Πώς να επιλέξετε έπιπλα βεράντας και καρέκλες εξωτερικού χώρου

313

Μπορεί να είχαμε συνηθίσει η διασκέδαση και η διαβίωση να πραγματοποιείται στο εσωτερικό του σπιτιού όμως μετά την πανδημία, η τάση για τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου (μπαλκόνια, βεράντες, αυλές) κερδίζει έδαφος παγκοσμίως. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα, όπως είναι φυσικό, στρέφει την προσοχή και στην επιλογή επίπλων βεράντας, που σαν διαδικασία μοιάζει με την εσωτερική διακόσμηση αλλά υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν καταλήξετε σε αγορά.

Τα παλαιότερα χρόνια οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Τώρα τα έπιπλα βεράντας και οι καρέκλες εξωτερικού χώρου διατίθενται σε χιλιάδες σχέδια, χρώματα, ποιότητες, επίπεδα άνεσης, με αδιάβροχα μαξιλάρια, εργονομικά σχέδια, ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και σε μεγάλη ποικιλία τιμών. Πριν καταλήξετε σε αγορά, κάντε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας για να διευκολύνετε τη διαδικασία:

Ποιο στυλ μου ταιριάζει;

Σκεφτείτε αν θέλετε τα έπιπλα κήπου να είναι προέκταση του στυλ του εσωτερικού του σπιτιού σας ή αν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι εντελώς διαφορετικό εκεί έξω. Κατά κάποιο τρόπο το στυλ υπαγορεύεται και από το υλικό, γεγονός που μας οδηγεί στην επόμενη ερώτηση.

Τι υλικό να διαλέξω;

Όταν αγοράζετε έπιπλα κήπου και καρέκλες εξωτερικού χώρου, επιλέξτε υλικά και κομμάτια που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και συμπληρώνουν την αισθητική του τοπίου. Το φυσικό ξύλο είναι στιβαρό και άνετο, όμως κάποια απαιτούν πιο συχνή συντήρηση από άλλα. Τα σιδερένια έπιπλα χρειάζονται επιπλέον μαξιλάρια για άνεση αλλά και αδιάβροχη επίστρωση για να αποφύγετε τη σκουριά. Τέλος τα έπιπλα από πλαστικό ή PVC είναι ελαφριά και φθηνά και εύκολα στη συντήρηση αφού χρειάζονται μόνο πλύσιμο με σαπούνι.

Τι χωράει στη βεράντα μου;

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε έπιπλα κήπου είναι οι διαστάσεις του εξωτερικού χώρου. Μπορεί να είναι ιδανικός για μια τραπεζαρία με καρέκλες εξωτερικού χώρου ή μόνο για έναν καναπέ με τραπεζάκι. Να θυμάστε ότι χρειάζεστε χώρο για να αισθάνεστε άνετα, οπότε καλό θα είναι να μην υπερφορτώσετε τον χώρο με έπιπλα.

Θα αφήνω τα έπιπλα έξω όλο τον χρόνο ή θα τα μετακινώ;

Αν έχετε σκοπό να μεταφέρετε τα έπιπλα κάπου αλλού τον χειμώνα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το βάρος τους και το πόσο εύκολο θα είναι να τα μετακινείτε μόνοι σας. Αν θέλετε να τα αφήνετε έξω, το θέμα της συντήρησης θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σκεφτείτε πριν αγοράσετε καρέκλες εξωτερικού χώρου.

Πόσα χρήματα θέλω να ξοδέψω;

Τα ποιοτικά έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι μια επένδυση αν θέλετε να σας κρατήσουν για χρόνια. Από την άλλη μπορείτε να ξοδέψετε λίγα χρήματα αν έχετε σκοπό να τα αλλάζετε συχνά. Σε αυτή την περίπτωση, κοιτάξτε για υλικά που είναι λιγότερο ακριβά αλλά εξακολουθούν να είναι ανθεκτικά, όπως το αλουμίνιο ή το PVC ή αναζητήστε λιγότερο ακριβά έπιπλα από ξύλο.

Έτσι, όταν αγοράζετε έπιπλα και καρέκλες εξωτερικού χώρου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η λειτουργικότητα, η άνεση και τα υλικά, και φυσικά τα πιο βασικά χαρακτηριστικά όπως το κόστος και το μέγεθος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει