Η ΔΕΦΝΚ στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ

1.645

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) συμμετείχε και στη φετινή 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΒΘ), με αντιπροσώπους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Ελλάδας, όπως είχε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας κ. Γιώργος Στασινάκης.

Την παρουσίαση της 35χρονης δράσης της Εταιρείας έκανε ο κ. Νίκος Χρυσός, συγγραφέας, Α´ αντιπρόεδρος του παραρτήματος (Αθήνα) καθώς και την παρουσίαση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς.

Το 2023 είναι μια σημαντική χρονιά. Εορτάζονται  τόσο τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη, όσο και τα 35 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας, τα 85 χρόνια από την πρώτη έκδοση της Οδύσσειας, τα 40 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη (Μυρτιά) και τα 35 χρόνια εκδοτικής προσπάθειας της Επιστημονικής Επιθεώρησης «Le Regard crétois»  (Η Κρητική ματιά).

Στην ΔΕΒΘ η «Κρητική ματιά» φιλοξενήθηκε στο περίπτερο των Εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ και διανεμήθηκε στους επισκέπτες της Έκθεσης. Η ΔΕΦΝΚ  εκφράζει  τις ευχαριστίες της.

Την παρουσίαση του κ. Χρυσού ακολούθησε ομιλία από την κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, πρόεδρο του Παραρτήματος Ελλάδας (Ηράκλειο), με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής». Η επιλογή του θέματος έγινε με αφορμή το γεγονός ότι, η τιμώμενη λογοτεχνία φέτος στην Έκθεση ήταν η Αμερικανική.

Στην ομιλία της μεταξύ άλλων είπε ότι «παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Καζαντζάκης δεν κατάφερε να ταξιδέψει στην Αμερική για πολιτικούς λόγους, εντούτοις και ο συγγραφέας και το έργο του, κυρίως η Οδύσσεια, έχουν έναν άρρηκτο δεσμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια φράση του Κίμωνα Friar απαντά στο ερώτημα, γιατί ο δεσμός αυτός μέλλεται να είναι διαρκής. «Για πολλούς (εννοεί Αμερικανούς) από αυτούς που ενδιαφέρονται ο Καζαντζάκης προσφέρει, μέσα σ’ ένα υλιστικό κόσμο, όπου οι παλιές ηθικές αξίες κλονίζονται, έναν πνευματικό οδηγό, που δεν είναι ούτε δογματικός ούτε υπερφυσικός, αλλά του κόσμου τούτου και μέσα στον κόσμο τούτο».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, την οποία συντόνιζε η κ. Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Ελλάδας (Κομοτηνή), συμμετείχε ο κ. Νίκος Σκεντέρης, Β´ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. (Λάρισα).

Στην εκδήλωση και συζήτηση που οργανώθηκε για τις Λέσχες Ανάγνωσης, το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023,  με τη συμμετοχή αναγνωστικών ομάδων από όλη την Ελλάδα η κ. Ζωγραφιστού είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δράση της Παγκόσμιας Λέσχης Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη και να εξηγήσει τον τρόπο που οργανώνονται οι αναγνωστικές βραδιές, είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία.

Ήταν πολύ ενθαρρυντική η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι συντονιστές της εκδήλωσης προκειμένου να οργανώσουν σε νέα βάση τις Λέσχες Ανάγνωσης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει