Μασταμπάς: Η προσφυγή των κατοίκων σώζει τα 32 πεύκα

Νέα δεδομένα δημιουργεί στη Λότζια η πανηγυρική δικαίωση της δικαστικής προσφυγής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μασταμπά με βάση την οποία δεν θα κοπούν τελικά 32 πεύκα που βρίσκονται στον αστικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου, όπως είχε εισηγηθεί η Διεπιστημονική Επιτροπή και είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε τη βαθιά ικανοποίηση των κατοίκων που αντιδρούν στις κοπές των δέντρων τονίζοντας ότι η τεκμηρίωση της αντανακλά τη βαθύτερη αγωνία της κοινωνίας σε σχέση με την πολιτική διαχείριση του Δήμου στο επίμαχο θέμα. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που φέρει την υπογραφή της προέδρου Πρωτοδικών κ. Πολυξένης Μπαντουβάκη, «Η σημασία που έχει για τον άνθρωπο, σήμερα ειδικά, η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου είναι κάθε δέντρο, είναι μάλλον δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις.

Ο γνώμονας κάθε σχετικής ενέργειας για τους φορείς που είναι εντεταλμένοι με την προστασία του πρέπει να είναι η διάσωση και όχι η καταστροφή του. Η ενδόμυχη αιτιολογία λήψεως των αποφάσεων υλοτόμησης, που είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς διάσωση δέντρου απορρίπτεται εξαρχής ως κοστοβόρα, χρονοβόρα ή ενοχλητική δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Σε κάθε περίπτωση πιθανολογήθηκε ότι η απορρέουσα από τον κανονισμό πρασίνου του Δήμου υποχρέωση να αντικαθιστά «άμεσα» κάθε δέντρο που υλοτομείται με άλλα δύο δέντρα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα εφόσον σχετικές μελέτες δεν έχουν συνταχθεί.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η υλοτομία των δέντρων «για λόγους επικινδυνότητας» χωρίς την κατά τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο τεκμηρίωση αυτής καθώς και χωρίς την εξάντληση των δυνατοτήτων διάσωσής τους, είναι πράξη η οποία έρχεται σε αντίθεση με την εκπορευόμενη από το Σύνταγμα, τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς νόμους και το καταστατικό των αρμοδίων υπηρεσιών υποχρέωση προστασίας  του κοινωνικού αγαθού του περιβάλλοντος».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει