ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ: Εσπερίδα κι έκθεση σύγχρονης τέχνης. «Μνήμη Καβάφη»

Την εσπερίδα «Μνήμη Καβάφη ΙΙΙ» και την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙΙΙ» παρουσιάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στις 8 το βράδυ, στις αίθουσες του 1ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Το δίπτυχο εκδηλώσεων παρουσιάζεται με αφορμή τα 160 χρόνια από  την ημερομηνία γέννησης (29.4.1863) και τα 90 χρόνια από την ημερομηνία θανάτου (29.4.1933) του  ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη ως μνήμη τιμής στη ζωή και το έργο του.

Στην εσπερίδα θα παρουσιάσουν αναλύσεις και εκδοχές από το έργο και τη ζωή του Κ. Π. Καβάφη οι ομιλητές: Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος, Ρόζα Μοτάκη και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί: Μαρινέλλα Βλαχάκη, Λευτέρης Μποτωνάκης και Λίλα Τρουλινού.

Θα προβληθούν τμήματα από το οπτικοακουστικό έργο «Πνοές» του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη που αναφέρονται στο ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση η μουσική σύνθεση του Νίκου Περάκη «Ἀπολείπειν ὁ θεὸς Ἀντώνιον» εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη με τον συνθέτη να ερμηνεύει στο πιάνο και τον Κώστα Κοκολογιαννάκη στο τραγούδι.

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙΙΙ» συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Χρήστος Αλατσάκης, Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Μάριος Βουτσινάς, Γιάννης Γαβαλάς, Δημοσθένης Γαλλής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Κρις Γιανάκος, Θεοφάνης Γουλής, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Βασίλης Θέος, Μηνάς Καμπιτάκης, Μαρία Κελαϊδή, Μαρία Κοκκίνη, Ανδρέας Κοντονής, Δήμητρα Κοτσώνα, Φίλιππος Κούτρικας, Μαρίνα Κροντηρά, Ελένη Μανωλαράκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Ιωάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κλειώ Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρένα Μπραουδάκη, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Γρηγόρης Νιόλης, Παγώνα Ξενάκη, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νατάσσα Πουλαντζά, Θεόφιλος Σγουρόπουλος, Χρυσούλα Σκεπετζή, Άγγελος Σκούρτης, Γιάννης Σεφανάκις, Αλεξάνδρα Στεφανίδου, Αντώνης Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τσεμπελή, Θοδωρής Φίλος και Σοφία Φουντουλάκη.

Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Ο ιστορικός της Τέχνης και επίκουρος καθηγητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Η χρήση του ίδιου όρου “τέχνη” για δυο χωριστές καλλιτεχνικές πρακτικές θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι η ζωγραφική και η ποίηση έχουν πολλά κοινά, μια αρχαία άποψη που όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, πιστώνεται στον λυρικό ποιητή Σιμωνίδη τον Κείο σύμφωνα με τον οποίο «Η ποίηση είναι ομιλούσα ζωγραφική και η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση», μια ιδέα που θα επαναλάβει αργότερα ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του στην οποία θα αντιστοιχήσει την πλοκή της τραγωδίας με το σχέδιο και τους δραματικούς χαρακτήρες με το χρώμα και η οποία θα βρει την αποκορύφωσή της στη λιτή διατύπωση του Λατίνου ποιητή Ορατίου, «Ut pictura poesis», που ουσιαστικά εξομοιώνει τη ζωγραφική και την ποίηση. Από τη μία πλευρά, ο λόγος της ποίησης διασώζει τη μνήμη, τις οπτασίες και τα ινδάλματά της, δημιουργώντας τα ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά η εικόνα είναι μια ιδέα που πηγάζει από την αισθητική αντίληψη και αποκρυσταλλώνεται με τον ποιητικό λόγο».

Η εσπερίδα «Μνήμη Καβάφη ΙΙΙ» είναι τμήμα του προγράμματος «Το Βήμα της Τέχνης» του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων  Ελαιουργείον και μαζί με την  έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙΙΙ» εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2023 – Εικαστικές Διαδρομές» γιορτάζοντας τα 15 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον.

Η εσπερίδα και η έκθεση συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τo Δήμο Πλατανιά, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την Αίθουσα Τέχνης Match More και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται από 29 Απριλίου 2023 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2023 και θα είναι ανοικτή από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 10:00-14:00 & 18:00-20:00 (κλειστά τις αργίες) με ελεύθερη είσοδο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει