείς που έχουμε ως χώρα διαχρονικά δυσλειτουργίες.

Ερωτ: Με τι κριτήρια θα ψηφίσει, κατά τη γνώμη σας, ο κόσμος;

Απ: Ακριβώς επειδή όλοι καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία και επειδή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα και στα μάτια του πλέον κακόπιστου, απέδωσε σαφέστατα πάνω από το αναμενόμενο από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια των σφοδρών διεθνών κρίσεων που προηγήθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια, πιστεύω ότι οι πολίτες θα αναζητήσουν τη σταθερότητα και την ικανότητα.

Όλοι νιώθουν τις δυσκολίες, αλλά εξίσου καταλαβαίνουν και ποιος μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, άλλωστε -μη γελιόμαστε- εδώ κρίνονται και αξιολογούνται δύο κυβερνητικές θητείες, αυτή του Αλέξη Τσίπρα και αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οπωσδήποτε πολλοί θα αποφασίσουν με γνώμονα τις παραδοσιακές ιδεολογικές και πολιτικές τομές, αλλά για πολλούς επίσης θα βαρύνει ότι η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από εκείνη του 2019, έχοντας μάλιστα αντιμετωπίσει σειρά πολύ σοβαρών κρίσεων και προκλήσεων. Τα οικονομικά βαρύνουν πάρα πολύ, αλλά και θέματα που συχνά παραγνωρίζονται, όπως το αίσθημα ασφάλειας και η εθνική υπερηφάνεια.

Ερωτ: Ποιο είναι το ισχυρό σας “όπλο” σε αυτή την προεκλογική περίοδο;  Γιατί να ψηφίσει εσάς κάποιος κι όχι έναν άλλο;

Απ: Γιατί με γνωρίζει, γνωρίζει τον χαρακτήρα και την πορεία μου. Κοιτάξτε, δεν ξέρω αν έχω κανένα “όπλο”, όπως το θέσατε, έχω απλά τον εαυτό μου. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει μάθει σε όλη του τη ζωή να εργάζεται με συνέπεια από τα ξημερώματα ως τα μεσάνυχτα και να φέρνει αποτέλεσμα. Πολιτικά, αν μη τι άλλο, έχω αποδείξει ότι δεν είμαι “όπου φυσά ο άνεμος”. Κάνω πολιτική με βάση αρχές, δεν διαμορφώνω τις αρχές μου με βάση την πολιτική.

Τώρα, αν ένα βιογραφικό όπως το δικό μου με κάποια επιστημονικά και επαγγελματικά διαπιστευτήρια και μια συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα είναι αρκετό για να εκλεγεί κάποιος, θα το δούμε. Έχω την εντύπωση ότι δεν φτάνει μόνο του, χρειάζεται κάτι ακόμα. Η προσωπική σχέση με τον κόσμο. Κάποιοι την εννοούν με μια χειραψία, ένα χαμόγελο και μια ρακή.

Εγώ την εννοώ λίγο διαφορετικά. Με εμπιστοσύνη. Να ξέρουν οι συμπολίτες σου ότι δεν τους παραμυθιάζεις και ότι θα είσαι εκεί όταν θα χρειαστεί, όταν θα είναι ανάγκη. Αυτό, πιστεύω, το έχω κατακτήσει. Κι ας μην τσουγκρίζω πολλά ποτήρια ρακή.

Ερωτ: Η πολιτική έχει πολλή “βρομιά”. Ενας καθαρός άνθρωπος πώς αντεπεξέρχεται;

Απ:  Με το να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς στις αρχές και τις αξίες του. Δεν είναι εύκολο, το αντίθετο. Αλλά έχει σημασία σε αυτή τη σκληρή διαδικασία να μη ξυπνήσεις ένα πρωί και να καταλάβεις ότι κάπου στην πορεία έχασες τον εαυτό σου. Προσωπικά, με κόπο και με σοβαρό πολιτικό κόστος έχω καταφέρει, θεωρώ, να κρατήσω αλώβητη την κριτική μου ικανότητα και τη δυνατότητα να αποφασίζω κατά συνείδηση το σωστό.

Βοηθάει πολύ να στέκεσαι στα πόδια σου, να είσαι αυτόφωτος, να μην εξαρτάσαι από κανέναν, είτε προσωπικά είτε πολιτικά. Κι εγώ δεν χρωστάω σε κανένα, μόνο στην οικογένειά μου που με στηρίζει και που της κλέβω τον χρόνο που αξίζει.

Ερωτ: Η πολιτική έχει όμως και τις φωτεινές πλευρές της. Τι σας γοητεύει στον κόσμο της;

Απ:  Τα επιχειρήματα, μια καλή συζήτηση. Ο πολιτικός αγώνας με την έννοια ότι αντιπαρατίθενται ιδέες και απόψεις, ότι προσπαθείς να πείσεις για τη δύναμη των ιδεών σου, για την ορθότητα της άποψής σου, ότι η φωνή σου αποκτά χώρο στην κοινωνία.

Πρέπει και να μπορείς να ακούς τον αντίλογο, βέβαια, να μην κάνεις μονόλογο. Έπειτα, είναι η δυνατότητα να κάνεις κάποια πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων, να βοηθήσεις τον τόπο σου να πάει ένα ή περισσότερα βήματα μπροστά. Όλα αυτά δεν είναι αμελητέα, το αντίθετο.

Ερωτ: Τι θα λέγατε για τα θετικά και τα αρνητικά του κόμματος που εκπροσωπείτε;

Απ:  Θα σας πω. Η Νέα Δημοκρατία είναι για μένα το σπίτι μου, με την έννοια της πολιτικής αντίληψης. Ανδρώθηκα πολιτικά μέσα στη Νέα Δημοκρατία, την εποχή ακόμα που μεσουρανούσαν ιστορικοί ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη με κοινωνικό αποτύπωμα, είναι ταυτόχρονα αστική και λαϊκή.

Και είναι και η παράταξη που βρέθηκε σταθερά “στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, δηλαδή είχε την τόλμη και την ακεραιότητα να υποστηρίξει τις δύσκολες αποφάσεις, τις αντιδημοφιλείς απόψεις, να κάνει τις κομβικές πολιτικές πράξη.

Είναι η παράταξη που έφερε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, η παράταξη που πρώτη χτύπησε την καμπάνα για τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η παράταξη που στηρίζει διαχρονικά τις μεγάλες αλλαγές, την ελεύθερη οικονομία. Έχει βέβαια και τα αρνητικά της, όπως λέτε. Είναι μια βαθιά παραδοσιακή πολιτική δύναμη, κι αυτό έχει και θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά.

Γιατί μέσα από αυτή τη δομή αποδείχθηκε ανθεκτική στην κρίση του πολιτικού συστήματος που είχαμε την περασμένη δεκαετία, αλλά και εξακολουθεί να έχει φραγμούς στην απορρόφηση και ανάδειξη ανθρώπων από τα κάτω, από την κοινωνία. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε και πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσπαθεί.

Ερωτ: Χωρίς tik-tok δεν πας μπροστά πολιτικά, όσον αφορά στους νέους. Αυτό το γνωρίζει και το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Εσείς έχετε κάποια εμφάνιση εκεί;

Απ:  Χαμογελώ γιατί ο Κυριάκος το κάνει πολύ καλά αυτό, του πάει. Δεν πάνε όμως όλα σε όλους μας. Μου έφτιαξαν κι εμένα ΤικΤοκ οι συνεργάτες μου, αλλά το περιορίζω στην κοινοποίηση κάποιων μικρών βίντεο που φτιάχνουμε αυτή την περίοδο για την επαφή με τον κόσμο. Δεν απαξιώνω τα νέα μέσα της πολιτικής επικοινωνίας, ίσα-ίσα που είναι σε αρκετές περιπτώσεις πιο αποτελεσματικά και ίσως και προτιμότερα από μια άποψη. Άλλωστε είναι χρήσιμο, αν όχι αναγκαίο, για τη δημοκρατία, να μην αφήνουμε κομμάτια της κοινωνίας έξω από την πολιτική συζήτηση, ειδικά τις νεότερες ηλικίες.

Ερωτ: Οι εκλογές σε πολλές περιπτώσεις γίνονται με όρους life style, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν. Είτε γιατί δεν μπορούν να βγάλουν οικονομικά τον μήνα, είτε γιατί δεν μπορούν να βρουν ραντεβού στα νοσοκομεία κ.α.

«Ψηφίστε μας ξανά», τους λέτε, αλλά  εξηγήστε τους γιατί αξίζετε την ψήφο τους.

Απ:  Ξέρετε, δεν έχω σχέση προσωπικά με αυτό που λέμε “lifestyle”, μου είναι ξένο. Έχει όμως κι αυτό το κοινό του. Η ουσία βρίσκεται ωστόσο πάντα στο περιεχόμενο της πολιτικής. Ασφαλώς και υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, πολλοί να ξέρετε και με αφανείς τρόπους, όπως τα κόκκινα δάνεια κλπ. Χρειαζόμαστε απαντήσεις για να πείσουμε την κοινωνία και πιστεύω ότι τις έχουμε.

Ο βασικός δρόμος για τη βελτίωση των εισοδημάτων, για τη βελτίωση της οικονομίας και της ζωής όλων των πολιτών είναι η οικονομική ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Οι καλές δουλειές είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική, όχι η μόνη βέβαια. Είναι ανάγκη η χώρα να πηγαίνει καλά, για να μπορεί η κάθε κυβέρνηση να αναδιανέμει πόρους και προς τους πολίτες που βρίσκονται στην πιο αδύναμη οικονομικά κατάσταση.

Η κοινωνική συνοχή είναι προϋπόθεση, δεν είναι πολυτέλεια κι η κυβέρνηση της ΝΔ το έκανε πράξη αυτό. Αυτό το δίπτυχο, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης κυβερνητικής περιόδου.

Ερωτ: Εδώ και δεκαετίες προσφέρετε από τα ξημερώματα μέχρι αργά τη νύχτα τις υπηρεσίες σας στο Βενιζέλειο. Ισχύει αυτό που λένε οι συνάδελφοί σας (και της ΝΔ) ότι βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση τη 20ετίας κι αν ναι, γιατί συμβαίνει, ποιοι ευθύνονται και πώς θα αλλάξει αυτό;

Απ:  Είναι σε πολύ κακή κατάσταση το Βενιζέλειο, δεν υπάρχει αμφιβολία, και με στενοχωρεί πολύ αυτό. Έχω φτάσει να γίνω κουραστικός διαχρονικά για να επισημαίνω τα διαχρονικά προβλήματα των μεγάλων δημοσίων νοσοκομείων, πολύ πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Δυστυχώς οι περισσότεροι, ακόμα και μεταξύ των υγειονομικών, έμειναν αδιάφοροι ή προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες.

Η σημερινή κατάσταση της πλειοψηφίας των μεγάλων νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ασκήθηκαν σε βάθος δεκαετιών, αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης ασφαλώς, και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κάνει τον τιμητή έχει βαριά συμμετοχή σε αυτό, ενώ δεν έδωσε τίποτα πρακτικά στο ιατρικό προσωπικό όταν κυβερνούσε.

Η λύση θα βρεθεί όταν εφαρμοστούν βαθιές πολιτικές αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία, αλλιώς δεν έρχονται νέοι γιατροί στο ΕΣΥ και θα φύγουν κι οι παλιοί. Αυτή είναι η αλήθεια. Η ΝΔ διέγνωσε το πρόβλημα και προσπαθεί να το επιλύσει με τολμηρές κινήσεις στις οποίες είναι όλοι απέναντι. Είναι ζωτική ανάγκη για το ΕΣΥ οι αλλαγές αυτές να γίνουν και να ενισχυθούν περαιτέρω. Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πολιτική βούληση και το πράξει.

Βολεύεται ο ψηφοφόρος;

Ερωτ: Πιστεύετε ότι ο ψηφοφόρος εκτιμά την ειλικρίνεια ή βολεύεται καλύτερα με το ψέμα;

Απ: Δεν θέλω να είμαι αφοριστικός, το ψέμα δεν αρέσει σε κανέναν, έστω κι αν προσωρινά βολεύει κάποιους. Στο βάθος του χρόνου το πληρώνουμε όλοι όμως. Ο πολίτης έχει τη βούληση να επιβραβεύει τη σκληρή αλήθεια, το πιστεύω αυτό, η κρίση μάς έκανε λίγο πιο ώριμους. Γι’ αυτό και δεν επιβραβεύει, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, την υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ υπάρχει και η ευθύνη του πολιτικού προσωπικού. Ναι, έχει ευθύνη το πολιτικό πρόσωπο. Όπως ο γιατρός θα συστήσει τη σωστή κι όχι την αρεστή θεραπεία, έτσι κι ο πολιτικός έχει υποχρέωση να πει την αλήθεια για την κατάσταση και να στηρίξει αυτό που πρέπει να γίνει. Εφόσον γίνει αυτό, τότε η τελική ευθύνη ανήκει στον πολίτη και πιστεύω ότι υπάρχει η υπευθυνότητα πια να βλέπουμε την αλήθεια χωρίς παρωπίδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει